StoryEditor

Očakávaný iOS 18 je tu. Prináša dizajnové zmeny, ale aj nového pomocníka

11.06.2024, 12:29

Apple v rámci konferencie WWDC 2024 predstavil novú verziu operačného systému iOS pre smartfóny iPhone. Najväčšími novinkami sú popri pokročilých možnostiach prispôsobiteľnosti pre hendikepovaných užívateľov aj pokročilé možnosti prispôsobenia domácej plochy, nové ovládacie centrum a galérie fotiek.

S každým rokom je tu aj pravidelná aktualizácia iPhonov, ktorá používateľom podporovaných zariadení pridá nové funkcie a vylepší tie existujúce. Tohtoročné novinky sa nesú v duchu väčších či menších dizajnových zmien a s nimi sa spája širšia prispôsobiteľnosť vzhľadu systému telefónov.

Apple už skôr oznámil novinky, ktoré sa budú týkať prístupnosti pre hendikepovaných užívateľov, tieto chystané prírastky do systému iOS 18 môžete nájsť tu:

image

iPhony budeme ovládať aj očami. Apple pripravuje veľkú aktualizáciu

Umelá inteligencia Apple Inteligence

Apple pre celú rodinu zariadení vrátane telefónov predstavil svoju AI, ktorú nazýva Apple Intelligence. Vďaka nej bude iPhone múdro radiť notifikácie, vytvárať umelou inteligenciou generované obrázky v rámci textových správ a tiež budete môcť hlasovej asistentke Siri dávať pokročilé hlasové pokyny, ktorým bude rozumieť.

image

Apple iOS 18 FOTO: Apple

V Siri bude tiež integrovaný ChatGPT. To všetko je dostupné v prípade iPhonov len pre modely 15 Pro a 15 Pro Max s nastaveným jazykom na americkú angličtinu. Siri tiež dostane nový vzhľad a hlasový prejav. Asistentka bude dokonca schopná chápať aj konverzačný kontext vašich pokynov. A dokonca si s ňou budete môcť aj textovať.

Dizajnové zmeny

Prvou dizajnovou novinkou určenou pre iPhone je pokročilá prispôsobiteľnosť domovskej obrazovky. Prekážalo vám, že si nemôžete ikonky na plochu vyskladať napríklad len k jednej strane do stĺpca alebo len k spodnému okraju plochy? S iOS 18 to už pôjde.

Ďalšou možnosťou, ako si budete môcť prispôsobiť vzhľad domácej obrazovky je nový tmavý režim ikoniek. Doteraz šiel tmavý režim nastaviť predovšetkým v rôznych menu a aplikáciách iPhonu, teraz sa zotmie aj na domovskej obrazovke. Farebnú paletu domovskej obrazovky (napríklad na základe vašej aktuálnej tapety) však môžete aj prispôsobiť podľa seba a vybrať si jeden z mnohých farebných nádychov užívateľského prostredia.

Noviniek sa dočkalo aj ovládacie centrum iPhonov. To novo ponúkne vedľajšie obrazovky, kam si budete môcť presunúť rôzne ovládacie prvky, napríklad pre obľúbenú hudobnú aplikáciu, vzdialené ovládanie domácnosti alebo inteligentného auta. Apple samozrejme umožní vývojárom aplikácií navrhovať vlastné nástroje.

Nové ponuky sa budú nachádzať za gestom dlhého ťahania prsta po obrazovke nahor alebo do strán z obrazovky ovládacieho centra.

image

Apple iOS 18 FOTO: Apple

Príjemnou novinkou je tiež prispôsobiteľnosť rýchlych volieb v rohoch obrazovky na zamknutej obrazovke. Novo tam teda už nemusí byť rýchly vstup do fotoaparátu a svietidlo, ale množstvo ďalších voliteľných funkcií.

Zameranie na súkromie

Apple v novej verzii iOS dbá aj na vaše súkromie. Celkom častým problémom môže byť situácia, že niekomu podáte vlastný telefón s vybranou aplikáciou, ale obávate sa, že dotyčný vám začne preskúmavať iné aplikácie v mobile, do ktorých by ste ho inak nepustili. Novo si však v takom prípade môžete aplikáciu zamknúť, aby z nej nikto okrem vás nemohol prejsť do menu telefónu.

image

Apple iOS 18 FOTO: Apple

Rovnako tak ak máte v telefóne nejaké aplikácie, ktoré chcete pred zrakmi ostatných skryť, môžete ich novo jednoducho schovať do novej tajnej zložky. Väčšia miera súkromia sa tiež dostane do aplikácie telefónnych kontaktov, pri ktorých pôjde novo zvoliť, ktoré externé aplikácie a nástroje s nimi môžu pracovať.

