Reuters
StoryEditor

Macron sa stretol s favoritmi ukrajinských volieb. Riešili aj situáciu na Donbase

12.04.2019, 18:29
Autor:
ČTKČTK
O čom Zelenský s Macronom hovorili, zatiaľ nie je známe.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa dnes, len týždeň pred rozhodujúcim druhým kolom prezidentských volieb na Ukrajine stretol s ich favoritom, zabávačom Volodymyrom Zelenským, potom prijal i súčasnú hlavu Ukrajiny Petra Porošenka, ktorý svoj mandát obhajuje. Informovala o tom agentúra DPA.

​"Mám radosť zo stretnutia s úprimným priateľom Ukrajiny," napísal na twitteri Porošenko.

Porošenko v kampani zdôrazňoval politickú neskúsenosť svojho protikandidáta, a tak jeho dnešné cesty do Nemecka a Francúzska komentátori vnímajú najmä ako prezidentov pokus ukázať sa v úlohe štátnika.

Ukrajinský prezident sa ešte pred cestou do Paríža stretol v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Po stretnutí potom obaja politici vyzvali Rusko, aby prepustilo zadržiavaných ukrajinských námorníkov.

Nemecko, Francúzsko, Ukrajina a Rusko sú členmi takzvanej normandskej skupiny, ktorá rieši krízu na východnej Ukrajine.

Zelenskyj dal už najavo, že by chcel k rokovaniam o riešení konfliktu v Donbasu prizvať tiež Spojené štáty a Britániu. Či túto tému riešil pri stretnutí s Macronom však nie je známe, pretože sami politici žiadne podrobnosti o stretnutí neoznámili.

Zelenského spolupracovníci zverejnili krátke video zo stretnutia na Facebooku. Šéf Zelenského kampane Ivan Bakanov potom podľa agentúry AFP povedal, že Macron s favoritom ukrajinských volieb hovoril asi hodinu, že sa zamerali na bilaterálne vzťahy a že bola reč práve aj o mierovom procese na východe Ukrajiny.

Hlavu štátu si Ukrajinci zvolia 21. apríla. Podľa prieskumu ukrajinského Razumkovovho centra si víťaz prvého kola udržuje výrazný náskok pred Porošenkom, zhruba pätina voličov sa však ešte nerozhodla. Väčšina voličov sa obáva machinácií pri hlasovaní.

01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 03 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 04 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 05 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:41