Reuters
StoryEditor

Islamista zabil vo Francúzsku troch ľudí. Strieľal aj na policajtov a zadržal rukojemníkov

23.03.2018, 11:14
Autor:
ČTKČTK
Polícia útočníka sledovala kvôli radikalizácii.

Ozbrojený muž pred poludním zajal dvadsiatku zákazníkov v supermarkete blízkosti Narbonne na juhu Francúzska. Potom ich podľa agentúry Reuters prepustil, vnútri supermarketu ale zostával jeden zadržaný policajt.

Podľa médií sa muž hlásil k Islamskému štátu a požadoval prepustenie teroristu Salaha Abdeslama, jediného preživšieho podozrivého z atentátov v Paríži. Po troch hodinách ho policajti zneškodnili.

"Osamelý a ozbrojený muž vstúpil krátko pred jedenástou hodinou do supermarketu v obci Trebes v departemente Aude a zajal niekoľko zákazníkov obchodu reťazca Super U," uviedla rozhlasová stanica Europe 1. Polícia okolie miesta útoku v priebehu niekoľkých minút obkľúčila.

Muž bol vraj ozbrojený pištoľou, nožom a granátmi. Viac ako dve hodiny zostával v supermarkete s jediným policajtom, ktorý sa vzdal výmenou za ostatných rukojemníkov.

Na miesto potom polícia podľa denníka La Depeche doviezla aj matku útočníka aj niekoľko jeho blízkych. Po troch hodinách polícia zasiahla a útočníka zastrelila.

Podľa médií zomreli v supermarkete dve osoby, mäsiar a jeden zo zákazníkov. Ďalší traja vraj boli zranené, z čoho jeden vážne. Útočník pravdepodobne pochádzal z Maroka a mal okolo tridsať rokov. Polícia ho podľa Le Figaro sledovala kvôli radikalizácii.

"Allah akbar! Zbombardujete Sýriu, zomriete!" kričal podľa prepustených rukojemníkov útočník pravdepodobne marockého pôvodu.

"Nejaký muž začal kričať a vystrelil niekoľkokrát za sebou. Schoval som sa za dvere od chladničky a kričal na ďalších ľudí, nech sa kryjú. Bolo nás desať a zostali sme vnútri asi hodinu. Potom zaznelo niekoľko ďalších výstrelov a my sme vyšli zadným východom. Kričal Allah neviem čo ďalej, nevidel som ho," uviedol jeden z rukojemníkov pre FranceInfo.

Miestna polícia sa prípadu vzdala v prospech protiteroristickej jednotky, informuje televízia LC1. Tá v súčasnosti pátra po prípadnom komplicovi.

"Bohužiaľ predpokladáme, že sú na mieste mŕtvi. Nemohli sme však na miesto poslať lekára, aby situáciu overil," uviedol pred prepustením rukojemníkov pre AFP generál Jean-Valéry Letterman, ktorý vedie vojensko-policajnej jednotky v regióne.

Podľa informácií denníka le Figaro boli na miesto povolané tri policajné helikoptéry. Minister vnútra Gérard Collomb na Twitteri oznámil, že sa okamžite vydáva do Trebes, kde incident prebiehal.

Ďalšia obeť v Carcassonne

Denník La Depeche uvádza, že pred prepadnutím v supermarkete prišiel o život ďalší človek. Útočník ho zabil, keď ho okrádal o automobil, spolujazdec útok prežil. Z ukradnutého vozidla potom strieľal na skupinu štyroch policajtov, ktorí sa vracali z tréningu.

Strelec vypálil päť guliek, ale zasiahol len jedného zo strážnikov. Potom z miesta unikol. Policajt podľa lekárov prežije, guľka však minula srdce len o tri centimetre.

Pätnásť minút po útoku na policajtov sa spustil incident v supermarkete Super U v meste Trebes neďaleko od Carcassonne, kde útočník zabil dvoch ľudí. Policajti tiež našli ďalšie dve telá v meste Carcassonne.

Šéf policajných odborov Bruno Bartoccetti uviedol, že všetky tri udalosti sú prepojené. Ukradnutým automobilom, z ktorého sa strieľalo na policajtov, totiž útočník prišiel k supermarketu.

01 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 02 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 03 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 04 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 05 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:33