Daily Sabah
StoryEditor

Zaručia bezpečnosť, alebo len zastrašujú? Istanbul v noci obchádzajú "noční orli" s povolením zabíjať

17.08.2017, 14:15

Majú v právomoci zastavovať a prehľadávať ľudí. Smú vypočúvať kohokoľvek, kto je podozrivý, a v najvážnejších prípadoch majú povolenie po podozrivých strieľať a prípadne i zabiť. Tak vyzerá nová generácia vyzbrojených istanbulských pochôdzkárov. Podľa niektorých kritikov ide však iba o snahu režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana strašiť verejnosť.

Iné pravidlá ako polícia

Ulicami tureckého veľkomesta na pomedzí Európy a Ázie začali od noci z nedele na pondelok prechádzať "noční strážcovia" z novo zriadenej špeciálnej jednotky. 386 prvých novo najatých mužov bude vo vybraných lokalitách prechádzať šesť dní v týždni po uliciach od zotmenia do úsvitu. Ďalších 314 má čoskoro nasledovať.

Hoci nepatria pod políciu, spočiatku budú dohliadať na poriadok spolu s policajtmi. Po určitej dobe potom zodpovednosť bude ležať len na ich pleciach. Nebudú však zviazaní rovnakými pravidlami ako policajti, ich výcvik je tiež menej intenzívny.

Medzi "nočných orlov", ako ich nazýva istanbulský policajný šéf Mustafa Caliskan, sa chcelo zaradiť celkom 8320 uchádzačov, zatiaľ bolo vybraných iba 700. Od špeciálnych policajných jednotiek dostali základný teoretický výcvik a poučenie o používaní strelných zbraní či spôsoboch zastavenie vozidla.

"Verím, že nový systém bude veľmi prínosný. Nerobte nič zlé, nikto taký medzi nami nesmie byť," povedal podľa tureckého portálu Hurriyet pri slávnostnom začatí fungovania novej jednotky Caliskan. Mužov nabádal, aby neváhali použiť svoje zbrane, ak by bolo treba. "Využívajte svoje právo, dbajte však na nariadenia. Vaše sebavedomie bude o to vyššie," uzavrel svoj prejav.

Podľa portálu Middle East Eye (MEE) boli podobné patroly v Istanbule bežné naposledy pred 28 rokmi. Vtedy však mesto strážnici obchádzali s píšťalkami a obuškom. Niekedy sa im familiárne hovorilo "strážni strýkovia", nová generácia je však vyzbrojená pištoľami a aspoň základne vycvičená v boji proti terorizmu. Jediné, čo pôvodných pešiakov s tými novými spája, sú rovnaké hnedé uniformy.

Snaha zastrašiť ľudí

Turecké médiá opisujú opatrenia ako prostriedok pre "zvýšenie bezpečia v meste". S tým však veľa Istanbulčanov nesúhlasí. Naopak sa boja, že sa ozbrojení "orli" postupom času premenia na milície, ktorých ustanovenie je ďalším krokom vlády prezidenta Erdogana k vymáhaniu poslušnosti občanov.

"V minulosti boli takýto strážcovia väčšinou jednoducho ďalší ľudia zo susedstva a nikto si ich poriadne nevšimol. Obyvateľov ubezpečovali, že sú v práci, zapískaním. Strážili okolie napríklad pred zlodejmi," vysvetlila MEE programátorka Hatice, ktorá nechcela kvôli strachu z postihu povedať celé meno. Myslí si totiž, že ide o pokus špehovať štýl života ľudí a umožniť tak podľa nej neoprávnené postihy. "Je to snaha zastrašiť ľudí," dodala.

Dôvod pre vznik nočných orlov môže byť ale aj jednoduchší. Po minuloročnom nepodarenom puči bolo prepustených viac ako 10-tisíc policajtov podozrivých z napojenia na duchovného Fethullaha Gülena, ktorý je označovaný tureckou vládou za strojcu komplotu. Nová jednotka tak môže pomerne ľahko nahradiť chýbajúcich mužov v uliciach.

Podľa iných Istanbulčanov je zavedenie novej jednotky kontraproduktívne napríklad vzhľadom na vývoj moderných technológií. "Kamerové bezpečnostné systémy sú všade. Zavedenie nočných strážcov nedáva zmysel. Predovšetkým preto, že v minulosti skôr zlyhávali," povedal v Turecku uznávaný právny špecialista Yucel Sayman.

Občania sa tiež boja toho, že kritériá výberu členov nových jednotiek sú príliš voľné a do ich radov sa tak môžu dostať napríklad jedinci náchylní k zneužitiu zverenej moci. "Súkromné ​​bezpečnostné služby obťažujú na uliciach ženy kvôli tomu, ako sa obliekajú. Muži útočia na ženy v autobusoch. Myslíte, že títo noční strážcovia budú iní?" uzavrela Hatice.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:23