1/14Šetrenie, potraviny FOTO: Pixabay
2/14Jablká
Pravdepodobne to najbežnejšie ovocie, ktorého sa na svete pestuje viac než 7 500 druhov. Najviac sa však predáva len okolo sto odrôd a bežný konzument ich pozná asi päť.
Každé je pritom vhodné na iné využitie - napríklad zelené, kyslé a šťavnaté Granny Smith na okamžité zjedenie alebo do šalátu. Medové Honeycrisp, ako už názov napovedá, sú vhodné na pečenie, pretože majú tendenciu skaramelizovať bez potreby pridania ďalšieho cukru.
Red Delicious s vysokým obsahom antioxidantov si odšťavte k raňajkám. Na omáčky k mäsu či detské výživy zvoľte stálicu menom Golden Delicious - sú veľmi jemné, po varení sa ľahko rozmixujú.
Sú dostupné aj v nižších cenách, v tomto období si ich môžete nazbierať aj sami. Jablká sú ľahko dostupné, chutné a zdravé. Sú dobré na chudnutie, pretože obsahujú vysoké percento vody a majú veľa vlákniny. Jedna štúdia zistila, že jedinci, ktorí si dávali jablkové plátky pred jedlom, zjedli v priemere o 200 kalórií menej.
FOTO: Pixabay
3/14Tvaroh
Dodá telu plnohodnotné bielkoviny a súčasne minimum tuku. Takže vďaka celkovo nízkej energetickej hodnote pri vhodnom pomere jednotlivých živín je vhodnou potravinou v rámci vyváženého jedálnička a aj pri chudnutí.
„Tvaroh je okrem toho cenovo dostupný zdroj plnohodnotných bielkovín a vápnika. Môžete z neho pripraviť nátierky, dipy k pečeným zemiakom a podobne,” hovorí Monika Tělupilová, odborníčka na stravovanie
FOTO: Pixabay
4/14Fazuľa
Nevýhodou je dlhšia príprava kvôli tomu, že fazuľu treba pred prípravou namočiť, aby zmäkla, ale na druhej strane sa dajú kúpiť aj hotové v plechovke, ktoré sú tiež cenovo veľmi dostupné a pripravíte z nich napríklad fazuľový guláš, a to za chvíľu. Obsahuje kyselinu listovú a železo, telu dodá komplexné sacharidy, vlákninu a kvalitné rastlinné bielkoviny, vďaka ktorým zasýti na dlhú dobu.
FOTO: Pixabay
5/14Eidam
”Cenovo dostupný zdroj plnohodnotných bielkovín a vápnika. Pokiaľ vyberiete ten s 30 percentami t.v.s., tak ideálne zapadne aj do redukčného jedálnička. Patrí medzi polotučné syry a je to okrem toho veľmi cenovo dostupný mliečny výrobok. Je aj skvelým zdrojom plnohodnotných bielkovín a vápnika,” pripomína Tělupilová.
FOTO: Wikimedia.org
6/14Sardinky vo vlastnej šťave
„Sú to jedny z cenovo najdostupnejších rýb. Obsahujú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré v tele pôsobia protizápalovo a prospievajú srdcovo cievnej sústave,“ hovorí odborníčka na zdravé stravovanie. Okrem toho ich cena je dostupná aj pre tých, ktorí majú hlbšie do vrecka.
”To je úplná superpotravina z oblasti konzerv,” povrdzuje pre portál Lidovky.cz výživový poradca Martin Škába.
FOTO: Pixabay
7/14Krúpy
Veľmi často ich zanedbávame alebo na ne zabúdame, do zdravého jedálnička sa však výborne hodia, pretože telu prinášajú veľa vlákniny. Okrem toho sú bohaté aj na minerálne látky a vitamíny skupiny B.
„Majú vysoký obsah vlákniny, vďaka ktorému zasýtia na dlhú dobu a ako bonus podporujú optimálne trávenie. Môžete ich využiť do polievok alebo do rizota namiesto ryže. Preto sú vhodné nielen do bežného jedálnička, ale sú ideálne aj pri snahe schudnúť,” pripomína odborníčka.
FOTO: Pixabay
8/14Červená šošovica
Obsahuje kvalitné rastlinné bielkoviny, ktorých máme v strave väčšinou nedostatok, okrem toho sa pýši sacharidmi s nízkym glykemickým indexom. Má vysoký obsah vlákniny, ktorú potrebujeme pre správne fungovanie tráviacej sústavy.
