StoryEditor

Slovenskí pólisti olympijskú miestenku nevybojovali

01.02.2004, 23:00
Na tohtoročných olympijských hrách v Aténach nebude Slovensko reprezentovať žiadny kolektív. Ako poslední mali šancu vybojovať si účasť pod piatimi kruhmi vodní pólisti, ale v svetovej olympijskej kvalifikácii v brazílskom Riu de Janeiro sa nedokázali umiestniť medzi tromi postupujúcimi mužstvami. Nádej slovenských reprezentantov zhasla vo štvrťfinálovom zápase s Rumunskom, v ktorom zverenci trénera Ondreja Gajdáča svojmu súperovi podľahli 5:8. "Rumunským hráčom v tomto zápase vyšlo všetko, tromi strelami z diaľky v prvej štvrtine získali ľahko vedenie a potom sa už skóre len ťažko menilo. Hráčom nemožno uprieť snahu, ku hráčskej smole sa pridali aj rozhodcovia, ktorí nám dva góly neuznali, keďže súčasne s ich strelením zapískali faul. V takýchto stretnutiach sú takého chyby rozhodujúce," povedal po zápase slovenský kormidelník. Ťažko hľadal po zápase slová aj brankár Michal Gogola: "Vedeli sme, že Juravle bude strieľať aj keď mu postavíme päť blokov. Mal šťastie a trikrát mu to tam padlo. Naše strely sa odrážali vedľa bránky. V úvode sme sa nechali vytláčať a strieľali sme z diaľky. Systém kvalifikácie je ťažký. Hrali sme dobre na MS aj ME, ale všetko sa rozpadlo na jedinom zápase v Riu. Štyri roky sú v háji. Takýto kvalifikačný kľúč malo azda len vodné pólo." Slovenská reprezentácia vo svojom záverečnom vystúpení prehrala v súboji o 5. miesto s tímom Holandska po predĺžení 5:6. "V zápase išlo už len o prestíž, a preto sme k nemu pristúpili s najväčšou vážnosťou. Súper bol asi o pol triedy slabší, keď sme si vypracovali presilové hry, hernú prevahu a zahodili jeden pokutový hod. Nepremenili sme však gólové príležitosti. V závere mal súper viac šťastia," povedal po poslednom zápase Gajdáč.
V záverečnom zápase olympijskej kvalifikácie sa s reprezentáciou rozlúčil jeden z najúspešnejších slovenských vodných pólistov v histórii Roman Poláčik. V stretnutí o piate miesto proti Holandsku vyrovnal približne 20 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času na 4:4 a vynútil tak predĺženie. Práve to bol jeho posledný gól v slovenských farbách. "Lúčenie by bolo krajšie, keby sme postúpili na olympijské hry. Určite by som potom ešte pol roka pokračoval v kariére. Mám však už 41 rokov a nie je to pre mňa ľahké," povedal Roman Poláčik. "Už teraz mám dve ponuky z Talianska na predĺženie zmluvy na budúcu sezónu. Ešte nie som rozhodnutý, či skončím, ale musím myslieť aj na budúcnosť. Mám však aj ponuky zastupovať niektoré firmy v Chorvátsku alebo Taliansku, kde by som chcel využiť svoje kontakty a jazykové znalosti. Fyzicky nemám problémy a v Taliansku sa mi smejú, že najlepší budem o dva-tri roky," prezradil ďalej Poláčik, ktorý sa však s reprezentáciou nelúči úplne: "Pri reprezentácii by som mal pôsobiť v pozícii manažéra. Neúspešnou kvalifikáciou na OH naša práca ani zďaleka nekončí. Pred nami sú juniorské ME na Malte. Navyše chceme pomôcť slovenským klubom udržať mladých hráčov na Slovensku, aby neodchádzali do druhej francúzskej alebo belgickej ligy. S reprezentáciou ako hráč končím, ale s vodným pólom sa nelúčim."

VÝSLEDKY
Finále: Chorvátsko - Nemecko 6:1, zápas o 3. miesto: Rusko - Rumunsko 8:4, o 5. miesto: SLOVENSKO - Holandsko 5:6 pp (2:2, 0:0, 1:1, 1:1 - 1:1, 0:1), semifinále: Chorvátsko - Rumunsko 12:0, Rusko - Nemecko 8:9, štvrťfinále: Nemecko - Holandsko 6:3, SLOVENSKO - Rumunsko 5:8 (0:3, 2:1, 1:2, 2:2).
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 21:54