Reuters
StoryEditor

Trumpova vláda zvažovala zvrhnutie venezuelského prezidenta Madura, píšu americké médiá

09.09.2018, 08:06
Autor:
ČTKČTK
Predstavitelia Trumpovej vlády opakovane rokovali s dôstojníkmi venezuelskej armády o plánoch na zvrhnutie Madura.

Členovia administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa sa počas posledného roka opakovane v tajnosti stretávali s dôstojníkmi venezuelskej armády, aby prerokovali plány na zvrhnutie venezuelského prezidenta Nicolasa Madura.

Napísal to denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov a bývalého venezuelského veliteľa, ktorí sa podľa denníka schôdzok zúčastnili. Spojené štáty sa nakoniec rozhodli, že disidentskými dôstojníkom s ich plánmi nepomôžu,.

Autoritársky prezident Maduro už dlho obviňuje Washington zo snahy o jeho odstránenie z úradu.

Svoju krajinu priviedol k ekonomickému kolapsu s nedostatkom potravín a liečiv a väčšina lídrov krajín Latinskej Ameriky ho vníma ako nedemokratického vodcu, zistenia o tajných rokovaniach rebelov z radov armády by mu však mohli poskytnúť prostriedok, ako jednotu okolitých vlád oslabiť, pokračuje NYT.

Biely dom na otázky ohľadom údajných stretnutí priamo neodpovedal. Vo vyhlásení uviedol, že je dôležité nadviazať "dialóg so všetkými Venezuelčanmi, ktorí prejavujú túžbu po demokracii", aby bolo možné "priniesť pozitívnu zmenu krajine, ktorá toľko trpí za vlády prezidenta Madura".

Venezuela bola v posledných rokoch dejiskom mnohokrát krvavých protivládnych protestov. Ekonomická kríza vyvolala exodus obyvateľov do okolitých krajín.

OSN na konci augusta uviedla, že z vlasti za posledné štyri roky utieklo asi 1,6 milióna Venezuelčanov. Susedné štáty kvôli venezuelskej vlne migrantov posilňujú bezpečnostnú a humanitárnu prítomnosť v pohraničných oblastiach.

Americkí zástupcovia sa po "niekoľkých" schôdzkach s venezuelskými dôstojníkmi rozhodli, že spiklencom nepomôžu a plány na prevrat zostali na mŕtvom bode, napísal NYT.

Ochota stretnúť sa opakovane s dôstojníkmi zamýšľajúcimi zvrhnúť prezidenta by však podľa denníka mohla mať negatívne politické dôsledky.

"Dopadne to ako bomba," povedala o zisteniach reportérov Mari Carmen Aponteová, ktorá bola niekoľko mesiacov diplomatkou zodpovednou za oblasť Latinskej Ameriky za vlády Baracka Obamu.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:44