Reuters
StoryEditor

V Hanoji sa začal summit Trumpa s Kimom. Lídri rokujú medzi štyrmi očami

27.02.2019, 11:51
Autor:
ČTKČTKredred
Hlavná časť programu by mala prísť až vo štvrtok.

V Hanoji začala vrcholná schôdzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Najprv je na programe stretnutie medzi štyrmi očami, nasledovať bude pracovná večera. Tej sa už zúčastnia aj ich poradcovia. Hlavnou témou zostáva otázka odzbrojenia Kórejského polostrova.

Lídri sa stretli pred novinármi pred tým, než sa vybrali na uzavreté rokovania:

Po vzájomnom privítaní v hanojskom hoteli Metropole majú obaja štátnici najskôr hovoriť asi dvadsať minút len v prítomnosti tlmočníkov a následne sa obe delegácie zídu na večeri, ktorá by mala trvať približne hodinu a pol.

V krátkom vyhlásení pred kamerami šéf Bieleho domu vyjadril nádej, že summit bude najmenej tak úspešný ako ten predchádzajúci, možno aj úspešnejší. Zopakoval tiež svoje presvedčenie, že Severná Kórea sa v prípade vytvorenie denuklearizovaných zón môže stať ekonomicky veľmi prosperujúcou krajinou. Kim poznamenal, že výsledok aktuálnej schôdzky bude dozaista všeobecne vítaný.

K večeri zasadnú spoločne s najvyššími predstaviteľmi USA a KĽDR tiež americký minister zahraničia Mike Pompeo, personálny šéf Bieleho domu Mick Mulvaney, severokórejský šéf diplomacie Ri Jong-ho a hlavný severokórejský vyjednávač so Spojenými štátmi Kim Jong-čchol, ktorý v minulosti pôsobil ako šéf vojenskej rozviedky.

Rokovanie s vietnamskými lídrami

Hlavná časť rokovania Kima a Trumpa, vrátane možného podpisu dohôd či dlhších tlačových konferencií, by sa mala podľa tlačových agentúr odohrať vo štvrtok. Dejiskom štvrtkových rozhovorov bude podľa agentúry AP tiež hotel Metropole.

Trump sa niekoľko hodín pred summitom stretol s prezidentom hostiteľskej krajiny Nguyenom Phu Trongom kvôli rozhovoru a podpisu obchodnej dohody. Šéf Bieleho domu neskôr obedoval s vietnamským premiérom Nguyenom Xuân Phucom. Prezident Trong je zároveň generálnym tajomníkom Komunistickej strany Vietnamu, a preto je najmocnejším politikom ázijskej krajiny.

Podľa agentúry AP Trump označil vzťahy medzi USA a Vietnamom za príklad toho, čo môže dosiahnuť Severná Kórea, ak sa vzdá jadrových zbraní.

Ohromný ekonomický potenciál

"Vietnam prosperuje ako málo miest na Zemi. Severná Kórea by na tom bola rovnako, a veľmi rýchlo, ak by denuklearizovala," napísal americký prezident na svoj twitterovom účte. Dodal, že potenciál je ohromný a pre jeho "priateľa Kim Čong-una" ide o veľkú príležitosť, aká v dejinách takmer nemá obdobu.

V neskoršom twitterovom príspevku šéf Bieleho domu vyjadril presvedčenie, že Čína, Rusko, Japonsko a Južná Kórea v úsilí o odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova pomôžu. Zároveň odmietol kritiku týkajúcu sa jeho postupu voči KĽDR a označil ich za "falošné správy a dohady". Akých kritik sa jeho reakcia týkala, Trump nespresnil.

Prvýkrát sa spolu Trump a Kim zišli v júni na historickom summite v Singapure. Obaja vtedy sľúbili, že budú pracovať na odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova a posilnenie mieru v regióne. Od tej doby však nebol v tejto záležitosti dosiahnutý výraznejší pokroku

Od hanojského summitu sa očakáva, že by mal priniesť konkrétnejší plán vytvorenie denuklearizovaných zón polostrova. Podľa expertov to znamená predovšetkým stanoviť časový rámec pre proces jadrového odzbrojenia KĽDR a uviesť menovité opatrenia na dosiahnutie tohto cieľa.

Trump sa nikam neponáhľa a zásadný prielom neočakáva

Trump však v nedeľu možnosť nejakého zásadného prielomu relativizoval "Nikam sa neponáhľam. Nechcem testy (jadrových zbraní a rakiet dlhého doletu). Pokiaľ nebude (KĽDR) testy vykonávať, budeme spokojní," poznamenal americký prezident.

Podľa agentúry Reuters americkí a severokórejskí vyjednávači pred summitom hovorili okrem iného o možnosti, že by KĽDR vpustila medzinárodných inšpektorov do svojho hlavného jadrového zariadenia v Jongbjone. Návrat inšpektorov do Severnej Kórey a predloženie úplného zoznamu jadrových zbraní a zariadení KĽDR patrí medzi hlavné požiadavky Washingtonu.

Spojené štáty by na oplátku mohli Severnej Kórei ponúknuť otvorenie styčných úradov či vyhlásenie konca kórejskej vojny z rokov 1950-1953, ktorá skončila iba zmluvou o prímerí a nie podpisom riadnej mierovej dohody.

01 - Modified: 2023-09-13 13:12:06 - Feat.: - Title: Veľký požiar bytového domu v Hanoji si podľa miestnych médií vyžiadal 56 mŕtvych 02 - Modified: 2019-04-13 05:30:44 - Feat.: - Title: Ak budú mať USA správny prístup, Kim je naklonený ďalšiemu summitu s Trumpom 03 - Modified: 2019-04-12 05:13:31 - Feat.: - Title: Trump chce ďalší summit s Kimom. Verí, že prinesie výsledky 04 - Modified: 2019-03-01 05:13:03 - Feat.: - Title: Trump nerozumie diplomacii, tvrdí bývalý americký viceprezident po neúspechu v Hanoji 05 - Modified: 2019-02-28 13:47:11 - Feat.: - Title: Čo vyplýva z hanojského debaklu? Lacné víťazstvo Trumpa sa nekoná, chcel sa poučiť z chyby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:30