1/10Pomáha v ochrane chrupu
Podľa vykonanej talianskej štúdie niektoré prísady kávy (kyselina chlorogenová, nikotínová a trigonelín) účinne pomáhajú predchádzať vzniku škodlivého povlaku a zabíjajú baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz. Ale pozor, káva musí byť samozrejme nesladená.
SNÍMKA: Pixabay
2/10Dopĺňa tekutiny
Informácia, že káva okráda organizmus o tekutiny, je v skutočnosti pretrvávajúci mýtus. Je pravda, že kofeín má diuretický účinok, ale efektom je, že konzumenti kávy musia častejšie močiť.
SNÍMKA: Pixabay
3/10Kofeín pomáha pri problémoch s erekciou
Autori štúdie, ktorá to potvrdzuje, porovnávali údaje od 3 700 mužov. Zistili, že tí, ktorí prijali 85 až 170 mg kofeínu denne, mali o 42 percent menšiu pravdepodobnosť erektílnej dysfunkcie a tí, ktorí vypili 171 až 303 mg kofeínu, mali o 39 percent nižšiu pravdepodobnosť tejto poruchy. Tieto množstvá sa rovnajú zhruba dvom až trom šálkam kávy denne.
SNÍMKA: Pixabay
4/10Pomáha znižovať riziko cukrovky
Aspoň u niektorých ľudí. Podľa jednej štúdie konzumácia štyroch šálok kofeínovej kávy denne bola spojená s o 23 percent nižším rizikom cukrovky 2. typu v porovnaní s konzumáciou jednej šálky kávy denne.
SNÍMKA: Pixabay
5/10Pomáha v boji s chorobami
Podľa kanadskej štúdie konzumácia kávy znižuje riziko vzniku závažných ochorení, ako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba.
SNÍMKA: Pixabay
6/10Posilňuje koncentráciu a pamäť
Kofeín zvyšuje účinok a množstvo neurotransmiterov, čím zvyšuje mozgovú aktivitu, stávame sa bdelejšími a pozornejšími. Káva zlepšuje pamäť, respektíve schopnosť mozgu zapamätať si nejakú informáciu.
SNÍMKA: Pixabay
7/10Pomáha chrániť pečeň
Štúdia, zaoberajúca sa vzťahom medzi konzumáciou kávy a rizikom rakoviny pečene, zahŕňala takmer 500-tisíc ľudí. Odborníci zistili, že pitie kávy výrazne znižuje riziko vzniku ochorení pečene.
„Zdravotný prínos sa vzťahuje na všetky druhy kávy, vrátane kofeínovej, bezkofeínovej, mletej a instantnej kávy. Štúdia zistila, že pitie troch až štyroch šálok denne poskytuje najväčší prínos,“ uvádza portál Medical News Today.
Štúdiu viedli výskumníci z univerzít v Southamptone a Edinburghu vo Veľkej Británii a publikovaná bola aj v časopise BMC Public HealthTrusted Source.
SNÍMKA: Pixabay
8/10Chráni pokožku
Podľa odborníkov niektoré prísady v káve chránia pleť pred poškodením buniek UVB žiarením (štyri šálky kávy denne znížia riziko rakoviny kože približne o 20 percent).
SNÍMKA: Pixabay
9/10Posilňuje imunitu
Obsahuje niacín (vitamín B3), ktorý sa podieľa na životne dôležitých procesoch v organizme, napríklad na metabolizme, delení buniek, a podporuje imunitný systém. Jedna šálka kávy pokrýva približne päť až 10 percent dennej potreby niacínu u dospelých.
SNÍMKA: Pixabay
10/10Pomáha pri chudnutí
Kofeín stimuluje metabolizmus a prispieva tak k intenzívnejšiemu tráveniu, teda pokiaľ budete šetriť mliekom a cukrom alebo ich vynecháte úplne. Štúdia Harvardskej univerzity uvádza, že ideálny je počet štyroch šálok kávy denne, toto množstvo prispieva k redukcii telesného tuku. Avšak pozor, nadmiera kofeínu môže naopak viesť k agresivite či zlosti, podobne ako u všetkých ostatných stimulantov.
SNÍMKA: Pixabay