Trump-PutinReuters
StoryEditor

USA sa obávajú zvýšeného vplyvu Ruska v Európe. Dôvodom je plynovod v Baltskom mori

17.05.2018, 15:18
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty sú proti plynovodu Nord Stream 2 medzi Ruskom a Nemeckom.

Spojené štáty sa obávajú bezpečnostných rizík spojených s projektom plynovodu Nord Stream 2 medzi Ruskom a Nemeckom a sú proti nemu, pretože by mohol zvýšiť "neblahý vplyv" Ruska v Európe.

Vyhlásila to dnes v Berlíne expertka na energetickú politiku na americkom ministerstve zahraničia Sandra Oudkirková, ktorá v tejto súvislosti hovorila aj o možnosti zavedenia amerických sankcií.

"Mali by sme veľkú radosť, keby sa projekt neuskutočnil," povedala Oudkirková novinárom. Diplomatka upozornila, že nový plynovod odkloní toky plynu od Ukrajiny, pre ktorej ekonomiku sú poplatky za tranzit plynu dôležitými zdrojmi príjmov. Navyše by podľa nej Rusko mohlo plynovod využiť na inštaláciu sledovacích zariadení v Baltskom mori, ktoré je vojensky citlivou oblasťou.

USA sa podľa Oudkirkovej snažia čo najnaliehavejšie presadiť zastavenie projektu. Diplomatka tiež poznamenala, že Kongres dal vláde USA právo ukladať sankcie v súvislosti s ruskými projektmi na výstavbu produktovodov, ak to bude nevyhnutné.

"Akýkoľvek projekt diaľkového potrubia - a vo svete je mnoho rôznych potrubných projektov, na ktoré sa potenciálne vzťahuje táto sankčná právomoc - je vystavený zvýšenému ohrozeniu sankciami," varovala Oudkirková.

Americký prezident Donald Trump vlani v auguste podpísal zákon o sankciách proti Rusku, ktorý už skôr schválili veľkou väčšinou hlasov obe komory Kongresu. Zákon o sankciách umožňuje vláde okrem iného zaviesť sankcie voči firmám, ktoré pomáhajú pri budovaní ruských vývozných plynovodov, akým je napríklad Nord Stream 2 vedený po dne Baltského mora do Nemecka.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová má v piatok zamieriť do ruského Soči na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Dá sa očakávať, že jedným z hlavných tém ich diskusie bude spomínaný plynovod, ktorý má výrazne zvýšiť množstvo zemného plynu, ktoré môže Rusko dodávať do Európy.

Hoci Merkelová tvrdo odsudzovala správanie Ruska v konfliktoch na východe Ukrajiny či v Sýrii alebo v prípade útoku na dvojitého agenta v Británii, Nemecko si nutne potrebuje zabezpečiť zásobovanie plynom a Berlín dospel k záveru, že Nord Stream 2 predstavuje najlepšiu možnosť.

Hovorca plynovodu Jens Müller však rozptyľuje obavy USA a niektorých európskych krajín poukazom na skutočnosť, že nový plynovod bude pre Európu len jedným z mnohých zdrojov zemného plynu. "Tento plynovod nebude možné využiť na vydieranie alebo negatívne ovplyvnenie akejkoľvek krajiny," cituje Müllera agentúra AP.

01 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 03 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 04 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici 05 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:13