StoryEditor

Prvá reakcia Ruska bola komická. Izrael je pre Moskvu veľkým sústom, tvrdí odborník

19.09.2018, 20:00
S bezpečnostným analytikom Jurajom Krúpom sme sa v HNtelevízii rozprávali o incidente v Sýrii.

Sýrska protivzdušná obrana v utorok zostrelila ruské vojenské lietadlo Iliušin-20, za ktorým sa podľa ruského ministerstva obrany mali kryť izraelské stíhačky.

Podľa bezpečnostného analytika a riaditeľa programu Bezpečnosť a obrana Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Juraja Krúpu, s ktorým sme sa o incidente rozprávali v HNtelevízii, je toto tvrdenie proti logike.

"Prvá reakcia a logika obviňovania z ruskej strany bola tak trošku komická. Ruská raketa vo vlastníctve Sýrie zostrelila ruské lietadlo a môže za to Izrael," vyhlásil Krúpa v rozhovore.

Situácia sa však začína vyjasňovať a aj ruský prezident Vladimir Putin podľa Krúpu zaujal stanovisko, ktoré malo upokojiť vášne.

"Ja si myslím, že v podstate každý má svoj diel zodpovednosti na tomto incidente, pretože v prvom rade treba vidieť to, že Izrael má dohody s Ruskom o tom, že akonáhle ide nejakým spôsobom útočiť na ciele Hizballáhu alebo Iránskych revolučných gárd, ktoré sú dislokované v Sýrii, tak má dopredu informovať Rusko, aby náhodou nedošlo k zbytočným stratám," tvrdí Krúpa.

"Teraz podľa mňa prišlo tak trošku k zlyhaniu a k porušeniu tejto dohody zo strany Izraela, pretože Izrael má letových dispečerov, ktorí hovoria po rusky a majú tieto úlohy," priblížil v rozhovore.

"Keď si zoberiete, akou rýchlosťou letí F-16 a akou rýchlosťou letí štvorvrtuľový Iliušin 20, tak je trošku proti logike, že by sa izraelské F-16 schovávali," zdôrazňuje.

Taktiež došlo k chybe na strane protivzdušnej obrany Sýrie, ktorá mala vedieť, že v oblasti je ruské lietadlo. "Radarový odraz Iliušinu je iný, ako odraz F-16," dopĺňa.

Z toho vyvodzuje, že mohlo dôjsť k zlyhaniu komunikácie medzi Rusmi a sýrskou protivzdušnou obranou.

"Treba si uvedomiť, že Izrael je naozaj veľkú sústo pre Rusko v tomto regióne. Síce tam má dislokované značné počty jednotiek, ale Izrael má výhodu v zbraňových systémoch, ktoré má modernejšie," upozorňuje Krúpa, ktorý si myslí, že ruské protiopatrenia diplomatického charakteru.

01 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 02 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 05 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:44