flickr.com
StoryEditor

V maďarskom parlamente znela slovenčina. Pripomínali odkaz Cyrila a Metoda

02.07.2018, 19:36
Autor:
TASRTASR
Prejav predniesol hovorca slovenskej menšiny v Maďarsku.

Najväčší sviatok Slovákov v Maďarsku, ktorý je spojený s pamätným dňom sv. Cyrila a Metoda, pripomenul v pondelok v maďarskom Národnom zhromaždení v Budapešti parlamentný hovorca Slovákov Anton Paulik. Úvod prejavu predniesol v slovenskom jazyku.

Takzvaných parlamentných hovorcov, ktorí disponujú v zákonodarnom zbore viacerými právami, s výnimkou hlasovacieho práva v pléne, má všetkých 13 národnostných menšín registrovaných v Maďarsku.

Paulik v prejave, ktorý poskytol TASR, vyjadril svoju radosť z toho, že v Dolnej snemovni maďarského parlamentu môže znovu zaznieť slovenské slovo. Pripomenul dvoch spolupatrónov Európy, sv. Cyrila a Metoda.

"Dnes, keď často spomíname kresťanské korene Európy, národov Karpatského oblúka, myslím si, že je potrebné pripomenúť si, že na území našej vlasti sa šírenie a inštitucionalizácia kresťanskej viery nezačali pokrstením svätého Štefana," zdôraznil Paulik a pripomenul, že obaja misionári spolu so svojim sprievodom prišli na územie Veľkomoravskej ríše v roku 863.

"Podľa zhodného názoru historikov slovanské národy žijúce vo východnej a juhovýchodnej časti Európy síce nehovorili úplne rovnakým jazykom, avšak sa zhodujú aj v tom, že slovanské kmene žijúce v rôznych regiónoch si bez problémov rozumeli vo vzájomnej komunikácii.

V podstate tomu možno ďakovať, že slovanské národnosti žijúce na území našej vlasti – ako aj susediace slovanské národy – spájajú prítomnosť slovanského písomníctva v Panónii, respektíve vo svojich materských štátoch, práve s pôsobením dvoch misionárov," povedal hovorca Slovákov.

Úcta k sv. Cyrilovi a Metodovi v kruhu slovanských národov Uhorska podľa jeho slov prežila zmätok sťahovania národov, ako aj znovuzorganizovanie katolíckej cirkvi svätým Štefanom a dodnes je žijúcou tradíciou.

"Od nich odvodzujeme svoje kresťanské korene a z hlaholiky vývoj písomníctva v našom materinskom jazyku. Práve preto sa rozhodlo - krátko po svojom vzniku - valné zhromaždenie Celoštátnej slovenskej samosprávy ustanoviť za najväčší sviatok slovenskej menšiny v Maďarsku pamätný deň dvoch solúnskych bratov," podčiarkol.

Hovorca podotkol, že Slováci v Maďarsku od roku 1996 oslavujú v prvú júlovú sobotu Deň Slovákov v Maďarsku – tento rok práve v Békešskej Čabe, ktorá si pripomína 300. výročie svojho znovuosídlenia. V rámci sviatku si každý rok pripomenú dvoch svätcov, ktorých pápež Ján Pavol II. vyhlásil v decembri roku 1980 za spolupatrónov Európy.

Podľa jeho slov v pamätnom parku sv. Cyrila a Metoda pri Zalavári (niekdajší Blatnohrad) v Zalianskej župe, kde si aj iné slovanské národnosti, Bulhari a Slovinci, postavili svoj pamätný stĺp, Slovenská samospráva Budapešti postavila bronzovú sochu oboch svätcov.

Poľné biskupstvo Domobrany Maďarska a Ozbrojených síl SR tam už ôsmy rok organizujú spomienkovú slávnosť v súvislosti s pamätným dňom sv. Cyrila a Metoda.

"Spolupatróni Európy teda dodnes napomáhajú pestovanie duchu porozumenia medzi dvoma národmi, medzi Slovákmi a Maďarmi, či v širšom zmysle – medzi Maďarmi a okolitými slovanskými národmi," uzavrel Paulik.

01 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 02 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 03 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:22