Reuters
StoryEditor

Zranení a bezvládne telá všade naokolo. Chaos, útek, panika, popisujú očití svedkovia z Barcelony

18.08.2017, 00:26
Podľa svedkov z miesta biela dodávka kľučkovala zo strany na stranu, aby na rušnej ulici zasiahla čo najviac ľudí.

Paniku, ktorá nastala na jednom z najznámejších bulvárov katalánskej Barcelony, svetovým médiám popísalo mnoho očitých svedkov. Hovorili o totálnom chaose, zranených všade naokolo aj o rýchlej reakcii bezpečnostných zložiek a záchranárov. Biela dodávka teroristov tesne minula i českú turistku.

Podľa svedkov z miesta biela dodávka kľučkovala zo strany na stranu, aby na rušnej ulici zasiahla čo najviac ľudí. Zrážala všetkých turistov, chodcov a nechávala za sebou na zemi zranených a bezvládne telá.

"Veľa ľudí plakalo“

Známy škótsky aktivista za ľudské práva a rektor univerzity v Glasgowe Aamer Anwar bol v dobe útoku priamo na ulici La Rambla a musel utekať, aby si zachránil život. „Bolo to krásne popoludnie, ale z ničoho nič bolo počuť krik a nárazy vozidla. Objavila sa lavína šialene utekajúcich ľudí,“ povedal podľa britského denníku The Guardian. Ľudia podľa neho skákali do obchodov a vyťahovali svoje deti z kočíkov.

​Behom niekoľkých sekúnd po útoku ulicami v okolí La Rambla utekali stovky ľudí. Medzi nimi bol aj Kevin Kwast, ktorý večeral s rodinou v jednej z reštaurácií na ulici. Začal bežať tak ako ostatní. Ležiacich ľudí videl takmer okamžite. „Bežali sme s menšou skupinkou preč. Uväznili nás davy okolo nás a ťažko vyzbrojení policajti,“ povedal portálu BBC News. Vyzeralo to podľa neho tak, že incidenty boli dva. „Museli sme se dlhšie než hodinu schovávať v zmenárni,“ dodal.

​Mnoho ľudí muselo nachádzať útočisko v priľahlých obchodoch, reštauráciách a hoteloch. Ukrývali sa kvôli šíriacim sa informáciám o streľbe. „Počula som niekoľko výstrelov. Všetky obchody sú zavreté, všetci sú skrytí v budovách. Všade okolo ležali zranení,“ povedala Českej televízii česká turistka Eva Zářecká.

22-ročný Liam Searle bol vedľa bulváru Rambla, keď tade prešla dodávka a zrážala ľudí. „Bol som veľmi blízko, dodávka išla tri metre odo mňa. Mal som šťastie, že som vtedy nešiel priamo po bulvári, ale vedľa. Vbehol sem spolu s ďalšími do budovy, zrejme to bola opera. Všetci sa schovali za rôznymi vecami. Nemali sme vôbec tušenie, čo sa deje. Počuli sme veľa nárazov, a potom sme utiekli,“ povedal BBC.

Podobne sa musela ukryť aj Češka Soňa Procházková. K miestu útoku bola veľmi blízko. „Policajti tam boli rýchlo. Ľudia okamžite chytili mobily a začali zisťovať, čo sa stalo. Veľa ľudí plakalo,“ povedala Procházková portálu Seznam Zprávy.

Rýchla reakcia polície a záchranárov

Brit Rhys Richards povedal denníku The Guardian, že si uvedomil, že niečo nie je v poriadku, keď ľudia okolo začali nahlas kričať a utekať. „Na zemi som videl bezvládne ležať osobu, ktorej niekto ďalší robil masáž srdca. Bolo to strašné,“ uviedol.

Kúsok od miesta činu bývali v hoteli aj dvaja holandskí študenti. „Vracali sme sa z pláže a videli sme totálny chaos. Všade sa kričalo a ležalo mnoho zranených. Uprostred stála biela dodávka,“ povedal Guardianu Patrick Tuenter. Jeho kamarát Jesse Matenan dodal, že v priebehu pár minút bolo na mieste vyše 30 vozidiel ambulancie.

„Polícia reagovala veľmi rýchlo. Prišla do niekoľkých minút. Policajti behali okolo reštaurácie, kde sme sedeli,“ popisoval londýnsky turista Will Ako britskej agentúre PA s tím, že uväznených v podniku bolo asi 40 ľudí.

Podľa Brita Johna Warda, ktorý priamo na ulici býva, obchádzali ťažko ozbrojené jednotky dom od domu. „Klopali na dvere a okenice. Keď niekto okná otvoril, policajti ho vytiahli. Po tom, čo zistili, že nie je tým, koho hľadajú, odviedli ho aspoň do bezpečia,“ povedal BBC News s tým, že po chvíli bolo na ulici ticho, ktoré prerušovali len hliadkujúce policajné jednotky. Ešte po 80 minútach podľa škótskeho akademika Anwara na miesto prichádzali ďalšie a ďalšie sanitky.

„Počul som zvuk nárazov auta do prekážok. Dodávka išla zbesilo stredom ulice. Bolo mi hneď jasné, že ide o teroristický útok alebo niečo podobné,“ povedal v éteri rozhlasovej BBC očitý svedok Tom Gueller, ktorý na mieste býva. Mal šťastie. Aby pred dodávkou utiekol, stačilo mu prebehnúť 50 metrov. „Dodávka absolútne nespomaľovala. Razila si cestu veľkým davom,“ uzavrel popis toho, čo sledoval zo svojho balkónu.

Ide o najtragickejší teroristický útok na španielskej pôde od marca 2004, keď islamskí teroristi v niekoľkých prímestských vlakoch v Madride detonovali bomby. Tie zabili celkom 191 ľudí, zranených bolo dokonca viac než 1800.

01 - Modified: 2017-08-19 10:45:51 - Feat.: - Title: Útočník z Barcelony je možno stále živý a na úteku. Polícia má nového podozrivého 02 - Modified: 2017-08-17 18:16:32 - Feat.: - Title: Teror v Barcelone: V centre mesta vrazila dodávka do ľudí 03 - Modified: 2017-08-17 22:29:03 - Feat.: - Title: Teror v Barcelone: Islamský štát v centre mesta zabil 13 ľudí a vyše sto zranil, útočník je na úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:41