StoryEditor

Poľské školy bez módy

13.04.2007, 00:00
Poľskí žiaci sa od nového školského roka budú musieť na školách zaobísť bez módnych výstrelkov. Poslanci varšavského parlamentu v stredu odklepli zákon, podľa ktorého budú žiaci na štátnych školách povinne nosiť uniformy.

Poľskí žiaci sa od nového školského roka budú musieť na školách zaobísť bez módnych výstrelkov. Poslanci varšavského parlamentu v stredu odklepli zákon, podľa ktorého budú žiaci na štátnych školách povinne nosiť uniformy. Konzervatívna poľská vláda tak chce potlačiť rozdiely medzi deťmi z bohatších a chudobnejších rodín. Týmto radikálnym opatrením chce zastaviť hrozivý nárast násilia medzi žiakmi a ukončiť "módne prehliadky" na školách. Slovenské deti sa podobných noviniek v dohľadnom čase obávať nemusia. "Ministerstvo školstva sa touto problematikou zatiaľ nezaoberalo," povedala pre HN hovorkyňa rezortu školstva Viera Trpišová.
Väzenie za útok na učiteľa
Nosenie uniforiem na štátnych základných a stredných školách u našich severných susedov presadil minister školstva Roman Giertych z ultrakatolíckej Ligy poľských rodín. Poslanci na jeho podnet zároveň schválili, že učitelia sa stanú verejnými činiteľmi a za ich napadnutie bude žiakovi hroziť až desať rokov väzenia. Za zmeny v školskom zákone sa nedávno vyslovili tri štvrtiny Poliakov. "V štátnom rozpočte sú prostriedky na nákup státisícov úborov pre najchudobnejšie deti," ubezpečil vicepremiér Giertych. Podľa neho si "nemožno zamieňať pláž alebo diskotéku s budovou školy".
Nie všetci však majú v tejto veci rovnaký optimizmus. Školskí psychológovia varujú, že sociálne rozdiely na školách sa môžu prejaviť inak než nosením značkových odevov. "Dobre skrývané formy šikany sa vždy nájdu," uviedla pre HN školská psychologička Jana Petrová. Podľa nej v tomto nepomôže ani uniforma - známe sú prípady šikany v armáde, kde sa uniformy nosia odjakživa. "Keď raz má niekto takéto osobnostné črty, tak ich uniforma nepotlačí, len ich lepšie maskuje." Petrová však pripomína inú výhodu nosenia školských uniforiem. Žiaci získajú pocit, že niekam patria a môžu sa zaradiť. "Je to ako v športe, tvoria jeden tím," hovorí Petrová.
Prvé lastovičky aj u nás
V západných krajinách nie sú uniformy na školách žiadnou zvláštnosťou. Predovšetkým žiaci súkromných škôl nosia charakteristické oblečenie, ktorým sa líšia od ostatných. Vlastné uniformy má väčšina škôl vo Veľkej Británii, v Spojených štátoch, Španielsku či Japonsku. Prvé lastovičky sa však objavili aj u nás. Tmavomodré uniformy nosia už 15 rokov žiaci súkromného osemročného gymnázia Mercury v Bratislave. Vedenie školy má s tým zatiaľ dobré skúsenosti.
"Učíme deti, aby sa do školy primerane upravili. Uniformám prispôsobujú aj svoje vystupovanie, takže nemáme problémy s drzým správaním alebo so šikanou," tvrdí riaditeľka školy Ľudmila Čižmárová. Deti vychovávajú tak, aby si nevyberali kamarátov podľa oblečenia. Na škole takisto nestrpia žiadne piercingy alebo prefarbené vlasy. "Nie je dôležité, čo má človek na sebe. Vedieme žiakov k tomu, aby vynikali niečom inom, napríklad v tvorivosti," dodáva Čižmárová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:03