1/12Nevyužívate potenciál tunajších potravín
Črevné baktérie preferujú regionálne potraviny. Zistili to vedci z americkej univerzity v Stanforde. Práve vďaka nim totiž dokážeme telu zaistiť lepšiu látkovú výmenu. SNÍMKA: Pixabay
2/12Čokoláda nie až takým hriechom
Od tejto chvíle si pridávajte do müsli vždy trochu horkej čokolády. Mala by to byť tá s minimálne 60-percentným podielom kakaa.
Z jednej izraelskej štúdie totiž vyplýva, že raňajky s vysokým obsahom proteínov a sacharidov so zhruba dvomi lyžičkami kakaa (nesladeného) nám môže dlhodobo pomáhať pri chudnutí a udržaní hmotnosti, pretože polyfenoly, ktoré obsahuje, urýchľujú spaľovanie tukov. SNÍMKA: Pixabay
3/12Zanevreli ste na cestoviny
Že sa po cestovinách priberá? Možno vás to prekvapí, ale nie je to celkom tak. Väčšina druhov cestovín, na rozdiel od iných potravín s vysokým obsahom sacharidov, spôsobuje skôr pomalé zvyšovanie hladiny cukru v krvi.
Cestoviny nám dokonca môžu pomôcť schudnúť. To potvrdzuje štúdia vypracovaná odborníkmi v kanadskom Toronte. To znamená, že ak si týždenne doprajete tri porcie po 100 g cestovín, nielenže si udržíte svoju hmotnosť, ale ju môžete aj postupne znižovať. Avšak len vtedy, ak sa vzdáme ”zlých” sacharidov. SNÍMKA: Pixabay
4/12Jete aj keď nie ste hladní
Sústredená konzumácia jedla je kľúčom k úspechu. Len vtedy, keď jej venujeme naozaj plnú pozornosť (netelefonuje pri tom, nečítame si...), môžeme správne vnímať signály svojho tela.
Povie nám, kedy pociťuje hlad a kedy je sýte. Najlepším dôkazom toho je jedna portugalská štúdia, počas ktorej účastníci pokusu schudli za niekoľko týždňov skoro dva kilogramy a potom svoju hmotnosť ďalej znižovali. Len tým, že sa na jedlo sústredili. SNÍMKA: Pixabay
5/12Zradná popoludňajšia káva
Bez popoludňajšej kávy je ľahšie vzdať sa sladkostí. To je výsledok výskumu vedcov z americkej univerzity v New Yorku. Už 200 mg kofeínu, teda také množstvo, aké sa nachádza v jednej až dvoch šálkach filtrovanej kávy, tlmí schopnosti chuťových pohárikov, čo stimuluje našu túžbu po cukre. SNÍMKA: Pixabay
6/12Ste na seba prísni
Podľa vedcov z portugalskej univerzity si občas niečo dopriať môžeme. Ten, kto sa stravuje veľmi zásadovo a vyvážene - a potom si napríklad každý utorok dopraje obľúbený hamburger, ľahšie odolá ďalším pokušeniam a predíde tak nečakaným ”prepadovkám” a veľkému hladu. SNÍMKA: Pixabay
7/12Nedostatočný spánok
Nedostatok spánku má na našu hmotnosť veľký vplyv. Produkcia inzulínu klesá už po štyroch nepokojných nociach. Metabolizmus je potom ”vyčerpaný” a telo si tuk začne ukladať namiesto toho, aby ho spaľovalo.
Ale koľko spánku teda potrebujeme? Podľa univerzity v Chicagu je optimálnych 8,5 hodín spánku za noc, vtedy naše telo chudne najefektívnejšie. SNÍMKA: Pixabay
8/12Cvičíte najedení
Výskumníci z univerzity v britskom Bathe zistili prekvapivú vec. Keď ráno športujeme nalačno, prinútime svoje telo, aby ako zdroj energie využilo tukové zásoby. Ak to skúsite, buďte na seba tvrdý - ráno najskôr šport, až potom raňajky. SNÍMKA: Pixabay
9/12Priveľa sedenia
To, že šport pomáha pri chudnutí je známe. Ale vedci z univerzity v britskom Chesteri, ktorí sa zaoberajú športom a pohybom, zistili jednu zaujímavosť. Už len tým, že nesedíme, ale stojíme, spálime o zhruba 50 kalórií za hodinu viac. SNÍMKA: Pixabay
10/12Nevaríte do zásoby
Plánovanie sa oplatí. Výskumný tím z americkej univerzity v Minnesote dospel k záveru, že ľudia, ktorí si varia na niekoľko dní dopredu, majú potom na jedlo aj viac času. Dôsledkom je, že si ho dokážu potom viac vychutnať, a tým lepšie vnímajú pocit sýtosti. SNÍMKA: Pixabay
11/12Vlčí hlad
Za neutíšiteľným pocitom hladu stojí aj nízka koncentrácia leptínu. To je hormón regulujúci pocit hladu a sýtosti. Dôvodom jeho nízkej koncentrácie môže byť nedostatok zinku.
Štúdia univerzity v iránskom Isfaháne dokazuje, že každodenné užívanie 20 mg zinku počas ôsmich týždňov zvyšuje hladinu leptínu, a tým zabraňuje pocitu vlčieho hladu. SNÍMKA: Pixabay
12/12Náhlite sa
Skúste si dať po jedle namiesto dezertu žuvačku bez cukru. V nasledujúcich hodinách potom maškrteniu dokážete odolávať. Vyplýva to zo štúdie univerzity v britskom Glasgowe. Ale to nie je všetko, pravidelným prežúvaním môžeme časom dokonca zrýchliť svoj metabolizmus. SNÍMKA: Pixabay