Viktor OrbánReuters
StoryEditor

Slovenskí europoslanci podržali Orbána, ostatní však nie. Je to pomsta, ozýva sa z Budapešti

12.09.2018, 13:51
Autor:
klklČTKČTK
Poslanci Európskeho parlamentu prijali odporúčanie, aby Európska komisia začala proti Maďarsku konanie kvôli porušovaniu pravidiel právneho štátu.

Európsky parlament dnes jasnou väčšinou prijal odporúčanie, aby Rada, teda členské štáty, začala proti Maďarsku konanie kvôli vážnemu ohrozeniu hodnôt Európskej únie. Za tento krok hlasovalo 448 zákonodarcov, 197 bolo proti.

Aby Europarlament - vôbec prvýkrát - prijal odporúčanie podniknúť kroky proti Maďarsku, potreboval hlasy aspoň dvoch tretín prítomných poslancov, ktoré dohromady musia predstavovať absolútnu väčšinu, teda najmenej 376 hlasov.

Za hlasovali len traja

Z 13 slovenských europoslancov hlasovali za správu len traja - Boris Zala, Eduard Kukan a Ivan Štefanec. Piati sa poslanci sa zdržali. Boli nimi Richard Sulík, Jana Žitňanská, Monika Beňová, Vladimír Maňka a Monika Smolková.

Proti odporúčaniu podniknúť korky proti Maďarsku hlasovali Anna Záborská, Pál Csáky, József Nagy, Miroslav Mikolášik a Branislav Škripek.

"Zdržal som sa, lebo veľa vecí v správe sa v súvislosti s Orbánom rieši a ostatné nepovažujem za dostatočne závžané na aktiváciu článku 7," vysvetlil pre HN svoje rozhodnutie Sulík. 

Monika Beňová zasa tvrdí, že na kroky Viktora Orbána sa upozorňuje dlhodobo a vidí aj dvojitý meter. "V júli sa totiž Predsedníctva v Únii ujalo Rakúsko, ktorej vládnucou stranou je okrem konzervatívcov aj radikálne pravicová FPO. Nikto vtedy ani neotvoril otázku, ako je vôbec možné, aby nám presedala vláda, ktorej súčasť tvorí takáto strana," upozornila europoslankyňa v statuse na Facebooku. 

Je to pomsta

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vyhlásil, že schválenie správy je pomstou voči Maďarom, ktorí odmietajú prisťahovalectvo. "Toto rozhodnutie je ďalším jasným dôkazom, že v EP je masívna väčšina politikov podporujúcich prisťahovalectvo. Vedeli sme aj to, čo sa dnes tiež potvrdilo, že aj v rámci Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) sú vo väčšine priaznivci prisťahovalectva."

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok v Európskom parlamente všetky výhrady o porušovaní demokracie, právneho štátu a základných práv odmietol.

Europoslanci podľa neho chcú potrestať Maďarov za to, že nevolili opozičných socialistov a že nie sú ochotní svoju vlasť premeniť na "krajinu prisťahovalcov".

V rozprave však Orbán čelil aj výčitkám za údajné zneužívanie peňazí z fondov EÚ v prospech svojich priateľov a z korupcie.

Teoreticky by sankčné konanie proti Maďarom mohlo skončiť až odobratím hlasovacích práv, ale pozorovatelia predpokladajú, že tak ďaleko veci nezájdu, pretože sa vyžaduje jednomyseľnosť členských štátov - a Budapešť sa môže spoľahnúť na Poľsko, ktorá samo čelí kritike za porušovanie pravidiel právneho štátu.

01 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:10