Reuters
StoryEditor

Hárem s väznenou miss či bujaré večierky s Jacksonom. Sultán viedol divoký život, teraz nastolil právo šaría

13.04.2019, 00:00
Brunejský sultán Hassanal Bolkiah a jeho brat viedli výstredný život plný divokých večierkov, celebrít a luxusu.

Niekoľko desiatok rokov bol vo svojej krajín známy ako krstný otec excesu, prebytku a výstrednosti. Brunejský sultán Hassanal Bolkiah bol dlhý čas najbohatším mužom sveta a rád míňal peniaze, ktoré k nemu plynuli z príjmov z ropných polí rozkladajúcich sa pod juhoázijskou krajinou, nad ktorej mal absolútnu kontrolu.

Teraz sa však sedemdesiatdvaročný sultán dostal do svetových médií z úplne iného dôvodu - zaviedol v krajine právo šaría. V bývalom britskom protektoráte sa tak môžu objaviť rozsudky obsahujúce smrť ukameňovaním za cudzoložstvo alebo homosexualitu, alebo odseknutie končatiny za krádež.

Sultán zavedenie konzervatívnejších pravidiel oznámil minulý týždeň a odvtedy čelí kritike mnohých európskych krajín. V prejave uviedol, že si želá, aby "islamské tradície boli oveľa viditeľnejšie", keďže "tento systém ochraňuje práva všetkých ľudí nezávisle na rase, ani viere."

Takéto rozhodnutie sa však zdá trochu zvláštne, sultán aj jeho brat, princ Jefry Bolkiah si totiž celý život značne užívali. Celé osemdesiate a deväťdesiate roky usporadúvali okázalé večierky, za ktoré míňali milióny dolárov a dokonca si vydržiaval v paláci hárem. Vlastnili luxusné hotely v Londýne, Paríži i New Yorku. Jefry potom zakúpil luxusnú jachtu, ktorú nazval "Kozy", a dve menšie plavidlá pomenoval "Bradavka 1" a "Bradavka 2". Magazín Vanity Fair opísal oboch bratov ako "konštantných spoločníkov hedonizmu".

Kompenzácia za výstredný život

Podľa kritikov je zavedenie drakonických trestov jednak príznakom rozmáhajúceho sa vplyvu islamu v juhovýchodnej Ázii, ale predovšetkým snahou starnúceho monarchu vykompenzovať výstredný život a kontroverzie okolo jeho rodiny tým, že zavedie na sklonku života puritánske náboženské zákony.

"Sultán a jeho brat Jefry boli známi svojimi háremami, prehnanými nákupmi luxusných áut aj sexuálnym vykorisťovaním," opísala pre televíziu CNN Bridger Welshová z John Calbot University. "V osemdesiatych rokoch cestovalo do Bruneja mnoho žien, aby si bratia udržali status Playboyov."

Jednou z nich bola napríklad Jilian Laurenová. Vo svojich 18 rokoch odcestovala z New Yorku a stala sa druhou najobľúbenejšou milenkou sultánovho brata. V háreme strávila rok a pol a v rozhovore pre austrálsku reláciu 60 minút uviedla, že mala sex so sultánom aj jeho bratom. Dokonca o svojom zážitku napísala knihu, ktorej predaj je v Bruneji zakázaný.

Zdali sa byť nedotknuteľní

Do háremu sultána a jeho brata sa údajne dostala aj Shannon Marketicová - bývalá miss USA. Tá sa pokúsila princa žalovať v roku 1998 za údajné ponižovanie, zdrogovanie, sexuálne zneužívanie a 32 dní uväznenia v sultánovom paláci.

Podľa súdnych dokumentov bolo v paláci pravidelne 30-100 žien, pričom niektoré vedeli, že boli najaté k sexu, zatiaľ čo iné (ako Marketicová) sa domnievali, že sú zamestnané na PR účely a vysvetľovali si tak plat 3-tisíc dolárov denne. Sultán na súde poprel, že by sa niekedy s Marketicovou stretol. Nakoniec boli obvinenia stiahnuté, keďže Hassanal aj Jefry disponovali diplomatickou imunitou.

