TASR/AP
StoryEditor

Macron mení tvár islamu vo Francúzsku. Chce ho zbaviť zahraničného vplyvu

18.02.2018, 18:54
Macron chce nanovo organizovať moslimskú vieru v krajine.

Zbaviť sa vplyvu arabských štátov, kontrolovať výučbu imámov a zmeniť financovanie výstavby mešít a vyplácanie miezd moslimským duchovným. Také sú hlavné body Macronovej reformy islamu v krajine

Ekonomické reformy už rozbehol, so zmenami Európskej únie čaká na zostavenie nemeckej koalície. Teraz sa francúzsky prezident Emmanuel Macron púšťa do ďalšej oblasti - v nedeľníku Journal du Dimanche predstavil svoj plán, ako novo organizovať moslimskú vieru v krajine.

Francúzsko býva kritizované za nekontrolovanú migráciu moslimov, z ktorej pramení aj islamistický terorizmus a problémy na predmestiach.

Prakticky všetci islamisti, ktorí v posledných rokoch v krajine útočili, boli rodení Francúzi. Práve reforma organizácie francúzskeho islamu by z neho podľa Macrona mala vytvoriť zbraň v boji proti radikalizácii.

Arabské krajiny financujú francúzskej mešity

Francúzsky prezident sa témou začal intenzívne zaoberať už v decembri, kedy si do Elyzejského paláca pozval zástupcov jednotlivých náboženstiev. Na stretnutí odsúdil "radikalizáciu laicity", teda všetky politické strany, ktoré si zo zákona o oddelení cirkvi od štátu "vytvorili nástroj vo vojne identít".

Macron sa pri príprave reforiem inšpiruje u intelektuálov a akademikov, napríklad jedného z najznámejších odborníkov na islam sociológa Gillesa Kepela. Úzko ale tiež spolupracuje s ministrom vnútra Gérardom Collombom. Cieľom prezidenta je "vytýčiť mantinely organizácie islamu vo Francúzsku počas prvého štvrťroku 2018."

Hlavnou úlohou je predovšetkým zbaviť francúzsky islam vplyvu arabských štátov. Mešity sa totiž teraz vo Francúzsku často stavajú za peniaze krajín z Perzského zálivu alebo krajín Maghrebu (štáty na severe Sahary - pozn. Red.).

Tieto štáty tiež podľa francúzskych médií platia na tri stovky imámov pôsobiacich v krajine. Pri svojej nedávnej schôdzke s Macronom si rovnako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pochvaľoval vysielanie tureckých imámov do Francúzska.

Jedným zo spôsobov, ako nahradiť súčasné nepríliš priehľadné financovanie moslimskej viery v krajine, je zavedenie dane z halal (moslimom povolených - pozn. Red.) potravín. Presadzuje ho napríklad Macronov poradca a minister pre rozpočet Gérald Darmanin.

Nie všetci moslimovia jedia halal potraviny

Problém však je, že tento nápad naráža na veľký odpor verejnosti - proti tejto dani sa stavia okolo 70 percent Francúzov - aj na fakt, že by sa daň týkala len jedinej komunity. "Môžete byť predsa moslimom a nejesť halal, nie?" Argumentuje Darmanin.

Ďalším bodom plánovanej reformy je zmena vo Francúzskej rade pre moslimskú vieru (CFCM), organizáciu vytvorenú v roku 2003 za vlády Nicolasa Sarkozyho. Rada ale svoj účel nikdy nesplnila - podľa prieskumu Inštitútu Montaigne z roku 2016 ju pozná len tretina francúzskych moslimov.

Aj tu pritom zohrávajú kľúčovú úlohu arabské štáty, ktoré uplatňujú svoj vplyv pri výbere jej členov. Dokonca aj samotný vicepredseda rady Anouar Kbibech priznáva, že otvorenie sa organizácie je nevyhnutné. Rada už preto vytvorila pracovnú skupinu, ktorá by mala problém do najbližších volieb jej členov v roku 2019 vyriešiť.

Už toľko nevadia

Ďalší z Macronových poradcov moslimský analytik Hakim El Karoui potom nabáda k vytvoreniu funkcie "veľkého francúzskeho imáma", ktorý by bol pre veriacich morálnou autoritou a zastupoval ich pri rokovaniach s politikmi. O výstavbu mešít a vzdelanie imámov by sa podľa neho mala starať zvláštne asociácie nezávislá na CFCM.

Bývalý minister vnútra a obrany Jean-Pierre Chevènement, ktorý dnes stojí na čele Nadácie pre francúzsky islam, navrhuje vznik univerzity pre imámov, ktorá by bola platená z verejných peňazí.

Journal du Dimanche si pri príležitosti rozhovoru s Macronom o islame nechal urobiť prieskum, v ktorom sa ľudí pýtal, či považujú islam za zlučiteľný s hodnotami francúzskej spoločnosti.

Kým v roku 2016 považovalo islam za nezlučiteľný 56 percent Francúzov, tento rok rovnaký názor zastáva už len 43 percent ľudí. 57 percent Francúzov sa teda teraz domnieva, že islam s francúzskymi hodnotami zlučiteľný je. Opozíciu voči moslimom vyjadrujú najviac voliči pravicových republikánov a Národného frontu.

01 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 02 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 03 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 04 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 05 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:53