1/8Čili
Čili papričky a v nich obsiahnutý kapsaicín majú antimikrobiálne a antimykotické vlastnosti, pôsobia tak v jedle, ale aj v mastičkách a tinktúrach. Rozširujú dýchacie cesty a uľahčia ich uvoľnenie. Kapsaicín má tiež povzbudzujúci vplyv na krvný obeh, zväčšuje krvné doštičky, môžete sa po ňom niekedy aj trochu zapotiť, takže sa skvelo hodí pri nachladnutí.
Kapsaicín natoľko nasýti nervové zakončenia svojimi intenzívnymi vnemami, že sa dočasne ”odpoja”. To sa využíva v mastiach aj náplastiach napríklad na boľavý chrbát a stuhnuté kĺby, dokážu ich príjemne prehriať a uľaviť od bolesti. Ale hodí sa to napríklad pri angíne, kedy ostré čili dokáže pomôcť pri bolesti v krku.
SNÍMKA: Pixabay
2/8Čierna fazuľa
Fazuľa je zdrojom draslíka, fosforu, železa, zinku, kyseliny listovej a bielkovín. Znižuje zlý cholesterol, krvný tlak, chráni pred hemoroidmi a rakovinou čriev. Čierne sfarbená fazuľa sladkastej chuti spestrí každý šalát. Pochádza z Južnej Ameriky. Okrem Karibskej oblasti sa pestuje v Číne a Thajsku.
Okrem toho, konzumácia strukovín pomáha chrániť pred rakovinou čriev a prostaty. Je navyše bohatá na kyselinu listovú a účinná v pomoci s opravovaním poškodených buniek. Čierna fazuľa sa výborne hodí do mexickej kuchyne. Namáča sa na 8-12 hod a varí sa 1,5 hod (v tlakovom hrnci skrátime dobu varenia ľahko cez 20 min).
SNÍMKA: Pixabay
3/8Machovka čerešňová
Má zelenožlté až žltooranžové čerešničky uzavreté v tenkom mechúrikovito nafúknutom rebrovanom kalichu. Dužina má osviežujúcu sladkokyslú chuť a veľmi príjemnú arómu. V dužine nájdeme malé jedlé zrnká. Machovka má močopudné účinky a zlepšuje aj látkovú výmenu v tele. Užíva sa pri reumatizme a pomáha pri obličkových ťažkostiach. Čerstvá šťava potláča svrbenie a má vysoký obsah vitamínu C.
SNÍMKA: Pixabay
4/8Kustovnica čínska
Goji sú červené plody čínskeho kríka plné vitamínov a antioxidantov. Niet preto divu, že sú už stáročia klenotom tradičnej čínskej medicíny, ktorá ich vníma ako liečivú potravinu podporujúcu vitalitu a dlhovekosť. Ovocie obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6 a E a má protizápalové účinky. Obsahuje antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály, a tým pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu celého organizmu.
SNÍMKA: Pixabay
5/8Cesnak
Cesnaku sa prezýva prírodné antibiotikum - vyslúžil si to vďaka svojím protizápalovým účinkom. Cesnak má vysoký obsah síry, a je tiež dobrým zdrojom arginínu, oligosacharidov a selénu - teda látok, ktoré sú zdraviu prospešné. Niektoré štúdie ukazujú, že zvýšený príjem cesnaku znižuje riziko vzniku rakoviny žalúdka, hrubého čreva, pažeráka, pankreasu a prsníka. Cesnak podporuje detoxikáciu a môže tiež podporiť imunitný systém a znižovať krvný tlak.
SNÍMKA: Pixabay
6/8Zázvor
Zázvor sa používa v ľudovom liečiteľstve už dlho. Predovšetkým na liečbu prechladnutia. Zázvor je možné použiť čerstvý, v práškovej forme alebo kandizovaný. Chuť čerstvého a drveného zázvoru sa však veľmi líši. Pri prechladnutí je najlepšie použiť čerstvý a urobiť si čaj. Používa sa tiež pri žalúdočných problémoch a nevoľnosti.
SNÍMKA: Pixabay
7/8Hliva ustricová
Hliva ustricovitá patrí medzi delikatesy. Pridať ju môžete takmer do všetkých jedál, do ktorých dávate huby. Môžete ju piecť, variť, zapekať, smažiť. Navyše si môžete byť istí, že zároveň niečo urobíte pre svoje zdravie, pretože hliva je známa svojimi blahodarnými účinkami na ľudský organizmus. Hliva obsahuje vitamíny, nenasýtené mastné kyseliny, ale aj selén, železo, jód, sodík a zinok. Za poznámku určite tiež stojí, že obsahuje proteíny a vlákninu. Posilňuje imunitu, priaznivo pôsobí na trávenie a cievny systém, konzumuje sa aj ako doplnok stravy v kapsulách. V čínskej tradičnej medicíne prezývajú hlivo elixír mladosti.
SNÍMKA: Pixabay
8/8Sladké zemiaky
Aj keď sa nazývajú zemiaky, ide vlastne o hľuzy plné cennej vlákniny a škrobov, ktoré so zemiakmi majú spoločný len názov, a to ešte len asi vďaka svojmu tvaru a spôsobu prípravy. Boli objavené a používané dávno pred dovozom zemiakov zo zámorských výprav.
Rovnako ako pri mrkve, oranžová farba sladkých zemiakov ukazuje na prítomnosť beta karoténu, teda rastlinného pigmentu, ktorý sa v tele zmení na vitamín A, nevyhnutný pre zdravé oči a dobré fungovanie imunitného systému. Asi netreba zdôrazniť, že batáty tiež obsahujú zdravú vlákninu, veľa minerálov.
A majú ešte jednu výhodu: výnimočný podiel horčíka a draslíka. Horčík pomáha udržiavať rovnováhu ”déčka” v tele, vo výsledku je preto pre zdravie kostí podobne zásadný. Draslík zase pomáha regulovať prekyslenie tela a s ním spojené vstrebávanie vápnika do kostí.
SNÍMKA: Pixabay