Reuters
StoryEditor

Futbalová Sevilla prepísala históriu, tretíkrát v rade vyhrala prestížnu európsku súťaž

18.05.2016, 22:43
Autor:
TASRTASR

Futbalisti FC Sevilla triumfovali v stredajšom finále Európskej ligy 2015/2016 nad Liverpoolom 3:1. Španielsky obhajca tak získal v EL rekordný tretí titul v rade a celkovo piaty v súťaži. Sevilla už Pohár UEFA, resp. jeho nástupcu EL vyhrala v rokoch 2006, 2007, 2014 a 2015. Zároveň získala aj priamu miestenku do skupiny Ligy majstrov 2016/2017, čo sa jej nepodarilo umiestnením v Primera Division.

"The Reds" odohrali lepší prvý polčas finále, v ktorom sa stretli dva najúspešnejšie kluby v dejinách súťaže. Vedenia sa ujali v 35. minúte zásluhou gólu Daniela Sturridgea a do konca prvého dejstva si vypracovali ešte dve dobré šance. No nepremenili ich a po zmene strán za to tvrdo zaplatili. Už po pár sekundách druhého polčasu vyrovnal Kevin Gameiro a o triumfe Sevilly potom rozhodol dvomi gólmi kapitán Coke.

Sevilla sa do EL posunula ako tretí tím skupiny LM, vo vyraďovačke si poradila s Molde, Bazilejom, Athleticom Bilbao, Šachtarom Doneck a nakoniec aj s Liverpoolom.



      finále /Park sv. Jakuba, Bazilej/:
      FC Liverpool - FC Sevilla 1:3 (1:0)
      Góly: 35. Sturridge - 46. Gameiro, 64. a 70. Coke. ŽK: Lovren, Origi, Clyne - Vitolo, Banega, Rami, Mariano, rozhodoval: Eriksson (Švéd.)
      zostavy:
      LFC: Mignolet - Clyne, Lovren, Toure (82. Benteke), Moreno - Can, Milner - Lallana (73. Allen), Firmino (69. Origi), Coutinho - Sturridge
      Sevilla: Soria - Mariano, Rami (78. Kolodziejczak), Carrico, Escudero - Krychowiak, N'Zonzi - Coke, Banega (90.+3 Cristoforo), Vitolo - Gameiro (89. Iborra)

V úvodnom polčase boli aktívnejší hráči Liverpoolu. Ako prvý sa prezentoval peknou strelou z diaľky Can, no brankár Sevilly výborne zasiahol. V 11. minúte odcentroval z pravej strany Clyne, Sturridgeova hlavička už smerovala do siete, no tesne pred bránkovou čiarou ju vykopol obranca Carrico. V ďalších minútach tempo zápasu upadlo a najmä Sevilla sa sústredila na pevnú defenzívu.

Španielsky tím si vypracoval prvú väčšiu šancu až v 32. minúte, keď sa efektnými nožničkami prezentoval Gameiro, no namieril vedľa ľavej tyčky. Záver polčasu patril opäť Angličanom. "Reds" sa ujali vedenia v 35. minúte, Sturridge dostal loptu na ľavú stranu šestnástky a parádnou strelu vonkajším priehlavkom rozvlnil sieť - 1:0. Sevillčanov inkasovaný gól akoby zaskočil a kopili chybu za chybou. V 39. minúte skončila lopta opäť v ich sieti, no pre Sturridgeov ofsajd gól neplatil. Liverpool pokračoval v nápore a vytvoril si ešte dve dobré šance. "Reds" mohli v prvom dejstve kopať dve penalty po rukách hráčov Sevilly v 16-tke, no rozhodcovia ani jednu z nich neodpískali.

Sevilla mala raketový štart do druhej časti, na vyrovnanie jej stačilo iba 17 sekúnd. Mariano vletel z pravej strany medzi dvoch obrancov, prihral Gameirovi, ktorý pridal už svoj ôsmy gól v tejto sezóne EL. O tri minúty neskôr mohol pridať aj deviaty. Dostal sa za obranu a rútil sa sám na Mignoleta, no premrhal vhodnú chvíľu na zakončenie a Toure mu vypichol loptu. Tretiu tutovku mal francúzsky zakončovateľ v 60. minúte. Po rohu sa ocitol sám pred brankárom, no skackajúcu loptu netrafil čisto a tak namieril len do Mignoleta. Liverpool po lepšom prvom polčase akoby úplne odišiel.

Sevilla si s ním robila čo chcela a v 64. minúte pridala po ďalšej peknej akcii druhý gól. Vitolo sa s pomocou Banegu preštrikoval pomedzi niekoľkých brániacich hráčov a Coke technickou strelou poslal svojich do vedenia 2:1. Kapitán španielskeho klubu definitívne rozhodol o triumfe svojho mužstva v 70. minúte, keď zblízka tvrdou strelou zvýšil už na 3:1. Hráči "Reds" protestovali, za postrannou čiarou aj Škrtel, a tvrdili, že išlo o ofsajd, no nebolo im to nič platné. Ku Cokemu sa dostala lopta od nohy hráča v červenom, čo rozhodca dobre videl. Sevilla si v závere zápasu už náskok postrážila a tak sa tešila z piateho titulu v súťaži a tretieho v rade.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 01:14