Mária ButinováReuters
StoryEditor

Lavrov žiada od Trumpovho ministra okamžité prepustenie mladej Rusky, ktorú zadržali za nezákonný lobing

21.07.2018, 17:10
Autor:
ČTKČTK

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v telefonáte so svojím americkým náprotivkom Mikom Pompeom intervenoval za okamžité prepustenie Rusky Márii Butinovej, ktorá je v USA vo väzbe pre podozrenie z nezákonného lobingu pre Rusko. Oznámila to dnes agentúra TASS. Podľa ruského ministra sú obvinenia vznesené proti mladej Ruske vymyslené.

Butinová bola zadržaná minulú nedeľu vo Washingtone. Dvadsaťdeväťročná rusovláska bola obvinená, že v USA politicky pôsobí v prospech cudzej vlády, bez toho, aby to oznámila americkým úradom. Hrozí jej za to až desaťročný trest väzenia.

Americkí vyšetrovatelia majú zároveň podozrenie, že udržiava kontakty s ruskou rozviedkou. Podľa televízie NBC k prerokúvaní kauzy ministerstvo spravodlivosti USA prizvalo prokurátorku Deborah Curtisovou, špecialistku na kontrašpionáž.

Butinová údajne v Spojených štátoch pôsobila z poverenia námestníka guvernérky ruskej centrálnej banky Alexandra Toršina, ktorý má blízko ku Kremľu.

Butinová, ktorá je rovnako ako Toršin zapálenou propagátorkou strelných zbraní, bola podľa portálu Aktuálně.cz pred piatimi rokmi v Prahe. Zúčastnila sa valného zhromaždenia občianskeho združenia Lex, ktoré obhajuje v Česku práva držiteľov zbraní.

Lavrov podľa TASS hovoril s Pompeyom o perspektívach normalizácie rusko-amerických vzťahov. Pri tejto príležitosti vyhlásil, že obvinenia vznesené proti Butinovej sú fiktívne, a žiadal, aby ju americké úrady čo najskôr prepustili. Rokovania americkej justície sú pre Moskvu neprijateľné, povedal.

Ruský minister s Pompeom hovoril tiež o riešení sýrskej krízy a o denuklearizácii Severnej Kórey, uviedla ruská agentúra bez ďalších podrobností. Dodala, že ich rozhovor nadväzoval na rusko-americký summit zo začiatku týždňa.

01 - Modified: 2024-04-07 08:14:51 - Feat.: - Title: Ruský minister zahraničných vecí Lavrov navštívi v pondelok Čínu 02 - Modified: 2024-01-22 19:07:28 - Feat.: - Title: Rusko je otvorené rokovaniam o mieri, ale Zelenského pri moci nenechá, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-01-16 11:35:13 - Feat.: - Title: Dynamické rokovania s Rusmi. Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba mal nutkanie vraziť Lavrovovi do nosa 04 - Modified: 2023-12-21 13:10:03 - Feat.: - Title: Lavrov kvôli návrhu na zabavenie peňazí označil Nemecko za zlodejskú bandu 05 - Modified: 2023-11-30 14:15:35 - Feat.: - Title: Lavrov na zasadnutí OBSE obvinil Západ, že vedie hybridnú vojnu proti Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:34