TASR/AP
StoryEditor

Historický kontrakt. Francúzsko predá Emirátom stíhačky za miliardy eur

03.12.2021, 14:14
Autor:
ČTKČTK
Vyjednávania o dodávke strojov prebiehali desať rokov. Podpis kontraktu bude vzpruhou pre francúzsky zbrojársky priemysel.

Francúzsko dodá Spojeným arabským emirátom 80 stíhacích lietadiel Rafale vyrábaných francúzskou firmou Dassault Aviation. Uzavretie kontraktu bolo oznámené dnes, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron v SAE začal dvojdňovú cestu do troch štátov oblasti Perzského zálivu.

Súčasťou kontraktu je aj nákup 12 vojenských vrtuľníkov Caracal, ktorých výrobcom je spoločnosť Eurocopter Group.

​V SAE prezidenta privítal korunný princ emirátu Abú Zabí Muhammad bin Zajd bin Sultán Nahaján. Ešte dnes sa Macron presunie do Kuvajtu a v sobotu má navštíviť Saudskú Arábiu.

Macron s princom kontrakt, ktorý má hodnotu najmenej 15 miliárd dolárov (13,2 miliardy eur), podpísal na okraj svojej návštevy dubajskej svetovej výstavy Expo 2020. Podľa agentúry Reuters po oznámení dohody stúpli akcie firmy Dassault o šesť percent.

Podľa svetových agentúr sa podpis dohody o zbrojnej dodávke, o ktorej sa vyjednávalo skoro desať rokov, očakával. Má pomôcť francúzskemu zbrojnému priemyslu po tohtoročnom vypovedaní kontraktu o dodaní 12 ponoriek Austrálii.

​V Saudskej Arábii by mal Macrona prijať tamojší korunný princ Muhammd bin Salmán a na programe rokovaní by malo byť okrem iného dodržiavanie ľudských práv.

So SAE má Francúzsko tradične dobré vzťahy, od roku 2009 má v prístave Abú Zabí svoju námornú základňu.

Od svojho nástupu do funkcie v roku 2017 bol Macron v SAE pri slávnostnom otvorení pobočky Louvru v Abú Zabí. Tento rok v septembri prijal princa Muhammada bin Zajda v zámku Fontainebleau pri Paríži, ktorý bol roku 2019 zreštaurovaný vďaka daru desiatich miliónov eur (8,8 milióna eur) poskytnutých emirátmi.

Podľa francúzskych diplomatov chce Macron s politikmi z oblasti Perzského zálivu hovoriť aj o napätí v regióne, najmä o Iráne a obnovených rokovaniach o jeho jadrovom programe.

Jadrové ambície Teheránu sú v arabských štátoch tejto oblasti dôvodom obáv, rovnako ako snahy Iránu získať rozhodujúci vplyv v arabských krajinách, ako sú Irak Sýria a Libanon.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 03:14