Reuters
StoryEditor

Stačilo zverejniť meno a mala by polmiliardovú výhru. Američanka to odmietla a súdi sa

19.02.2018, 13:39
Autor:
mhmh
Žena vyhrala v americkej lotérii 560 miliónov dolárov. Aby si mohla výhru vybrať, musela by zverejniť svoju identitu pred kamerami.

Žena vyhrala v americkej lotérii 560 miliónov dolárov. Aby si mohla výhru vybrať, musela by zverejniť svoju identitu pred kamerami. To však obyvateľka štátu New Hampshire odmieta a právo na anonymitu sa snaží získať na súde. Medzitým ale postupne prichádza o peniaze.

Trikrát skontrolovať víťazné čísla a podpísať výherný lístok. Žena z amerického štátu New Hampshire vedela, že sa jej život zmení k lepšiemu. Vo výhernej lotérii spoločnosti Powerball totiž minulý mesiac získala 560 miliónov dolárov (viac ako 450 miliónov eur).

Kvôli pravidlám súťaže budú ale o jej rozprávkovom bohatstve vedieť všetci. Všetci členovia rodiny, susedia, bývalí priatelia zo strednej školy, ale aj kriminálnici.

Novinári ju vypátrali

Žena sa tak snaží získať na súde možnosť, aby nemusela zverejňovať pri odovzdaní svoju identitu. Bohužiaľ pre ňu už americkí novinári vypátrali jej totožnosť vďaka súdnym dokumentom. Jej pravé meno ale neuviedli, označujú ju len ako "Jane Doeová".

"Je dlhoročnou rezidentkou štátu New Hampshire a angažovanú členkou komunity," uviedol o žene v súdnych dokumentoch jej právnik Steven Gordon.

"Praje si naďalej pokračovať vo svojej práci a mať slobodu ísť kamkoľvek do obchodu, či navštevovať verejné udalosti, bez toho aby ju niekto spoznal ako víťazku pol miliardy dolárov," dodal.

Zákony jej nepomôžu

"Prevádzkovatelia lotérie ženu na jednej strane chápu, ale na druhej musia rešpektovať nastavené pravidlá. Odhalenie totožnosti totiž funguje ako ochrana pred podvodmi. Navyše miestna žena držiaca obrí šek je skvelým marketingovým ťahom," napísal denník Washington Post, podľa ktorého nie sú zákony v tomto prípade na strane ženy.

Pravidlá lotérie v štáte New Hampshire vyžadujú, aby meno, mesto a získaná suma boli verejné informácie. Štát síce umožňuje vytvoriť anonymný trust, ale pre ženu je už v tomto prípade neskoro, pretože lotériový lístok podpísala svojím menom. Zmena podpisu by ho znehodnotila.

Práve o spätné vytvorenie anonymného fondu sa žena v súčasnosti na súde snaží. Dúfa tak v rýchle vyriešenie celého prípadu. Má k tomu totiž veľmi dobrý dôvod.

Každý deň, kedy nie je výhra vybraná, prichádza žena o 14 tisíc dolárov na úrokoch. Celková suma, ktorú už žena stratila kvôli súdnemu sporu sa už vyšplhala k pol miliónu dolárov. Ako prípad dopadne zatiaľ nie je jasné.

01 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Janka Slačková: Verím, že si tento článok prečítajú aj moji rodičia 02 - Modified: 2024-04-08 17:27:09 - Feat.: - Title: V lotérii Powerball padla výhra za vyše 1,3 miliardy dolárov. Ide o ôsmu najvyššiu cifru v histórii USA 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-03-31 07:15:08 - Feat.: - Title: Jackpot v lotérii Powerball sa blíži k miliarde dolárov, šesť čísel neuhádol nikto 05 - Modified: 2024-02-15 23:33:46 - Feat.: - Title: Milión v lotérii alebo smartfón za pár stoviek. Možno vás prekvapí, kedy musíte výhru priznať pri platení daní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:03