Druhým najmocnejším mužom v Bielom dome sa stane Mike Pence. Napriek tomu, že je svetovej verejnosti málo známy, v politike pôsobí už dlhý čas. Zaujímavosťou je, že Pence s Trumpom nesúhlasí v niektorých kľúčových otázkach, napríklad v otázke migrácie. Práve Pence tak bude človekom číslo jeden, ktorý bude musieť krotiť Trumpove vášne a lobovať za neho v strane republikánov, ktorých si Trump stihol pred kampaňou rozhnevať. Pre svoje viac ako pätnásťročné skúsenosti s vysokou politikou má Pence dobré vzťahy so Senátom aj so Snemovňou reprezentantov. Trump sa tak spolieha, že tento skúsený politik sa stane spojkou medzi Bielym domom a americkým Kongresom.Reuters
StoryEditor

Trump hľadá sabotéra v Bielom dome. Ministri aj viceprezident účasť na spiknutí popierajú

06.09.2018, 18:41
Autor:
ČTKČTK
V USA sa rozpútal doslova hon na autora článku proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Anonymný článok v americkom denníku The New York Times (NYT), v ktorom údajný blízky spolupracovník prezidenta USA Donalda Trumpa opisuje, ako časť Bieleho domu hlavu štátu usmerňuje a obchádza, vyvolal vo Washingtone doslova hon na autora.

Snaha čo najskôr zistiť meno doviedla už niektorých členov Trumpovej administratívy k tomu, aby vydali bezprecedentné vyhlásenie, v ktorom sa od textu dištancujú. Podľa médií tak urobili už prví "podozriví": viceprezident Mika Pence, minister zahraničia Mika Pompeo a minister obrany James Mattis.

​Na zverejnenie článku Trump reagoval smršťou tweetov. Obsah článku označil za hanebnosť a podľa dvoch nemenovaných zdrojov vyzval svojich spolupracovníkov, aby autora urýchlene vystopovali.

Úrad viceprezidenta sa ponáhľal s uistením, že Pence je nevinný. Jeho hovorca Jarrod Agen na twitteri napísal, že viceprezident svoje názorové články vždy podpisuje, a dodal, že by sa NYT mal hanbiť rovnako ako autor textu, ktorý napísal "falošný, nelogický a zbabelý" dokument. "Také amatérske kúsky sú pod našu úroveň," dodal.

Rovnako hovorkyňa Pentagonu Dana Whiteová na otázku novinárov vyhlásila, že článok "nie je jeho (Mattisov)".

Šéf diplomacie Pompeo tiež uistil, že on autorom anonymného článku nie je. "Nie je môj," povedal počas návštevy Indie. Pompeo, ktorý bol predtým šéfom Ústrednej spravodajskej služby (CIA), naopak ostro odsúdil NYT za vydanie textu.

Ďalší členovia administratívy, ktorí postupne autorstvo popreli, sú minister spravodlivosti Jeff Sessions, šéf amerických tajných služieb (DNI) Dan Coats a ministerka vnútornej bezpečnosti Kirstjen Nielsenová.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:01