Zdali sa byť vtedy nedotknuteľní. Sultán sa vídal s politickými špičkami aj celebritami. V roku 1996 potom sultán usporiadal večierok k svojim 50. narodeninám, ktorého súčasťou bol koncert Michaela Jacksona či hra póla s britským princom Charlesom. Celkom za večer minul 25 miliónov dolárov.

Spory medzi bratmi

Finančná kríza v roku 1997 však bratov rozoštvala. Sultán Jefriho obvinil z krádeže 16 miliárd dolárov z verejného rozpočtu a súd skončil mimosúdnym vyrovnaním, ktoré pokryla aukcia Jefriho majetku, ktorá sa uskutočnila v roku 2001. V tej sa objavilo okrem iného lietadlo od spoločnosti Airbus, auto formule 1, viac ako dvojmetrový trójsky kôň pokrytý bronzom či zlatom pokrytá vírivka.

Aj napriek dieram v rozpočte a poklesu ceny ropy na trhoch je brunejský sultán stále veľmi bohatý. Magazín Forbes odhaduje jeho majetok na 20 miliárd dolárov. Vlastní okrem iného najväčší súkromný palác na svete s 1 788 izbami a 257 toaletami, zbierku luxusných áut vrátane 500 vozidiel Rolls-Royce či obrie stajne s 200 poníkmi chovanými na pólo.

Syn je instagramová celebrita 

Veľmi okázalo si však žije aj zvyšok rodiny a 12 sultánových detí. Jeho syn princ Abdul Mateen je instagramovou celebritou a pravidelne dáva na sociálne siete príspevky z jácht, súkromných lietadiel či najdrahších hotelov. Jeho ďalší syn sa pravidelne necháva vidieť na bujarých večierkoch, s hosťami ako je Pamela Andersonová, Janet Jacksonová aj Mariah Careyová.

Pre 450-tisíc obyvateľov Bruneja, ktorí vo všeobecnosti ťažia z dobrej ekonomickej situácie svojej krajiny a z ktorých 75 percent tvorí moslimská populácia, je však rozmarne míňanie miliónov za poklesnutý životný štýl niečím, čo nemôžu prijať. Aj preto sa možno podľa kritikov režimu rozhodol sultán prikloniť k zavedeniu konzervatívneho práva šaría.

"Sultán sa snaží dostať späť pod kontrolu reputáciu svojej rodiny," uviedol pre televíziu CNN zakladateľ ľudskoprávnej skupiny The Brunei Project Matthew Woolfe. "Veľa ľudí teraz hovorí o pokrytectve. Ďalší si to snažia vysvetliť ako práve snahu o očistenie a vytvorenie nejakého odkazu."

01 - Modified: 2023-09-12 04:05:00 - Feat.: - Title: Keď chcel sultán odťať hlavu cisárovi. Osmanskú expanziu do Európy zastavili viedenské hradby a poľská lavína 02 - Modified: 2023-06-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Došli mi krajiny, tak som si vytvoril vlastnú. Muž, ktorý precestoval celý svet, založil vlastný národ. Korunoval sa za sultána 03 - Modified: 2022-11-14 13:11:47 - Feat.: - Title: Verejné popravy, bičovanie aj odrezávanie rúk. Afganistan sa vracia do stredoveku, vodca Talibanu nariadil právo šaría 04 - Modified: 2019-01-15 08:48:50 - Feat.: - Title: Saudky šliapu na protest po svojich nikáboch 05 - Modified: 2018-02-10 17:56:22 - Feat.: - Title: V Nemecku rastie záujem o bezúročné bankovníctvo podľa práva šaría. Ako funguje islamská banka?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:43