TASR/AP
StoryEditor

Ohlasy francúzskych médií: Macron riskuje, hrá sa o demokratickú budúcnosť našej krajiny

11.12.2018, 09:50
Autor:
ČTKČTK
Emmanuel Macron svojím prejavom nikoho nepresvedčil, píšu francúzske médiá.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron svojím pondelkovým prejavom k národu, v ktorom v reakcii na niekoľkotýždňové protesty takzvaných žltých viest ohlásil daňové úľavy aj zvýšenie miezd, nepresvedčil ľavicu ani pravicu, píše dnes francúzska tlač.

Medzi demonštrantmi navyše panuje pocit, že ich šéf Elyzejského paláca nevypočul, uviedol konzervatívny denník Le Figaro.

Denník Le Parisien označuje Macronov príhovor za "zatiaľ najzásadnejší okamih jeho päťročného mandátu" a pripomína, že hlava Francúzska so svojou rečou prišla až po týždňoch mlčania.

Macronov risk

Centrista Macron sa podľa ľavicového denníka Le Monde síce rozhodol zmierniť záťaž, ktorú pre Francúza predstavujú jeho reformy, ale zároveň sa nechce vzdať svojej politiky, ktorej verí a ktorú presadzuje od svojho príchodu do Elyzejského paláca.

"Ani raz sa nezmienil o nejakej zásadnej zmene a nespochybnil filozofiu svojej politiky, naopak trval na tom, že je potrebné pokračovať v transformácii krajiny prostredníctvom reformy štátu," uviedol denník. Iba miernymi ústupkami podľa neho Macron riskuje, že protesty potrvajú.

Le Figaro sa v úvodníku pýta, či už skôr oznámené upustenie od zvýšenia dane z pohonných hmôt a Macronov pondelkový prejav budú stačiť na to, aby sa revolta zastavila.

Ide o viac ako o prezidenta

"Nejde už o politickú budúcnosť Emmanuela Macrona ani o jeho schopnosť zaviesť reformy ... V našich uliciach a mestách a na cestách vo Francúzsku sa hrá o našu demokratickú budúcnosť," konštatuje denník. Pochybuje tiež, či Macronove reformy možno "za súčasného stavu" považovať za trvalé.

​Le Monde píše, že ohlásené opatrenia považuje za nedostatočné ako ľavica, tak pravica. Zástupcovia žltých viest síce podľa neho ocenili Macronov prejav ako prvý pozitívny krok, všeobecne sú však sklamaní.

Denník pripomína aj pondelkovú kritiku opozície - krajnej pravice i konzervatívnych republikánov, podľa ktorých nemôžu prísť daňové úľavy bez zníženia verejných výdavkov. "(Macron) sa uspokojil s tým, že rozhnevaným Francúzom hodil pár omrviniek," citoval Le Monde poslanca Republikánov Erica Ciottiho. Ľavica Macronovi opäť vyčítala, že je prezidentom bohatých, dodal denník.

01 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 02 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 03 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:01