„Je uvarená za pár minút. Zo strukovín je práve červená šošovica tou, ktorá najmenej spôsobuje plynatosť. Vďaka obsahu vlákniny a rastlinným bielkovinám vás dostatočne zasýti. Neodmysliteľne patrí do zdravého stravovania a ešte podporí aj vaše chudnutie,“ odporúča odborníčka na stravovanie.
SNÍMKA: Pixabay
9/14Hliva
Patrí medzi obľúbené delikatesy, ktoré sú využiteľné v kuchyni na niekoľko spôsobov. Pridať ju môžete takmer do všetkých jedál, do ktorých dávate huby, ale aj ako náhradu za mäso pre vegetariánov a vegánov. Môžete ju piecť, variť, zapekať, vyprážať.
Je známa blahodarnými účinkami na organizmus, obsahuje vitamíny, nenasýtené mastné kyseliny, selén, železo, jód, sodík a zinok. Obsahuje proteíny, priaznivo pôsobí na trávenie a cievny systém.
„Hliva má nízky obsah celkovej energie, obsahujú veľa vlákniny a látky podporujúce imunitný systém. Ale aj iné huby sú skvelé do jedálnička,” radí nutričná poradkyňa.
FOTO: Pixabay
10/14Vločky
Sú riešením, ako za pár centov poskytnúť telu celozrnné cereálie bohaté na vlákninu, ktorá pomáha pozitívne ovplyvňovať cholesterol a hladinu krvného cukru. A ešte majú relatívne vysoký obsah rastlinných bielkovín.
„Sú zdrojom komplexných sacharidov, majú vysoký obsah vlákniny, obsahujú betaglukány, ktoré znižujú cholesterol, ale aj podporujú imunitu. Môžete si z nich pripraviť domáce müsli za pár centov,“ radí Tělupilová.
FOTO: Pixabay
11/14Zemiaky
Šéfkuchár Michal Kordoš tvrdí: ”Pri správnom skladovaní (sucho, tma, chlad) vám vydržia dlho a možnosti ich využitia sú priam neobmedzené. Či už ako príloha, kedy ich môžeme piecť po kúskoch s rozmarínom alebo v celku v šupke, gratinovať, vysmážať, roztláčané na pyré, urobiť z nich gnocchi, placky alebo chlieb.
Skvelo zahustia polievku, vďaka vysokému obsahu prírodného škrobu. Viete ich však povýšiť aj na úroveň hlavného jedla, či už v podobe klasickej zemiakovej omáčky, tirolskej “gröstl” panvičky, halušiek či pirohov, až po zemiak z pahreby s poriadnou dávkou masla a soli.
Jednoduchá, lacná a dostupná zelenina, ktorá zasýti, má prijateľné množstvo kalórií a dávku draslíka, ktorý pomáha udržiavať rovnováhu vody v tele a to, aby svaly správne fungovali.”
FOTO: Pixabay
12/14Ľanové semienka
Sú najlepším zdrojom omega-3 esenciálnych mastných kyselín, obsahujú mangán, horčík, fosfor a vitamín B6. Prispievajú k potlačeniu zápalových procesov v tele, používajú sa aj ako preháňadlo a majú regenerujúce účinky. „Sú výrazne lacnejšou alternatívou chia semienok. Obsahujú veľa vlákniny a zdraviu prospešných tukov,” hovorí Monika Tělupilová.
FOTO: Pixabay
13/14Kyslá kapusta
Ide nielen o vitamínovú bombu, čo sa v zime obzvlášť hodí, ale je tiež zdrojom tých dobrých baktérii v našich črevách. Obsahuje množstvo užitočných látok a stopových prvkov, ma tiež minimálnu kalorickú hodnotu, čo je dobré pre tých, ktorí potrebujú schudnúť. Kalorický obsah je asi 30-35 kcal na 100 gramov.
Obsahuje viaceré vitamíny, napríklad K, A, C, E, B, minerály: fosfor, draslík, meď, fluór, vápnik, sodík. Je zdrojom proteínov a vlákniny.
Medzi hlavné benefity konzumácie kyslej kapusty patrí: stimulácia imunity, rozširovanie krvných ciev, zlepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, bráni výskytu rakoviny, urýchľuje regeneráciu buniek.
„Stojí pár desiatok centov, najmä keď si ju pripravíte doma. Môžete ju využiť ako náhradu drahej zeleniny, je bohatá na vitamín C a ešte obsahuje vhodné baktérie, takže funguje ako probiotikum. Má veľa vlákniny, takže je súčasne aj probiotikom, čiže výborne podporí vašu imunitu a trávenie,“ hovorí Monika Tělupilová, odborníčka na stravovanie a nutričná terapeutka.
SNÍMKA: Pixabay
14/14Kapusta
FOTO: Pixabay