TASR/AP
StoryEditor

Stovky žien hrozia samovraždou, v uliciach sú nepokoje. India šalie kvôli filmu o bájnej kráľovnej

25.01.2018, 18:45
Autor:
ahaaha
Jeden z politikov strany premiéra Módího vypísal odmenu na hlavy režiséra a predstaviteľky hlavnej úlohy.

Polícia po celej Indii má pohotovosť. Do kín ide totiž výbušný film o kráľovnej Pádmavátí, ktorá pred láskou moslimského dobyvateľa dala prednosť samovražde. Hinduistickí extrémisti tvrdia, že bollywoodsky blockbuster postavu mýtickej panovníčky znevažuje a vyrazili do ulíc.

Za deviatimi riekami a deviatimi horami žila kráľovná Pádmavatí, najpôvabnejšia žena na zemi. Jej krása bola taká nesmierna, že jej podľahol aj Alauddin Šach, mocný panovník Dillískeho sultanátu. Hinduistickú kráľovnú sa rozhodol získať pre seba.

Zobral veľké vojsko a jej kráľovstvo obkľúčil. Hrdú krásavicu však nezískal, radšej zvolila samovraždu. Spolu so svojimi dvornými dámami sa vrhla do ohňa. Aspoň tak príbeh odohrávajúci sa na prelome 13. a 14. storočia nášho letopočtu spísal pred takmer piatimi stovkami rokmi sufiský básnik Malik Muhammad Džajásí.

Pádmavátí je na rozdiel od Alauddin Šacha fiktívna postava. Pre hinduistov však predstavuje symbol cti a hrdinského sebaobetovania sa tvárou v tvár moslimským dobyvateľom. A v čase, keď napätie medzi väčšinovými hinduistami a indickými moslimami nebezpečne stúpa, sa bájna krásavica ocitla v epicentre nových náboženských a nacionalistických vášní.

Rozbité výklady, horiace autá
A práve vo štvrtok vstupuje do kín veľkofilm Padmaavati inšpirovaný jej príbehom. Je to jeden z najdrahších filmov v histórii Bollywoodu, vyšiel 31 miliónov dolárov (vyše 25 miliónov eur). Hinduistickým extrémistom sa vôbec nepáči, a to napriek tomu, že ho ešte nevideli. Tvrdia, že Pádmavátí vo filme nosí príliš vyzývavé šaty, autori jej príbeh prekrútili a celkovo sa k bájnej panovníčke zachovali neúctivo.

Najskôr sa pokúsili dosiahnuť zákaz premietania. Keď neuspeli na súde, vyšli do ulíc. Napríklad v Ahmadábáde rozbíjali výklady a zapaľovali zaparkované motorky, v štáte Harijána zapálili autobus. Tristo indických žien podpísalo petíciu, v ktorej pohrozilo, že sa na protest proti filmu upália.

Hystériu podnecujú aj niektorí politici zo strany premiéra Narendru Módího. Jeden z nich napríklad vypísal odmenu na hlavy režiséra a predstaviteľky hlavnej úlohy. Tento fakt len ​​potvrdzuje znepokojujúci nárast hinduistického nacionalizmu, ktorého obeťami sa často stávajú moslimovia či iné menšiny.

Polícia posilnila bezpečnostné opatrenia
Odpor voči filmu vrie predovšetkým v štátoch Gudžarát a Radžastan, čo sú historické centrá kasty Rádžputi. Práve tu malo kedysi ležať kráľovstvo krásnej Pádmavátí a príslušníci kasty Rádžputi, potomkovia vznešených hinduistických bojovníkov, predstavujú najvýraznejší hlas volajúci po zákaze filmu.

Polícia kvôli štvrtkovej premiére posilnila bezpečnostné opatrenia po celej krajine. "Náš spravodajský aparát je pripravený. Na kľúčových miestach sme rozmiestnili policajtov. Majiteľov kín sme vyzvali, aby si najali súkromnú ochranku," uviedol policajný šéf v meste Lucknow.

Denník The New York Times konštatuje, že viacerí majitelia kín aj napriek masívnym policajným opatreniam film v obavách o bezpečnosť odmietli premietať.

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 04 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 05 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:46