Reuters
StoryEditor

Éra trpezlivosti so Severnou Kóreou je preč, pohrozil Trump. Japonský premiér súhlasí

06.11.2017, 12:07
Autor:
ČTKČTK
Trump tiež uviedol, že Japonsko "plánuje kúpiť veľké množstvo vojenského materiálu" od Spojených štátov.

Americký prezident Donald Trump dnes v Tokiu vyhlásil, že "éra strategickej trpezlivosti" so Severnou Kóreou je preč. Povedal to na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzóom Abem, ktorý podporil Trumpovo stanovisko, že pri postupe voči KĽDR sú "na stole všetky možnosti".

"Niektorí hovoria, že moja rétorika je tvrdá, ale pozrite sa, čo sa stalo so slabou rétorikou v uplynulých 25 rokoch," uviedol podľa agentúry AP šéf Bieleho domu okrem iného k severokórejskej kríze. Trump pritom zdôraznil, že jadrový program Pchjongjangu predstavuje hrozbu pre celý svet a že USA nedovolia, aby Severná Kórea ohrozovala Japonsko a ďalších ich spojencov.

Trump sa niekoľkokrát vyjadril, že v hre, pokiaľ ide o problém severokórejského jadrového a raketového programu, sú všetky možnosti. Zjavne tým naznačil aj možnosť použitia sily, ak zlyhá diplomacia.

Abe podporuje tvrdý postoj

Abe dal dnes pred novinármi jasne najavo, že tvrdý postoj Trumpa podporuje. Vyhlásil, že nadišiel čas vyvinúť na Severnú Kóreu čo najväčší tlak. Oznámil pritom, že Japonsko zmrazí majetok 35 severokórejských organizácií a osobností.

Predseda japonskej vlády ďalej povedal, že Japonsko zostrelí severokórejské rakety, ak to bude potrebné. Ako pripomenula agentúra AFP, v posledných mesiacoch dvakrát severokórejské rakety pri testoch Pchjongjangu preleteli nad japonským ostrovom Hokkaidó.

Trump na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii tiež uviedol, že Japonsko "plánuje kúpiť veľké množstvo vojenského materiálu" od Spojených štátov. To prinesie Američanom pracovné príležitosti a Japoncom bezpečnosť, konštatoval šéf Bieleho domu.

Podľa Trumpa Japonsko potrebuje vzhľadom k hrozbe zo strany KĽDR "kvalitatívne aj kvantitatívne" rozšíriť svoje obranné schopnosti. Zatiaľ však nie je jasné, či počas Trumpovej návštevy bola nejaká konkrétna dohoda o nákupe vojenského vybavenia medzi obomi krajinami podpísaná, uviedol spravodajský portál BBC News.

Abe a Trump sa tiež zhodli, že je potrebné, aby Čína hrala väčšiu úlohu v snahe prinútiť KĽDR, aby sa vzdala svojho jadrového a raketového zbrojného programu.

Trump začal cestu po Ázii

Americký prezident, ktorý si počas návštevy zahral s Abem golf, dnes vyzdvihol vzťahy Japonska s USA. "Myslím si, že Spojené štáty a Japonsko k sebe nikdy nemali tak blízko," uviedol. Na dnešnej schôdzke s japonskými a americkými podnikateľmi však tiež znovu kritizoval Japonsko kvôli vysokému prebytku v obchodovaní s USA, ktorý podľa agentúry AP dosiahol vlani takmer 70 miliárd dolárov. Americko-japonské obchodovanie je "nespravodlivé", podotkol.

Spoločne s manželkou Melaniou sa Trump stretol aj s japonským cisárskym párom. Americký prezident sa tiež stretol s príbuznými Japoncov, ktorí boli v 70. a 80. rokoch unesení do KĽDR, aby tam pomáhali pri výcviku severokórejských špiónov. Sľúbil, že sa s premiérom Abem bude usilovať o to, aby sa všetci unesení Japonci vrátili do vlasti.

Príletom do Japonska začal Donald Trump v nedeľu cestu po ázijských krajinách, v utorok navštívi Južnú Kóreu, následne Čínu, Vietnam a Filipíny.

01 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:28