REUTERS/Mary Turner
StoryEditor

Britskou vládou zmieta jedna kauza za druhou. Mayovej pozíciu oslabujú aj vnútrostranícke spory

08.11.2017, 11:38
Sexuálne obťažovanie, tajné rokovania aj nešťastné vyjadrenia... to je len pár káuz, ktoré momentálne trápia britskú vládu.

Britskou politickou scénou zmieta ďalší škandál. Konzervatívna ministerka pre medzinárodný rozvoj Priti Patelová zrejme príde o miesto kvôli tomu, že na svojej súkromnej ceste do Izraela rokovala s vysoko postavenými politikmi. Sľubovala im tiež peniaze z britských rozvojových fondov. Do problémov sa dostal aj minister zahraničia Boris Johnson, ktorého výroky nepomohli Britke uväznenej v Iráne.

Britská konzervatívna strana sa v kríze topí v podstate od júnových predčasných parlamentných volieb. Premiérka Theresa Mayová ich vypísala kvôli posilneniu mandátu pre vyjednávanie brexitu. Namiesto toho konzervatívci prišli o poslanecké kreslá. Premiérka následne schytala aj mnoho nelichotivých komentárov kvôli nejasnej víziu brexitu.

Vnútrostranícke kauzy

Trápiť ju však môže nielen vystúpenie Británie z Európskej únie. Prácu jej pridávajú aj vnútrostranícke spory a prešľapy jej ministrov. Dnes už bývalý minister obrany Michael Fallon pred pár dňami rezignoval na svoju funkciu kvôli obvineniam zo sexuálneho obťažovania.

Oveľa menej prekvapivo pôsobia diplomatické úlety Borisa Johnsona. Ten sa svojím otvoreným a mnohokrát nie príliš premysleným konaním preslávil už ako starosta Londýna. Nevyberané zrážanie detí pri hraní ragby, ktoré sa dostalo do všetkých britských denníkov, bolo to najmenšie. V úlohe ministra však jeho prešľapy dostali nový rozmer.

Medzinárodný problém

Zákulisné pokusy o zvrhnutie Mayovej aj predstavenie vlastnej vízie brexitu sú minulosťou. Johnson teraz musí riešiť kauzu s medzinárodným presahom. Týka sa prípadu Britky Nazanin Zaghariovej-Ratcliffeovej, ktorá si v Iráne odpykáva päťročný trest za údajný pokus o zvrhnutie režimu. Ona tvrdí, že do krajiny prišla len na dovolenku.

Johnson ale minulý týždeň vyhlásil, že Zaghariová-Ratcliffeová v Iráne vyučovala žurnalistiku. Teherán sa tohto výroku chytil a uviedol, že britský minister zahraničia potvrdzuje protištátnu činnosť zadržanej. Britka bola po vyhlásení Johnsona nečakane predvedená na súd. Môže jej hroziť aj predĺženie trestu.

Ostrá kritika opozície

Johnson sa po svojom výroku ocitol pod paľbou kritiky a čelil výzvam opozície na rezignáciu. Jeho hovorca v reakcii uviedol, že minister vždy trval na tom, že Zaghariová-Ratcliffeová bola v Iráne v čase svojho zatknutia na prázdninách.

Johnson chcel podľa hovorcu v skutočnosti "odsúdiť iránske stanovisko, podľa ktorého je zlé vzdelávať budúcich novinárov". Minister nechcel naznačiť, že by sa Zaghariová-Ratcliffeová na niečom takom podieľala, dodal hovorca.

Tajné stretnutia s izraelskými politikmi

Johnson pozornosti médií unikol. Nanešťastie pre konzervatívcov však kvôli ďalšej nelichotivej kauze, ktorú má na svedomí ministerka pre medzinárodný rozvoj Priti Patelová. Tá sa mala pri svojej súkromnej ceste do Izraela zísť s tamojšími vysokopostavenými politikmi vrátane premiéra Benjamina Netanjahua či ministra verejnej bezpečnosti Gilada Erdana. Ministerstvo zahraničia o stretnutiach nevedelo, čo je podľa serveru The New York Times jasné porušenie diplomatického protokolu.

Schôdzky s politikmi Patelovej sprostredkoval Stuart Polak, prezident lobistickej organizácie Konzervatívni priatelia Izraela. Patelová navyše s úradníkmi na britskom ministerstve zahraničia diskutovala o možnosti poskytnutia dotácií na "humanitárne aktivity izraelskej armády na Golanských výšinách". Ministerka celý škandál korunovala vyhlásením, že o jej aktivitách vedel aj Johnson, neskôr však výrok vzala späť a ospravedlnila sa.

Zachraňuje ich brexit

V Británii sa teraz špekuluje o tom, že Patelová kvôli škandálu príde o ministerský post. V stredu sa narýchlo vracia zo svojej pracovnej cesty do Afriky, píše The Guardian. Profesor na University of Birmingham Nicholas Crowson však tvrdí, že o post by kvôli podobným prehreškom za normálnych okolností prišli aj ďalší ministri, a to bez zdĺhavých rokovaní.

Dôvodom je podľa neho brexit, ktorý už viac ako rok prehlušuje domáce politické problémy. "Vláda ide z jednej krízy do druhej. Pre politikov je prioritou brexit. Hladký chod kabinetu je v takom prostredí takmer nemožný, "myslí si Crowson.

01 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne 02 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 03 - Modified: 2024-04-30 08:30:00 - Feat.: - Title: Najbohatší Róm Británie prelomil mlčanie. Narodil sa v karavane, teraz má miliardové impérium a žije v sídle v Monaku 04 - Modified: 2024-04-28 18:44:32 - Feat.: - Title: Írsko chce do Británie vracať migrantov, ktorí prichádzajú cez Severné Írsko 05 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:15