StoryEditor

V Prahe vyšli do ulíc tisíce ľudí. "Choď si vládnuť na Krym," odkázala Babišovi ulica

15.11.2018, 18:18
Autor:
emuemutektek
Vlna protestov sa na českého premiéra vzniesla po tom, ako reportéri vypátrali jeho syna.

Na Václavskom námestí v Prahe sa koná demonštrácia požadujúca odstúpenie premiéra Andreja Babiša z funkcie. Na mieste je niekoľko tisíc ľudí. Akcia začala zborovým pokrikom: "Jedine demisiu" a "ÁNO, nie".

Už na začiatku akcie sa na Václavskom námestí zišli tisíce ľudí. Ľudia skandujú "hanba" a "jedine demisiu".

Niektorí z účastníkov prišli vybavení transparentmi, na ktorých je vyobrazený nielen Andrej Babiš, ale aj doktorka Protopopová. "Upokojím aj vaše dieťa, to vám garantujem," stojí na nich.

"V každej normálnej krajine by premiérom byť nemohol," rozoznievalo sa námestím. Medzi zástupy ľudí sa zišli študenti, rodičia s malými deťmi i seniori.

Rečníci žiadali koniec Babiša

"Nechceme vládu ŠTB," pokrikujú účastníci demonštrácie za zvuku píšťaliek. "Hanba, toto nie je právny štát," znie davom. Niektorí z demonštrantov prišli vybavení vlajkami. K videniu sú české vlajky aj vlajky EÚ.

"Bez nás sa takto dôležitá zmena nikdy neuskutoční. Keď ide o všetko, bojujeme spolu," povedal Mikuláš Mynář zo spolku Milión chvíľok pre demokraciu. "Babiš manipuluje svedkom, namočil do toho svoju rodinu. Je to ruská stopa a smrdí to tu z Kremľa," zaznelo z pódia.

Jedným z hostí, ktorí na pódiu oslovili demonštrantov, bol aj podnikateľ Bohumír Rada, jeden z premiérových najhlasnejších kritikov. "Zlikvidoval našu úrodu a zobral nám pozemky. Čerpá na ne dotáciu rovnako ako na Čapí hnízdo," povedal Rada.

Potleskom ľudia privítali aj ďalšieho hosťa, Miroslava Kalouska. "Predseda vlády má mnoho mocných spojencov, predovšetkým na Pražskom hrade. Buďte živým médiom, nevzdáme to," vyzval bývalý predseda TOP 09. "Nie je nám to jedno," znelo z Václavského námestia.

Ďakujeme Senátu, volali ľudia

"Ako opoziční politici chceme, aby spravodlivosť platila pre všetkých. Andrej Babiš nám opakovane klamal a prisahal na zdravie svojich detí. Pohŕda spravodlivým procesom," predniesol Marian Jurečka. Ľudia v reakcii na jeho slová skandovali na znak súhlasu.

"Máme toho dosť," rezonovalo námestím. Na pódiu vystúpil aj Peter Hampl, ktorý prehovoril za Senát. Je podľa neho neprijateľné, aby bol Babiš do prešetrenia kauzy Čapího hnízda zotrvával vo funkcii premiéra.

"Babiš je bezpečnostnou hrozbou, keď prepašoval svojho syna na Krym," predniesol Hampl. "Ďakujeme Senátu," skandoval niekoľkotisícový dav.

"Praha nemá hnutie ANO vo vláde," povedal nadšene Jiří Pospíšil. "Nechceme Babiša," vracalo sa zo strany demonštrantov. "Neuhneme," dodal.

Silná atmosféra

K zjednoteniu prispel svojim hudobným vystúpením aj aktivista a pesničkár Ziggy Horváth. "Pravdu zas niekto znárodnil," spieval. Ľudia vykrikovali a pohybovali sa do rytmu piesne. Ľudia pr Ziggyho pesničkách svietili telefónmi a vytvárali tak o to silnejšie atmosféru.

Ako ďalšia vystúpila pred demonštrantmi Miroslava Němcová. "Jeden eštébák za všetkých, všetci za jedného," povedala. "Ďakujem všetkým babičkám, dedkom, mamičkám, oteckom, tetičkám a strýčkom, ktorí neposielajú svoje deti na Krym," dodala Němcová. "Mirka na hrad, Zeman von," vrátilo sa z davu.

"Choď si vládnuť na Krym"

"V roku 1989 som cinkala kľúčmi za slobodu. A teraz demonštrujem zase, za slobodu musíme bojovať," povedala pre iDNES.cz jedna z účastníčok protestu, pani Procházková.

"Choď si vládnuť na Krym," skandovalo celé Václavské námestie. "Sme s vami," kričal vzápätí dav na znamenie podpory reportérov Zoznam Správ Sabiny Slonkovej a Jiřího Kubíka. "Slobodu nedáme," ozývalo sa zo všetkých kútov zaplneného námestia.

Potom z pódia zazneli ďalšie ďakovná slová smerom k českým novinárom. "Andrej Babiš pľuje na novinárov. Slobodu médiám, Babiša do koša," skandovalo námestie.

Čakali veľké množstvo ľudí

​Demonštrácia, ktorú organizuje aktivistická skupina AUVA, sa mala pôvodne konať na Malostranskom námestí.

Vzhľadom k veľkému počtu ľudí, ktorí sa k udalosti prihlásili na Facebooku, usporiadatelia akciu presunuli na priestrannejšie Václavské námestie.

Podľa Facebooku potvrdilo účasť vyše jedenásť tisíc ľudí, o akciu však na rovnakej platforme prejavilo záujem okolo 57-tisíc ľudí.

Na konci protestu organizátori vyzvali k účasti na plánovanej sobotňajšej demonštrácii na Hradčanskom námestí, ktorú organizuje spolok Milión chvíľok pre demokraciu.

"Demonštrácia prebehla pokojne, nenastali žiadne komplikácie," okomentoval situáciu reportérke iDNES.cz jeden zo strážnikov, ktorí na protest dohliadali.

Svedectvo Babišovho syna

Vlna protestov a požiadaviek na zloženie funkcie sa na premiéra Andreja Babiša zniesla po tom, čo reportéri Zoznam Správ vo Švajčiarsku vypátrali Babišovho syna zapleteného do kauzy Čapího hnízda a vypočuli si jeho verziu príbehu.

​Kým Babiš junior totiž tvrdí, že ho uniesli na Krym, aby v kauze nevypovedal, premiér jeho slová popiera s tým, že jeho syn trpí duševnou poruchou a jeho výpoveď preto nemožno brať vážne.

Kauzu potom opäť označil za kampaň vedenú proti nemu. Bola podľa neho načasovaná na dobu, kedy je pracovne v zahraničí, spomenul tiež blížiace sa výročie 17. novembra 1989.

Ďalšia demonštrácia, tentoraz nazvaná "Demisiu!" Sa má v Prahe konať v sobotu 17. novembra. Akciu, ktorá by sa mala uskutočniť počas sobotňajšieho popoludnia na Hradčanskom námestí, usporadúva spolok Milión chvíľok pre demokraciu.

01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 05 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:20