Reprofoto Youtube
StoryEditor

Prvá na svete. V Šanghaji majú banku, kde pracujú len roboti

26.05.2018, 18:20
Jedinými ľudskými zamestnancami sú pracovníci strážnej služby, ktorí sa však ukážu, len v prípade potreby.

Prvá banka na svete, ktorá sa zaobíde bez ľudského personálu, je zatiaľ ďalším dôkazom zjavného trendu: Čína stavila na robotov. Ríša stredu si vytýčila jasný cieľ a tým je byť do niekoľkých rokov svetovým premiantom v robotizácii.

Druhá najväčšia ekonomika sveta vo využívaní robotov zatiaľ za veľkými priemyselnými krajinami trochu pokrivkáva. V odbore automatizácie a robotizácie však teraz zošliapáva plyn až k podlahe.

Pozrite sa, ako to vyzerá v banke, kde pracujú len roboti:

Roboti aj tam, kde by ste ich nečakali

Inteligentné stroje v Číne už nevytláčajú len robotníkov, ale uplatňujú sa aj v odboroch, ktoré boli doteraz považované za doménu ľudí kvalifikovaných a kreatívnych. Nahradia tak i právnikov a bankových úradníkov.

Príkladom z poslednej doby môže byť Siao Lung, "Malá dračica".

Je najnovším zamestnancom pobočky Čínskej stavebnej banky na triede Ťiou-ťiang v Šanghaji. Nikdy nie je unavená, nepotrebuje prestávku na obed.

"Vitajte v Čínskej stavebnej banke," zdraví prichádzajúcich klientov a usmieva sa  dokonalým chrupom. "Čo pre vás môžem urobiť?"

Banka bez ľudí

Už ste asi pochopili, že Malá dračica nie je typickým zamestnancom. Je to robot, ktorý nedávno "nastúpil" do prvej čínskej plne automatizovanej bankovej pobočky, ktorá sa úplne zaobíde bez ľudského personálu.

Teda aspoň na prvý pohľad. Ak sa totiž začne diať čokoľvek nepatričného, ​​rýchlo sa objaví ľudská ochranka, doteraz šikovne ukrytá za nepriehľadným sklom.

Úlohou Siao Lung je privítať zákazníkov, prijímať bankové karty, kontrolovať účty a zodpovedať základné otázky. Okolité prostredie jej je veľmi nápomocné.

Ďalšie roboty

Klienti následne prechádzajú elektronickými rámami, ktoré naskenujú ich tváre a preukazy totožnosti. Vnútri ďalšie automaty hravo zvládnu iné bežné bankové služby, ako je založenie účtu, presun alebo výmena peňazí.

Čínska vláda uvádza robotizáciu ako jednu z hlavných priorít aj vo svojej stratégii s názvom Made in China 2025. Skokový nárast počtu priemyselných robotov má zabezpečiť, že sa čínska ekonomika vyrovná s postupným prepadom podielu pracujúcich v dôsledku starnutia tamojšej populácie.

Čína tak robí napriek tomu, že niektorí odborníci pred týmto trendom varujú: roboti vraj vezmú mnohým ľuďom prácu a narušia v Číne toľko vzývanú sociálnu stabilitu.

Nahrádzajú pracovníkov vo všetkých sférách

Roboti sa v čínskych mestách stále viac usídľujú v rutinných činnostiach. Na staniciach suplujú policajta - sú naprogramovaní tak, aby skenovali tváre cestujúcich a reagovali na bežné otázky.

Uplatňujú sa v reštauráciách, aj keď ich majitelia si nedávno sťažovali, že robotickí čašníci sú príliš pomalí a vzbudzujú u stravníkov rozladenie. A teraz sa vraj chystá ich invázia do maloobchodu.

Nedostatok pracovnej sily

"Čína má evidentný záujem na tom, aby sa v oblasti automatizácie a robotiky stala globálnym lídrom," citoval britský denník Guardian profesora Jü Čoua z americkej elitnej Vassar College. Podľa neho nemá obrovská krajina na výber.

Začína totiž pociťovať nedostatok menej kvalifikovaných pracovníkov. "Túto silu je potrebné nahradiť a priemyselné roboty ponúkajú množstvo výhod, sú efektívnejšie a lacnejšie," dodal Jü Čou.

Číňania sa však budú musieť zmieriť s tým, že s inváziou robotov do bežného života prídu o veľkú časť súkromia. "Veľký brat" bude číhať všade. To však nie je nič, čo by čínskej vláde vadilo. Skôr naopak.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:25