Izraelský premiér Benjamin NetanjahuReuters
StoryEditor

Vyhlásenie vojny bude pre izraelského premiéra jednoduchšie. Stačí mu súhlas ministra

02.05.2018, 13:27
Autor:
ČTKČTK
Izraelský premiér bude môcť vyhlásiť vojnu so súhlasom ministra obrany. Doteraz rozhodovala celá vláda.

Izraelský parlament v pondelok schválil novelu zákona, ktorá umožňuje premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi vyhlásiť vojnu len so súhlasom ministra obrany. Predtým musel rozhodnutie schváliť celý kabinet, uviedol k tomu spravodajský server Al-Džazíra.

V prospech novely sa vyslovilo 62 zákonodarcov, proti ich bolo 41. Premiér Netanjahu a minister obrany Avigdor Lieberman môžu vďaka zmenám vyhlásiť vojnu "v extrémnych prípadoch".

Novela bola schválená krátko pred mimoriadnym premiérovým prejavom v televízii, kde Netanjahu vyhlásil, že Irán utajoval svoj jadrový program. Iránska štátna televízia označila Netanjahuov prejav za propagandu. Podľa izraelského denníka Haarec bol zákon schválený až pri treťom čítaní.

Server televízie Al-Džazíra pripomína, že teraz by k vyhláseniu vojny Netanjahu síce potreboval súhlas ministra obrany Liebermana, v minulosti sa ale niekoľkokrát stalo, že premiér zastával aj funkciu ministra obrany. Príkladom sú niekdajší izraelskí predsedovia vlády David ben Gurion, Menachem Begin, Jicchak Rabin, Ehud Barak a Šimon Peres.

Netanjahuov pondelkový prejav sa uskutočnil na pozadí snahy Spojených štátov a ich spojencov na Blízkom východe pozmeniť jadrovú dohodu, ktorú v roku 2015 uzavrel Irán s USA, Francúzskom, Ruskom, Nemeckom, Čínou, Britániou a EÚ.

Cieľom dohody bolo pozastaviť iránsky jadrový program výmenou za zmiernenie protiíránských sankcií. Irán ale podľa Netanjahua po podpísaní dohody tajne uchovával dokumenty o svojom jadrovom programe Amad, ktorý prerušil v roku 2003.

Netanjahu je jedným z hlavných kritikov jadrovej dohody a tvrdí, že dokument Iránu nebráni získať znalosti potrebné k výrobe jadrových zbraní. Izraelský premiér tiež uvítal stanovisko amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý niekoľkokrát povedal, že Spojené štáty jadrovú dohodu s Iránom vypovedia, ak nebude zmenená.

Trump Netanjahua za prejav pochválil s tým, že spolu s ďalšími nedávnymi udalosťami jeho obsah dokazuje, že Biely dom mal o Iráne "stopercentnú pravdu".

V USA sa uvoľnenie sankcií schvaľuje každých 120 dní. Či Spojené štáty obnovia zmiernenie hospodárskych sankcií voči Iránu, musí americký prezident tentoraz rozhodnúť do 12. mája. 

.

01 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 02 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 04 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:23