Pár noviniek na vás bude čakať aj v aplikácii textových správ. Novo si budete môcť vybrať, aké smajlíky alebo samolepky budú v ponuke reakcií na prichádzajúcu správu. Apple vám tiež prinesie rozšírené formátovanie textu, napríklad kurzívu, podčiarknutie alebo prečiarknutie. A text či smajlíky dokonca budete môcť aj rozpohybovať radom nových možností (vlnenie, poskakovanie, explózia a pod.). Novinkou je aj načasovanie odoslania správy vo vybraný čas.

image

Apple iOS 18 FOTO: Apple

image

Apple iOS 18 FOTO: Apple

Apple ďalej odhalil možnosť v rámci iMessage alebo klasických SMS dokonca posielať správy aj cez satelit. Je nám však jasné, že táto funkcia bude mať regionálne obmedzenia.

Galéria a iné

Vôbec najväčšia zmena sa odohrá v galérii fotografií. Vývojári vám doručia nový zjednotený dizajn, ktorý by mal byť aj prehľadnejší. V galérii fotiek novo nájdete pokročilé filtrovanie fotiek (napríklad iba screenshoty alebo len fotky z daného dňa) a tiež novú ponuku kolekcií fotiek, ktoré budú samozrejme prispôsobiteľné podľa toho, čo chcete vidieť najčastejšie. V galérii fotiek nájdete aj úplne novú obrazovku len pre vaše najobľúbenejšie fotografie.

image

Apple iOS 18 FOTO: Apple

Pár noviniek nájdete aj v aplikácii s e-mailami, kde si budete môcť zjednotiť konverzácie s voliteľným odosielateľom do jedného súvislého prehľadu. Mapy v iOS 18 potom ponúknu nové turistické podklady pre horské chodníky, vrátane podrobnej navigácie. A do systému pribudne nový herný režim, ktorý stlmí procesy na pozadí a zlepší odozvu v slúchadlách či gamepade.

Aplikácia peňaženky sa naučí posielať platby medzi jednotlivými používateľmi. Dlhuje vám niekto peniaze za obed? Jednoducho len priblížte telefóny k sebe, rovnako ako keby ste platili bezkontaktnou metódou v obchode.

01 - Modified: 2024-05-21 05:30:00 - Feat.: 1 - Title: iPhony budeme ovládať aj očami. Apple pripravuje veľkú aktualizáciu 02 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Apple prinesie funkciu, ktorú má Android od svojho uvedenia. Pomôže vám lepšie prispôsobiť váš iPhone 03 - Modified: 2024-06-11 13:00:36 - Feat.: 1 - Title: Vývojárska konferencia Applu nebola iba o iPhonoch. Novinky sa naučili slúchadlá aj Apple TV 04 - Modified: 2024-06-11 12:59:31 - Feat.: 1 - Title: AI od Applu ponúkne špičkovú integráciu a bezpečnosť. Okuliare zase umiestnia obraz do priestoru
01 - Modified: 2024-06-19 14:00:00 - Feat.: - Title: Nový tenký iPhone bude zásadným krokom. Zodpovedať tomu bude aj cena 02 - Modified: 2024-06-19 08:11:51 - Feat.: - Title: Železnice chcú zvýšiť bezpečnosť cestujúcich. Vo vlakoch pribudnú kupé len pre ženy či tiché zóny 03 - Modified: 2024-06-17 11:08:29 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia a dezinflácia vytlačili Wall Street na nové rekordy 04 - Modified: 2024-06-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Lacný smartfón, ktorý sa pokúsi byť hitom. Ponúka obrovský displej a zaujímavé farby 05 - Modified: 2024-06-14 19:11:35 - Feat.: - Title: Apple a Meta budú v Únii obvinené podľa pravidiel o digitálnych trhoch. Ich moc má byť obmedzená
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. jún 2024 16:02