1/9Poriadne prežúvať
Žuvanie urýchľuje aj uľahčuje trávenie. Prežúvajte preto jedlo tak dlho, kým získa kašovitú konzistenciu. Tiež sa snažte jesť pomalšie.
SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
2/9Zelená zelenina
Chlorofyl, ktorý zeleno sfarbená zelenina obsahuje, sa svojou štruktúrou podobá červenému krvnému farbivu hemoglobínu. Chlorofyl v strave urýchľuje regeneráciu červených krviniek a dodáva nám energiu, pretože zlepšuje transport kyslíka.
SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
3/9Bio vajcia, mäso, ryby
Tieto potraviny nám dodávajú kvalitné bielkoviny, a tým aj energiu pre silnejšie svalstvo. U rýb vyberajte druhy, ktoré obsahujú málo ortuti. Patrí k nim napríklad sleď, morský jazyk alebo losos.
SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
4/9Jedzte, len keď ste hladní
Nemali by ste jesť kvôli tomu, že ste v strese alebo smutní. Keď sú v hre emócie, často toho zjeme viac, než je pre nás dobré. To sa potom tiež prejaví v kalorickej bilancii.
SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
5/9Prestávky medzi pokrmami
Snažte sa medzi jedlami dodržiavať odstup 4 až 5 hodín, pokiaľ naozaj nie ste veľmi hladní. Vždy, keď niečo zjeme, zvyšujeme hladinu krvného cukru. Naše telo sa potom nemôže optimálne detoxikovať a ukladá viac tuku.
SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
6/9Bezlepkové sacharidy
Obilniny obsahujúce lepok môžu vyvolávať únavu, preto voľte ich alternatívy, ako sú proso, pohánka, quinoa, cestoviny z celozrnnej ryže či bezlepkové ovsené vločky.
SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
7/9Surová strava
Šaláty a čerstvá zelenina majú vysoký obsah živín, balastných látok a sú bohatým zdrojom enzýmov, ktoré podporujú trávenie a metabolizmus. Tie sa pôsobením tepla bohužiaľ ľahko zničia. Preto jedzte viac surových potravín, napríklad vo forme smoothie a čerstvých šalátov.
SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
8/9Horké byliny
Či už zvolíte bylinky, zeleninu alebo ovocie, všetko s horkou chuťou tlmí vlčí hlad, zlepšuje trávenie a pôsobí probioticky ako podpora pre črevné baktérie, ktoré prospievajú zdraviu a pomáhajú schudnúť.
SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
9/9Zdravé tuky
Vysoko kvalitné tuky sú cenným zdrojom energie. Platí to najmä pre omega 3 mastné kyseliny. Tie sú najdostupnejšie v podobe orechov a kvalitného bio ľanového oleja s prísadou omega 3 mastných kyselín DHA a EPA alebo z bio rias.
SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay