StoryEditor

Chorváti podporili Gotovinu

Solidaritu s 50-ročným Gotovinom demonštrovali Chorváti v Splite aj vo Viedni plagátmi, ako napríklad Hrdina, a nie zločinec. Demonštrácie boli spojené s útokmi na osobu chorvátskeho prezidenta Stjepana Mesiča. Prezidenta označili demonštranti za zradcu a "cigáňa".

Demonštrácia približne tristo Chorvátov na podporu generála Anteho Gotovinu, obžalovaného z vojnových zločinov, sa uskutočnila včera v centre Viedne. Chorváti žijúci v Rakúsku sa tak pridali k svojim krajanom v chorvátskych mestách, protestujúcim proti Gotovinovmu zatknutiu a prevezeniu do Haagu, sídla Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu. Podporu Gotovinovi vyjadrilo aj 50-tisíc Chorvátov v Splite. Prevažne mladí ľudia skandovali nacionalistické heslá a heslá na Gotovinovu počesť. Chorvátsky generál sa bude pred haagskym tribunálom zodpovedať z ťažkých vojnových zločinov proti srbskému civilnému obyvateľstvu v Krajine.

Hrdina, nie zločinec
Solidaritu s 50-ročným Gotovinom demonštrovali Chorváti v Splite aj vo Viedni plagátmi, ako napríklad Hrdina, a nie zločinec. Demonštrácie boli spojená s útokmi na osobu chorvátskeho prezidenta Stjepana Mesiča. Prezidenta označili demonštranti za zradcu a "cigáňa". Posledný výraz sa v Chorvátsku používa ako znevažujúce označenie Srba. Okrem iných hesiel účastníci pochodu skandovali aj: "Zabite Mesiča." Na záver demonštrácie pálili prítomní obrazy Mesiča a šéfa polície Dražu Mihajloviča, spievajúc pritom piesne na počesť fašistického ustašovského hnutia, ktoré pôsobilo v časoch druhej svetovej vojny na území Chorvátska. Na rozdiel od zhromaždenia vo Viedni sa ustašovské symboly neobjavili na doteraz najväčšom zhromaždení Gotovinových prívržencov, v jadranskom prístavnom meste Split.

Zatknutie vyvolalo špekulácie
Stúpenci Gotovinu vyhlasovali, že bude navždy unikať zatknutiu. Keď však generála v stredu zadržali na Kanárskych ostrovoch, najžiadanejší chorvátsky obžalovaný z vojnových zločinov nerobil žiadne drahoty. Po štyroch rokoch na úteku Gotovina pôsobil dojmom, že rezignoval, keď ho príslušníci špeciálnej jednotky španielskej polície odvádzali v putách, ako keby sa jednoducho vzdal. Namiesto toho, aby ho obkľúčili v odľahlej dedine, zadržali ho v luxusnej reštaurácii na Tenerife, kde verejne večeral so spoločníkom. Jednoduché zatknutie Gotovinu vyvolalo v Chorvátsku množstvo špekulácií: Uzavrel dohodu? Zradili ho? Súc si vedomý, že hra sa skončila, chcel si len naplno užiť posledné okamihy slobody? "Zatknutie alebo vzdanie sa?" znel titulok denníka Večernji list. Podľa novín sa Gotovina - mnohými krajanmi považovaný za hrdinu, nakoniec pravdepodobne "vzdal". Iný denník, 24 sata, citoval šéfa chorvátskej tajnej služby Tomislava Karamarka, podľa ktorého si Gotovina "azda uvedomil, že už nemá zmysel" utekať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:10