Reuters
StoryEditor

Trump trvá na hraničnom múre, shutdown vstupuje do tretieho týždňa

06.01.2019, 19:46
Autor:
TASRTASR
Trump opätovne varoval, že by mohol vyhlásiť núdzový stav, aby dosiahol výstavbu múru aj bez súhlasu Kongresu.

Americký prezident Donald Trump trvá na svojej požiadavke na vyčlenenie miliárd dolárov na výstavbu bezpečnostného múru na hranici s Mexikom.

V nedeľu vyhlásil, že má vo svojom tábore "ohromnú" podporu v tejto spornej otázke, ktorá viedla k čiastočnému zastaveniu financovania federálnych inštitúcií, tzv. shutdownu, vstupujúcemu do tretieho týždňa, informovala agentúra AFP.

"Musíme postaviť múr," povedal Trump pred novinármi, keď odchádzal z Bieleho domu do prezidentského víkendového sídla Camp David.

"Je to o bezpečnosti pre našu krajinu. Nemáme na výber," deklaroval a opätovne varoval, že by mohol vyhlásiť núdzový stav, aby dosiahol výstavbu múru aj bez súhlasu Kongresu.

Trump tiež pripustil, že bezpečnostná bariéra na hranici s Mexikom môže byť vyrobená z "ocele namiesto betónu".

Podľa vlastných slov plánuje zavolať šéfom oceliarskych spoločností a požiadať ich, aby pripravili nový návrh "krásneho oceľového produktu", ktorý "použijeme ako našu bariéru". Citovala ho agentúra AP s pripomienkou, že Trumpova vláda už vynaložila milióny dolárov na výstavbu prototypov múru v Kalifornii.

Tzv. čiastočný shutdown, teda pozastavenie financovania federálnych inštitúcií v USA, nastal 22. decembra po tom, ako stroskotali rokovania straníckych lídrov v Kongrese a zástupcov Bieleho domu ohľadne požiadavky Trumpa na financovanie výstavby pohraničného múru. Trump v piatok vyhlásil, že táto situácia by mohla trvať aj "mesiace alebo dokonca roky".

V dôsledku shutdownu je približne 800 000 federálnych zamestnancov na nútenej dovolenke alebo pracuje bez vyplácania mzdy. Peniaze nedostáva ani množstvo federálnych dodávateľov, píše AFP.

Rozhovory o ukončení shutdownu majú pokračovať v nedeľu popoludní miestneho času v kancelárii viceprezidenta Mikea Pencea po tom, ako sobotňajšie stretnutie za účasti hlavných zástupcov Demokratickej strany v Kongrese neprinieslo výraznejší posun.

Trump však naznačil, že ani od tejto novej schôdzky nič neočakáva, keďže "veľmi vážne rozhovory prídu v pondelok, utorok, stredu".

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 05 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:06