Reprofoto planefinder.net
StoryEditor

Vitajte v Edinburghu. Lietadlo malo namierené do Nemecka, pristálo však úplne inde

26.03.2019, 12:32
Autor:
burbur
Pilot tvrdí, že nechápe, ako sa také niečo mohlo stať, cestujúci strávili v lietadle hodiny navyše.

Ťažko uveriteľný omyl sa podaril jednej leteckej spoločnosti prevádzkujúcej svoje služby pod hlavičkou British Airways. Stroj, ktorý mal z Londýna zamieriť do nemeckého Düsseldorfu, totiž pristál o takmer tisíc kilometrov inde - v Škótsku. Šokovaní cestujúci si chybu uvedomili, až keď sa v lietadle ozvalo hlásenie: "Vitajte v Edinburghu."

Bol to deň, ako každý iný. Dvadsaťštyriročná Sophie Cookeová nastúpila do lietadla a tak ako každý týždeň sa v pondelok chystala odcestovať do Düsseldorfu, kde pracuje. Prežila však šok, keď pri pristátí rovnako ako desiatky ďalších cestujúcich zistila, že lietadlo pristálo v škótskej metropole.

"Myslela som si, že ide o vtip a spýtala sa posádky, či to myslia vážne," povedala Cookeová pre BBC. O žiadny vtip však nešlo. Pilot sa spýtal ostatných pasažierov, či ešte niekto chcel letieť do Nemecka.

Ruky zdvihli úplne všetci.

"Odpovedal, že vôbec nemá tušenie, ako k tomu došlo. Vraj sa mu to ešte nikdy nestalo," dodala Cookeová. Cestujúci potom v lietadle strávili dve a pol hodiny, kým pokračovali v ceste. "Navyše boli zatvorené toalety a v lietadle sa minulo všetko jedlo. Bolo to veľmi frustrujúce," vyhlásila žena.

Lietadlo pod hlavičkou British Airways prevádzkuje nemecká charterová spoločnosť WDL Aviation a odvezie približne 80 cestujúcich. Aerolínie neskôr oznámili, že problém vznikol vo chvíli, kedy spoločnosť dodala zlý letový plán. Ten dostala posádka lietadla aj riadenie letovej prevádzky. Obe strany tak mali rovnaké inštrukcie a nikomu neprišlo nič podozrivé.

WDL potom uviedla, že "úzko spolupracuje s úradmi, aby zistila, ako mohlo dôjsť k tejto nešťastnej zámene letových plánov".

"V žiadnom prípade sme neohrozili bezpečnosť cestujúcich. Let číslo BA3271 mieril do Düsseldorfu s nedobrovoľnou zastávkou v Edinburghu," uviedla spoločnosť. Pasažierom sa spoločnosť ospravedlnila a bude ich individuálne kontaktovať.

Lietadlu bolo v Edinburghu doplnené palivo a odštartovalo, tentoraz už priamo do Düsseldorfu, napísala agentúra AP.

01 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 02 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 03 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 04 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 05 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:24