StoryEditor

Talianska polícia zatkla hľadaného bosa 'Ndranghety

06.04.2018, 11:46
Autor:
pebpebTASRTASR
Pred políciou unikal od roku 2016.

Talianska polícia zatkla hľadaného popredného šéfa kalábrijskej zločineckej organizácie 'Ndrangheta Giuseppeho Pelleho. Zadržali ho v noci na piatok v jeho domovskej Kalábrii, informovala agentúra DPA.

Talianska polícia objavila 57-ročného Pelleho v dome v mestečku Condofuri, ktoré leží v odľahlej hornatej oblasti na juhu Kalábrie. Pred políciou unikal od roku 2016.

Taliani hovoria o mimoriadnom význame

"Toto zatknutie má mimoriadne veľký význam, pretože Pelle patril medzi tých, ktorý v rámci 'Ndranghety prijímali strategické rozhodnutia," vyhlásil prokurátor Gaetano Paci, ktorý sa špecializuje na boj proti mafii.

Guiseppe Pelle si má v Taliansku odpykať trest v trvaní dvoch rokov a päť mesiacov za členstvo v mafiánskej organizácii a pokus o vydieranie. Okrem toho naň vydali zatykač za iné zločiny súvisiace s činnosťou mafie.

Podľa polície je Pelle popredným predstaviteľov jedného z najmocnejších klanov 'Ndranghety, ktoré sú prepojené s baštou tejto organizácie, kalábrijskom mestečku San Luca.

Kalábrijská 'Ndrangheta patrí spolu so sicílskou Cosa Nostrou a neapolskou Camorrou k najdôležitejším organizovaným zločineckým skupinám v Taliansku a vybudovala si základne i v zahraničí; okrem iného pôsobí v Nemecku či USA.

Stopa 'Ndranghety na Slovensku

Podľa talianskych úradov je 'Ndrangheta momentálne najsilnejšou mafiou na svete, pričom v pašovaní kokaínu do Európy predstihla aj Cosa Nostru.

'Ndrangheta sa dostala v posledných týždňoch dostala do pozorností slovenských médií na Slovensku. O prepojení tejto kalábrijskej skupiny na politické špičky v našej krajine totiž písal zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak.

Práve stopa na talianskych podnikateľov podozrivých z prepojenia na 'Ndranghetu bola jedna z prvých, ktorú slovenská polícia preverovala. V polovici marca rozhodol košický krajský súd o vzatí talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu do predbežnej väzby. 

Antonino Vadala je v Taliansku trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:39