StoryEditor

Trump: Každý si myslí, že si Nobelovu cenu za mier zaslúžim

10.05.2018, 16:42
Autor:
ČTKČTK
Amerického prezidenta na prestížne ocenenie nominovala skupina republikánskych kongresmanov.

Každý si myslí, že by som si zaslúžil Nobelovu cenu za mier, vyhlásil dnes americký prezident Donald Trump.

Reagoval tak na novinársku otázku, či si myslí, že by mal prestížne ocenenie dostať. S dodatkom, že on sám by to nikdy nepovedal, informoval americký server The Hill.

Nomináciu už má

Trumpa na Nobelovu cenu za mier začiatkom mesiaca navrhlo 18 republikánskych členov amerického Kongresu s poukazom na prezidentov podiel na upokojenie situácie na Kórejskom polostrove.

Juhokórejský prezident Mun Če-in už koncom apríla vyjadril názor, že Trump by mal Nobelovu cenu obdržať.

On by to nikdy nepovedal

"Každý si to myslí, ale ja by som to nikdy nepovedal," povedal americký prezident na brífingu v Bielom dome.

Niekoľko týždňov pred historickým stretnutím so severokórejským vodcom Kim Čong-unom povedal, že len dúfa, že Spojené štáty pomôžu dojednať dohodu o odstránení jadrových zbraní zo Severnej Kórey a o zastavenie severokórejských raketových hrozieb.

Chce mier

Keď sa Mun o Nobelovej cene pre Trumpa zmienil prvýkrát, bol americký prezident podľa svojich slov dojatý a poznamenal, že to od jeho juhokórejského náprotivku bolo veľmi milé.

Dodal však, že predovšetkým chce vidieť pokrok v rokovaniach so Severnou Kóreou. "Chcem mier. To hlavné, čo chcem, je mier," vyhlásil.

Zaslúžil sa denuklearizáciu Kórejského polostrova

Nominačný list zaslaný začiatkom mája Nobelovu výboru do Osla podpísalo 18 republikánskych členov amerického Kongresu.

​Americký prezident by mal podľa zákonodarcov "obdržať Nobelovu cenu za mier za rok 2019 ako uznanie svojej práce zamerané na ukončenie kórejskej vojny a denuklearizáciu Kórejského polostrova a za prínos mieru v regióne".

Cenu mal aj Obama

Trumpov predchodca Barack Obama dostal Nobelovu cenu za mier koncom roka 2009, teda už v prvom roku svojej vlády, a to za snahy o jadrové odzbrojenie, prevenciu konfliktov aj za aktivity proti globálnemu otepľovaniu.

​Nobelov výbor bol za toto rozhodnutie kritizovaný, pretože Obama získal ocenenie v čase, keď bol skôr vo fáze sľubov než nejakých aspoň čiastočne splnených cieľov. Aj samotný Obama prijal cenu s určitými rozpakmi.

01 - Modified: 2024-04-18 09:39:22 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 02 - Modified: 2024-03-28 16:36:40 - Feat.: - Title: Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Daniel Kahneman 03 - Modified: 2024-03-22 07:23:29 - Feat.: - Title: Dvadsaťsedem nobelistov žiada prepustenie politických väzňov v Bielorusku 04 - Modified: 2024-02-23 14:45:32 - Feat.: - Title: „Putin sa bojí Navaľného aj po smrti." Vydať rodine telo opozičníka žiadajú aj nositelia Nobelovej ceny 05 - Modified: 2024-01-31 21:00:45 - Feat.: - Title: Na Nobelovu cenu za mier sú nominovaní aktivisti z Blízkeho východu aj Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:00