Emmanuel MacronReuters
StoryEditor

Francúzsko sa po desaťročiach vracia k výstavbe jadrových reaktorov, vyhlásil Macron

09.11.2021, 21:51
Autor:
TASRTASR
Výstavba tohto reaktora sa začala ešte v roku 2007 a práce stále nie sú ukončené.

Francúzsko začne s výstavbou nových jadrových elektrární, aby lepšie reagovalo na rastúce energetické a environmentálne výzvy. Vo svojom prejave k národu vysielanom v televízii to v utorok vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP.

"Aby sme zaistili energetickú nezávislosť Francúzska a dosiahli naše ciele, najmä uhlíkovú neutralitu v roku 2050, po prvý raz po desaťročiach znovu spustíme výstavbu jadrových reaktorov v našej krajine," avizoval Macron, pričom dodal, že Francúzsko "bude pokračovať v rozvoji obnoviteľných energií".

Vo svojom prejave Macron vysvetlil, že Francúzsko sa odteraz pripravuje na to, aby mohlo "čeliť výzvam budúcnosti". "Pandémiou sme otestovali našu zraniteľnosť," zdôraznil.

Macron prišiel s týmto vyhlásením v čase, keď v Glasgowe pokračuje klimatický summit COP26.

Francúzsko, ktoré získava väčšinu svojej elektriny z jadrovej energie, v súčasnosti stavia iba jeden nový jadrový reaktor EPR tretej generácie, a to v meste Flamanville v Normandii na severozápade krajiny.

Výstavba tohto reaktora sa začala ešte v roku 2007 a práce stále nie sú ukončené.

Francúzska energetická firma EDF tento rok na jar predložila vláde štúdiu uskutočniteľnosti programu výstavby šiestich nových reaktorov.

"Ak chceme platiť za energiu rozumné ceny a nezávisieť od zahraničia, musíme aj naďalej šetriť energiou a investovať do výroby bezuhlíkovej energie na našej pôde," zdôraznil Macron.

Ubezpečil, že investície do nových reaktorov Francúzsku "umožnia dodržať naše záväzky" z COP26 v Glasgowe. "Je to silný odkaz z Francúzska," povedal Macron.

"Oznámenie o oživení jadrovej energetiky bolo určite predvídateľné," konštatoval environmentalista Matthieu Orphelin, ktorý však kritizoval spôsob, akým Macron tieto zámery prezentoval. V tejto forme je to podľa Orphelina "neuveriteľné a takmer nezákonné". Prízvukoval, že o výstavbe nových reaktorov vo Francúzska je potrebná diskusia na celoštátnej úrovni.

Ochranárska organizácia Greenpeace France vo svojej reakcii kritizovala Macronove plány v súvislosti s jadrovou energetikou a obvinila ho, že sú súčasťou jeho agitácie pred prezidentskými voľbami vypísanými na apríl budúceho roku.

Macron pritom zatiaľ neoznámil svoju kandidatúru, ale vo všeobecnosti sa očakáva, že bude kandidovať, pripomenula AFP.

Oživenie jadrovej energetiky a výstavba nových reaktorov, keď tento segment zažíva fiasko v súvislosti s omeškaniami vo Flamanville, "je úplne odtrhnuté od reality", reagoval podľa AFP aktivista Greenpeaceu Nicolas Nace.

Podľa neho je jadrová energia "príliš drahá, príliš pomalá a príliš nebezpečná a v klimatickej núdzi zastaraná".

01 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 02 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 03 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 04 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 05 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:38