StoryEditor

Smrtiace cunami sa vrátili do Indonézie a zabíjali

19.07.2006, 00:00
Až tri metre vysoká prílivová vlna takmer zrovnala so zemou v pondelok mesto Pangandaran na indonézskom ostrove Jáva.Podľa svedkov vydesení ľudia kričali, šplhali sa na stromy alebo utekali smerom do vnútrozemia. Smrtiace cunami zabili takmer 400 ľudí a viac ako 600 zostalo zranených.

Až tri metre vysoká prílivová vlna takmer zrovnala so zemou v pondelok mesto Pangandaran na indonézskom ostrove Jáva. Obľúbené dovolenkové stredisko, ktoré pre jeho idylické pláže vyhľadávajú aj zahraniční turisti, sa spamätáva z nečakaných cunami, ktoré zničili domy, hotely a všetko, čo im prišlo do cesty .

Cunami nikto nečakal
Podľa svedkov vydesení ľudia kričali, šplhali sa na stromy alebo utekali smerom do vnútrozemia. Smrtiace cunami zabili takmer 400 ľudí a viac ako 600 zostalo zranených. Medzi nimi sú aj turisti z Holandska a zo Švédska. Podľa dostupných informácii medzi obeťami a zranenými nie sú Slováci. Slovenské cestovné kancelárie po katastrofických cunami v roku 2004 ani neponúkajú dovolenku v tejto nebezpečnej destinácii.
V pobrežných oblastiach ostrova Jáva, ktoré cunami zničili, stále pokračujú záchranné práce. Záchranári aj príbuzní tých, ktorí sú nezvestní, v troskách domov a hotelov pátrajú s nádejou, že nájdu ešte niekoho živého. Viac ako 54-tisíc ľudí muselo kvôli nečakanej živelnej pohrome opustiť svoje domovy a odísť do vnútrozemia. Niektoré cesty sú zablokované, na mnohých miestach sú ľudia bez elektriny a telefonického spojenia. Indonézia leží v takzvanom tichomorskom ohnivom páse s častými zemetraseniami a erupciami sopiek. Zemetrasenie, ktoré spôsobili najnovšie cunami, pocítili aj obyvatelia metropoly Jakarta, kde sa asi dve minúty chveli mrakodrapy.

Smrť zapríčinili aj úradníci
Indonézske úrady síce varovali pred cunami, no k obyvateľom postihnutej oblasti sa upozornenie nedostalo včas. Napriek tomu, že smrtiaca vlna dorazila k pobrežiu Jávy až hodinu po zemetrasení. Indonézia údajne dostala varovanie hneď od dvoch agentúr z rôznych častí sveta. Vládni úradníci sa však už neobťažovali varovať jednotlivé ohrozené regióny. Japonskí vedci pritom avizovali ohrozenie vlnami 45 minút pred úderom cunami. Vina sa pripisuje aj nefungujúcemu miestnemu varovnému systému. Indonézia začala s jeho výstavbu po ničivých cunami v roku 2004, dokončený však bude najskôr v roku 2009.

01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zárobok ako "po masle"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:57