1/5Mäsové výrobky a mäso
Odborníci radia veriť inštinktom, to znamená jedlo si najskôr dobre prezrieť, potom ho ovoňať a ak sa všetko ostatné zdá byť v poriadku, ochutnať ho. Portál Food safety uvádza, že jedlo z kuracieho mäsa by sme mali v chladničke pri teplote štyri °C skladovať maximálne tri až štyri dni. Potom je ideálne ho vyhodiť.
To isté sa týka aj polievok z mäsa alebo zeleniny či pizze alebo vyprážaného kuracieho mäsa. V prípade surovej hydiny je doba skrátená na maximálne dva dni, pri vyššie uvedenej teplote.
Tip: Čerstvosť potravín v chladničke môžete predĺžiť skladovaním v nádobách, ktoré vytvoria vákuové prostredie. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
2/5Plesnivé a nahnité ovocie
Asi sa vám už stalo, že ste sa snažili vytriediť v chladničke zeleninu alebo ovocie od plesnivých či zhnitých kusov. Alebo ešte lepšie, vyrezať napadnuté časti. To je veľká chyba.
”Vyhoďte celý kus - aj keď je ´len´ spolovice plesnivý a uistite sa, či ovocie a zelenina naokolo nie sú tiež napadnuté,” hovorí profesor Don Schaffner. Odborníci varujú, že mykotoxíny, obsiahnuté v plesni a nahnitých častiach, prenikajú do celého obsahu a majú na zdravie toxické účinky.
Nebezpečné sú aj aflatoxíny, ktoré majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele. Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR poškodzujú pečeň a môžu prispieť k vzniku zhubných nádorov.
Tip: Ovocie ideálne skladujte v prevzdušnenej nádobe, jahody vydržia dlhšie, ak ich opláchnete zmesou octu a vody, šťava z citrónov a limetiek pomôže zachovať čerstvosť nakrájaným banánom aj jablkám. Bylinkám v chladničke odrežte stonky a vložte ich do nádoby s vodou a na hornú časť byliniek dajte voľné plastové vrecko pre konzerváciu čerstvosti. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
3/5Vajíčka
Vajíčka, ktoré nájdete v chladničke s prasknutou škrupinou, vyhoďte okamžite, uvádza portál Food safety. Napriek tomu, že mnohí výrobcovia vkladajú na dvere chladničiek odkladací priestor určený priamo pre vajíčka, nie je to pre ne ideálne miesto.
„Namiesto toho ich umiestnite na poličku v chladničke,“ hovorí Vlatka Lakeová, marketingová manažérka skladovacej spoločnosti Space Station. „Časté otváranie dverí vystavuje vajíčka kolísavým teplotám a môže spôsobiť, že sa rýchlejšie pokazia,“ vysvetľuje. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
4/5Slušnosť ako bonus
Už ste aj vy ste už niekedy počuli od mamy, priateľky či starej mamy, aby ste nepili mlieko priamo z krabice. Je na tom niečo, čo potvrdzuje aj odborník na mikrobiológiu potravín z Rutgersovej univerzity. ”Aj keď je nepravdepodobné, že by niekto mal v ústach patogénne mikroorganizmy, ktoré by sa rozšírili do nádoby a potom rástli v chlade, tento zvyk je trochu hrubý.” SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
5/5Rýchlo sa kaziace potraviny na dverách chladničky
Mliečne výrobky, ktoré sa rýchlejšie kazia, napríklad mlieko, kyslá smotana, cmar či syr sa najlepšie skladujú na policiach, kde sú menej náchylné na vysoké teploty spôsobené neustálym otváraním a zatváraním dverí.
”Chlad spomaľuje alebo zastavuje rast mikroorganizmov, preto je dôležité si uvedomiť, že teploty sú pre potraviny dôležité,” hovorí Mary Yavelaková, spolupracovníčka College of Agriculture and Life Science na North Carolina State University v Raleigh.
Na vrchnej polici je totiž teplota najstabilnejšia a mlieko, maslo a jogurty takto vydržia dlhšie. Na dvere patria napríklad nápoje či koreniny vo fľašiach, ktoré sa zvyčajne vyrábajú s konzervačnými látkami. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay