Reuters
StoryEditor

Ukončil studenú vojnu, ale Saddáma nechal pri moci. Zomrel americký exprezident George Bush starší

01.12.2018, 06:01
Autor:
ČTKČTKpebpeb
George Herbert Walker Bush bol najstarším žijúcim bývalým prezidentom USA.

Počas svojej kariéry bol riaditeľom Ústrednej spravodajskej služby (CIA), viceprezidentom aj šéfom Bieleho domu. George Bush starší, člen známej politickej dynastie, dotiahol v prezidentskej funkcii to, čo započal už Ronald Reagan - ukončil studenú vojnu.

Z Bushovej iniciatívy v roku 1991 zasiahli vojská OSN v Iraku. Nedokázal si však poradiť s upadajúcou ekonomikou, a aj preto zrejme svoj úrad už neobhájil. Bush starší v piatok zomrel vo veku 94 rokov. Trpel Parkinsonovou chorobou a často ho trápili zápaly pľúc a ďalšie infekcie.

Z doby pôsobenia na čele USA (1989 až 1993) je oceňovaná zahraničná politika. Necelý mesiac po páde Berlínskeho múru sa Bush v decembri 1989 stretol na oficiálnych rozhovoroch so sovietskym vodcom Michailom Gorbačovom.

Koniec studenej vojny a vystúpenie s Havlom

Stretnutie na lodi pri brehoch Malty inicioval Bush pod vplyvom zmien v Poľsku a v ďalších socialistických krajinách. Na summite nebol podpísaný žiadny oficiálny dokument, napriek tomu však vstúpil do dejín ako faktický koniec studenej vojny.

"Zmenu vetra" naplno pocítili občania Československa, kam Bush zavítal ako vôbec prvý americký prezident v úrade. Prišiel symbolicky 17. novembra 1990, v deň osláv prvého výročia zamatovej revolúcie.

Vrcholom jeho návštevy sa stalo spoločné vystúpenie s Václavom Havlom na Václavskom námestí, kde ich sledoval stotisícový dav. Bush sa do Prahy vrátil ešte v roku 1999, keď už ako exprezident prevzal z Havlových rúk Rad Bieleho leva.

Problémy na domácej scéne

Bush presvedčil Američanov aj Kongres o potrebe ťaženia proti Iraku po jeho invázii do Kuvajtu v roku 1991 (operácia Púštna búrka). Niektorí odporcovia mu vyčítajú, že ponechal Saddáma Husajna pri moci a dovolil mu použiť silu proti Kurdom. Iní zasa poukazujú na to, že s vojenským zásahom v Juhoslávii Bush váhal podstatne viac ako v prípade Iraku.

Prezidentovým omylom podľa analytikov bolo aj to, že sa domnieval, že je možné spojiť hospodárstvo voľného trhu so sovietskym zriadením.

​Osudnou sa Bushovi stala vnútorná politika. Hospodárska situácia USA sa pod jeho vedením totiž nezlepšila, ekonomika prechádzala dlhotrvajúcou recesiou a sužoval ju rastúci rozpočtový deficit.

Američanom sa nepáčila ani vzrastajúca kriminalita. Aj preto Bush v roku 1992 pri svojej druhej kandidatúre na úrad prezidenta prehral s demokratom Billom Clintonom. Toho pre zmenu v januári 2001 na dve volebné obdobia vystriedal Bushov syn - George Walker Bush.

Cesta do prezidentského úradu

Do politiky Bush vstúpil koncom 50. rokov. Keď sa uchádzal o miesto senátora za štát Texas, šťastie mu neprialo. Neskôr si vybojoval kreslo v Snemovni reprezentantov (1966 až 1970) a rýchlo si získal povesť konzervatívneho politika.

Prezident Richard Nixon ho následne vymenoval veľvyslancom v OSN, Bush tiež predsedal Národnému výboru republikánov a bol aj vedúcim misie USA v Číne. V období 1976 až 1977 riadil CIA, potom šéfoval v niekoľkých texaských bankách.

O prezidentský úrad sa Bush pokúšal už v roku 1980, prepadol však v straníckych primárkach. Dostal ponuku od neskoršieho víťaza volieb Reagana a v rokoch 1981 až 1989 mu pomáhal ako viceprezident. Na starosti mal vládnu jednotku pre boj s terorizmom a bol aj predsedom Senátu.

V prezidentských voľbách v roku 1988 Bush zvíťazil nad demokratickým kandidátom Michaelom Dukakisom a od 20. januára 1989 sa na štyri roky stal šéfom Bieleho domu.

Pilot a športovec zo zámožnej rodiny

George Herbert Walker Bush sa narodil 12. júna 1924 v Miltone v štáte Massachusetts, v zámožnej rodine bankára a neskoršieho senátora. Podstatnú časť života prežil v Texase.

V 18 rokoch sa stal pilotom amerického vojnového námorníctva a zúčastnil sa bojových operácií. Na konci druhej svetovej vojny ukončil na univerzite v Yale štúdia ekonómie, čo uplatnil v rokoch 1953 až 1966 v texaskej ropnej spoločnosti Zapata Petroleum, kde bol predsedom správnej rady.

V roku 1945 sa Bush oženil s Barbarou Pierceovou, ktorá zomrela tento rok v apríli. Spolu majú štyri synov, okrem George Walkera mladšieho ďalej Jeba, Neila a Marvina, a dcéru Dorothy. Ďalšia dcéra Robin zomrela v troch rokoch na leukémiu. V politike sa presadil aj Jeb, ktorý bol v rokoch 1999 až 2007 guvernérom Floridy. Takisto Jebov syn George Prescott Bush sa verejne angažuje.

Busha staršieho v posledných rokoch trápili zdravotné problémy. Niekdajší nadšený športovec si ešte na oslavu 85. narodenín doprial za prítomnosti celého rodinného klanu ďalší tandemový zoskok padákom.

George Bush starší zomrel 30. novembra v Houstone.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:40