StoryEditor

Koniec jednej éry: Topolánek strieda Paroubka

17.08.2006, 00:00
Česko má po vyše dvoch mesiacoch politických naťahovačiek nového premiéra. Prezident Václav Klaus vymenoval včera na Pražskom hrade predsedu ODS Mirka Topolánka za nového predsedu vlády.

Česko má po vyše dvoch mesiacoch politických naťahovačiek nového premiéra. Prezident Václav Klaus vymenoval včera na Pražskom hrade predsedu ODS Mirka Topolánka za nového predsedu vlády. Stalo sa tak potom, ako vláda teraz už expremiéra Jiřího Paroubka na svojom poslednom rokovaní odsúhlasila svoju demisiu a prezident ju hneď nato prijal.

Premiér bez vlády
Premiér Topolánek však zatiaľ zostáva bez vlády. Budúcnosť menšinového kabinetu je stále neistá. Podľa dohody ODS a ČSSD vládu vytvoria občianski demokrati a okrem straníckych kandidátov v nich budú aj nestranícki odborníci, ktorí by mali byť prijateľní pre sociálnych demokratov. Iba tak by mala vláda šancu na získanie dôvery v snemovni. Mirek Topolánek chce nových ministrov predstaviť do troch týždňov. Sociálna demokracia sa však stále nevzdáva nádeje, že sa Topolánkovi nepodarí zostaviť vládu a šancu opäť dostane Jiří Paroubek. Na verejnosť prenikli informácie o prvých nezhodách po dohode dvoch najsilnejších českých politických strán. Topolánek si údajne nechce nechať hovoriť do personálneho obsadenia nového kabinetu. ODS už údajne dostala od lídra sociálnych demokratov ultimátum: Alebo sa do konca týždňa dohodneme, alebo s vami nebudeme strácať čas. Paroubkovi by údajne už neprekážali ani predčasné voľby.

Hrdina Klaus
Vyriešiť dlhú povolebnú krízu sa podarilo prezidentovi Václavovi Klausovi, ktorý prišiel s návrhom zvoliť dočasného predsedu snemovne a odblokovať tak parlament. V pondelok sa šéfom snemovne dočasne stal sociálny demokrat Miloslav Vlček. Výmenou za to, že mu hlasy odovzdala aj ODS, sľúbil Klaus vymenovanie Topolánka za premiéra. S takouto dohodou súhlasili všetky parlamentné strany.
Mirek Topolánek vyhral júnové parlamentné voľby a chcel spolu s KDÚ-ČSL a Stranou zelených vytvoriť vládu. Trojkoalícia sa však rozpadla na tom, že rozdelenie mandátov v snemovni jej dávalo iba presne polovicu hlasov. Málo na to, aby trojfarebná vláda získala podporu. Neústupčivosť ČSSD a KSČM priniesli rozpad trojkoalície a rokovania medzi hlavnými rivalmi, Paroubkom a Topolánkom.

01 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO 02 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci si v Skopje predĺžili kvalifikačný život
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:20