StoryEditor

Lídri Únie dosiahli významnú dohodu o migrácii. Pozrite sa, čo vyjednali

29.06.2018, 07:17
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Na základe návrhu dohody umožnia jednotlivé členské štáty Únie na dobrovoľnej báze zriaďovať na svojom území centrá pre prijímanie migrantov.

Lídri EÚ dosiahli v piatok na summite v Bruseli dôležitú dohodu o migrácii. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie predsedu Európskej rady (ER) Donalda Tuska zverejnené na Twitteri.

Na základe návrhu dohody, ku ktorému lídri EÚ po celonočnom rokovaní dospeli, umožnia jednotlivé členské štáty Únie na dobrovoľnej báze zriaďovať na svojom území centrá pre prijímanie migrantov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil podľa spravodajskej televízie Sky News dohodu za "dobrú správu".

V podobnom duchu komentovala dosiahnutie dohody aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá však zároveň pripomenula, že medzi členskými štátmi EÚ stále vládnu v otázke migrácie veľké názorové rozdiely.

"Po intenzívnej diskusii na nanajvýš náročnú tému, ktorou je pre EÚ migrácia, je dobrým signálom, že sme sa zhodli na spoločnom znení (dohody)," povedala po 12 hodín trvajúcich rokovaniach Merkelová.

"Sme spokojní," povedal taliansky premiér Conte novinárom po skončení deväťhodinových rokovaní v Bruseli. "Bolo to dlhé vyjednávanie, ale oddnes Taliansko už nie je osamotené," dodal.

Taliansky premiér spomenul body dohody vrátane možnosti zriadenia centier pre migrantov v krajinách EÚ, zameraných na rozhodovanie o žiadostiach o azyl. Zároveň však vyhlásil, že sa Taliansko doposiaľ nerozhodlo, či bude mať takéto zariadenia na svojom území.

"Je to rozhodnutie, ku ktorému dospejeme vo vláde spoločne. Doposiaľ sme neboli vyzvaní, aby sme tak urobili," povedal Conte novinárom po svojom prvom summite EÚ.

Hlavné body dohody, na ktorej sa dohovorili najvyšší predstavitelia krajín Európskej únie:

1) Komplexný prístup

Európska rada potvrdzuje, že predpokladom pre funkčnú politiku EÚ je komplexný prístup, ktorého súčasťou je efektívnejšia kontrola vonkajších hraníc únie. Ide o výzvu nielen pre členské štáty, ale pre celú Európu.

2) Zabránenie ďalšej migračnej vlne

Európska rada je odhodlaná ... zabrániť opakovaniu nekontrolovanej migračnej vlny z roku 2015 a hodlá naďalej brániť nelegálnej migrácii na všetkých existujúcich i nových trasách.

3) Podpora Talianska

Na trase cez centrálnu časť Stredozemného mora by mala byť zintenzívnená snaha zastaviť pašerákov ľudí v Líbyi a inde. V tomto ohľade bude EÚ naďalej stáť na strane Talianska a ďalších členských štátov.

4) Rýchly návrat migrantov a zabrániť novým trasám

V otázke takzvanej východostredozemnej trasy je potrebné plne realizovať dohodu medzi EÚ a Tureckom, zabrániť novým príchodom (migrantov) z Turecka a migračný tok zastaviť. Rovnako je nutné zabezpečiť ich rýchly návrat a zabrániť vytváraniu nových pevninských i námorných trás. V otázke západostredozemnej trasy bude EÚ s cieľom zabrániť nelegálnej migrácii finančne aj ďalšími spôsobmi podporovať snahy členských štátov, a to najmä Španielska. Pomôcť v tejto otázke dostanú aj krajiny pôvodu (migrantov) a tranzitné krajiny, v tomto prípade predovšetkým Maroko.

5) Boj proti biznisu pašerákov

Je nutné eliminovať podnety (migrantov) vydať sa na nebezpečnú cestu. Len tak možno definitívne narušiť obchodný model pašerákov ľudí a zabrániť ďalším tragickým stratám na životoch. To si žiada zdieľané či doplňujúce kroky zo strany členských štátov v otázke vylodenia migrantov. Európska rada žiada radu ministrov aj Európsku komisiu, aby sa rýchlo začali zaoberať možnosťou vzniku regionálnych platforiem k vylodeniu, a to v úzkej spolupráci s príslušnými tretími krajinami, Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM). Tieto centrá by v súlade s medzinárodným právom mali skúmať jednotlivé prípady bez toho, aby vytvárali podnety k migrácii.

6) Nové zariadenia v členských štátoch

Na základe spoločnej snahy a medzinárodného práva by zachránení (migranti) na území EÚ mali byť umiestnení do zariadení v členských štátoch, kde bude možné prípady rýchlo a bezpečne spracovať a rozhodnúť, či ide o neregulárnych migrantov, ktorí budú vrátení do vlasti, alebo či ide o ľudí, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu založenú na princípe solidarity. Členské štáty budú mať pri spravovaní stredísk plnú podporu EÚ. Budovanie týchto zariadení bude však dobrovoľné. Rovnako tak budú dobrovoľné všetky kroky spojené s týmito centrami, a to vrátane prevozu a presídlenie migrantov.

7) Peniaze pre Turecko a Afriku

Európska rada súhlasí so začatím výplaty druhej tranže peňazí určených utečencom v Turecku a zároveň plánuje presunúť do európskeho zvereneckého fondu pre Afriku pol miliardy eur z 11. rezervy únijového rozvojového fondu (EDF).

8) Spolupráca s Afrikou

Migračný problém si vo svojej podstate žiada spoluprácu s Afrikou, ktorej cieľom je spoločensko-ekonomická transformácia afrického kontinentu.

9) Rýchle vyplácanie peňazí

Európska rada v otázke ďalšieho viacročného finančného rámca EÚ zdôrazňuje potrebu flexibilných nástrojov umožňujúcich rýchle vyplácanie peňazí na boj s nelegálnou migráciou.

10) Kontrola vonkajších hraníc

Európska rada pripomína, že je potrebné, aby členské štáty finančnou a materiálnou pomocou zabezpečili kontrolu vonkajších hraníc EÚ. Rovnako je potrebné efektívne vracať neregulárnych migrantov.

11) Ochrana Schengenu

Ďalší pohyb žiadateľov o azyl medzi členskými štátmi môže ohroziť spoločný azylový systém a schengenské acquis (pravidlá Schengenu). Členské krajiny by mali zaviesť všetky možné administratívne a právne opatrenia s cieľom týmto pohybom zabrániť a takisto by mali spolupracovať medzi sebou.

12) Reforma dublinských azylových pravidiel

V otázke reformy spoločného azylového systému bol zaznamenaný veľký pokrok. Je však potrebné dôjsť ku konsenzu ohľadom reformy dublinských azylových pravidiel, a to na základe, zodpovednosti a solidarity s prihliadnutím k ľuďom, ktorí sa vylodili potom, čo boli vypátraní a zachránení.

01 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:33