Reuters
StoryEditor

Gruzínsky súd v neprítomnosti odsúdil Saakašviliho, hrozí mu deportácia z Ukrajiny

05.01.2018, 10:53
Autor:
ČTKČTK
V roku 2009 Saakašvili omilostil štyroch policajtov, odpykávajúcich si trest za to, že v roku 2006 zavraždili bankára.

Súd v Tbilisi dnes v neprítomnosti odsúdil bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho na tri roky väzenia za úmyselné prekročenie právomocí v časoch, keď ako hlava štátu omilostil policajtov odsúdených za vraždu bankára. Saakašviliho prívrženci, zhromaždení pri súdnej budove, podľa agentúry Interfax predpokladajú, že sa exprezident proti rozsudku odvolá, a to prípadne i na Európsky súd pre ľudské práva.

"Vypovedá to o tom, že gruzínsky režim na mňa za päť rokov nenašiel nič podstatné," zareagoval podľa portálu Gruzija online exprezident. Rozsudok je podľa neho úplne nezákonný a odporuje "všetkým medzinárodným a národným právnym normám a zdravému rozumu", pretože právo hlavy štátu udeľovať milosti nie je ničím obmedzené. Verdikt podľa Saakašviliho vyniesol súd, ktorý je plne kontrolovaný jeho politickým nepriateľom a šedou eminenciou terajšieho gruzínskeho režimu, milionárom Bidzinou Ivanišvilim.

Samotnému Saakašvilimu, ktorý už predtým odmietal všetky obvinenia vo svojej bývalej vlasti ako politicky vykonštruované, teraz hrozí deportácia z Ukrajiny. Tam ako opozičný politik usiluje o odvolanie svojho niekdajšieho politického spojenca Petra Porošenka z funkcie prezidenta.

V roku 2009 Saakašvili omilostil štyroch policajtov, odpykávajúcich si trest za to, že v roku 2006 zavraždili bankára Sandra Girgvlianiho. Vražda vyvolala škandál, pretože do nej bol nepriamo zapletený aj vtedajší minister vnútra Vano Merabišvili a ďalší vysokí činitelia.

"V prípade neexistuje jediný dôkaz"

Saakašvili podľa obžaloby udelil milosti, ako predtým prisľúbil v zločinnom sprisahaní s exministrom vnútra a v snahe kryť ďalších vysokopostavených činiteľov a zabrániť priechodu spravodlivosti. Súd dal tomuto obvineniu plne za pravdu.

Exprezidentova obhajkyňa Sofia Gogličidzeová po vynesení verdiktu vyhlásila, že "v prípade neexistuje jediný dôkaz" usvedčujúci jej klienta a že Saakašvili ako prezident mal právo udeľovať milosti.

"Je smutné, že bývalý prezident bol uznaný vinným, ale je aj druhá, právna stránka veci: Prípad sa musí stať prevenciou a príkladom, že pred zákonom sú si všetci rovní," vyhlásil prokurátor Iraklij Nadarejšvili. Saakašvili podľa neho nebol odsúdený za udelenie milosti, ktoré "nie je absolútne", ale za zneužitie právomocí, a to sú podľa neho dva úplne odlišné pojmy.

Bývalý prezident, s ktorého menom sú späté prozápadné reformy aj prehraná vojna s Ruskom o odštiepeneckú provinciu Južné Osetsko v lete 2008, je vo vlasti stíhaný ešte v ďalších prípadoch.

V Gruzínsku vládol deväť rokov

Saakašvili vládol Gruzínsku deväť rokov, ale v roku 2012 jeho strana prehrala voľby, a tak po vypršaní svojho mandátu odišiel do zahraničia. Nový režim po prvom pokojnom prevzatí moci za dobu nezávislosti Gruzínska uvrhol do väzenia desiatky bývalých štátnych činiteľov vrátane expremiéra Vana Merabišviliho, za čo si vyslúžil kritiku západných spojencov.

Päťdesiatročný Saakašvili sa na Ukrajine politicky angažuje od roku 2015, do krajiny ho pozval ukrajinský prezident Petro Porošenko, udelil mu ukrajinské občianstvo a vymenoval gubernátorom Odesy. Vzťahy medzi oboma politikmi však postupne ochladli; Saakašvili ukrajinskému prezidentovi vyčíta tolerovanie korupcie a váhavé presadzovanie reforiem. Teraz vedie kampaň za prezidentovo odvolanie.

Na Ukrajine však Saakašvili čelí obvineniu, že v spolčení so zločineckou skupinou napomáhal štátnemu prevratu. Verdikt v Tbilisi a chystaný proces v Kyjeve podľa Saakašviliho svedčí o tom, že sa ho dohodli zneutralizovať oligarchovia Ivanišvili a Porošenko, ktorí tak vychádzajú v ústrety dávnemu želaniu ruského prezidenta Vladimira Putina.

01 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 02 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 05 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:50