TASR/AP
StoryEditor

Svetoví lídri reagujú na požiar Notre-Dame: Dnes sme všetci s Parížom

15.04.2019, 21:02
Autor:
ČTKČTK
Nemecká kancelárka označila katedrálu známu aj ako Chrám Matky Božej za "symbol Francúzska a našej európskej kultúry".

Útechu i rady ponúkli dnes svetoví politici Francúzom v reakcii na rozsiahly požiar katedrály Notre-Dame v Paríži, ktorá je symbolom mesta i celej krajiny.

​Podporu vyjadrila Francúzsku nemecká kancelárka Angela Merkelová, predseda Európskej rady Donald Tusk aj český premiér Andrej Babiš. Americký prezident Donald Trump navrhol, aby sa hasiči pokúsili bojovať s ohňom zo vzduchu.

"Notre-Dame v Paríži je Notre-Dame celej Európy," napísal na twitteri Donald Tusk. "Dnes sme všetci s Parížom," dodal.

"Parížsky Notre-Dame patrí celému ľudstvu. Aký smutný pohľad!" napísal na Twitteri predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Nemecká kancelárka označila katedrálu známu aj ako Chrám Matky Božej za "symbol Francúzska a našej európskej kultúry".

Americký prezident Trump vyjadril zdesenie nad požiarom, ktorý zachvátil gotickú katedrálu. "Je to strašné pozerať sa na masívny požiar katedrály Notre-Dame v Paríži. Možno by mohli byť na uhasenie použité lietajúce vodné cisterny. Je potrebné konať rýchlo," napísal na Twitteri šéf Bieleho domu.

Neskôr označil katedrálu za "súčasť našej kultúry, súčasť nášho života" a vyjadril obavu, že vyhorí do základov.

"V myšlienkach som dnes večer s francúzskym ľudom a s bezpečnostnými zložkami, ktoré bojujú s hrozivým požiarom katedrály Notre-Dame," uviedla britská premiérka Theresa Mayová. Starosta Londýna Sadiq Khan uviedol, že jeho mesto stojí "v zármutku po boku Paríža".

Vatikán vyjadril "šok a smútok" nad požiarom, ktorý zničil "symbol kresťanstva vo Francúzsku a vo svete". Uistil, že v modlitbách je s obyvateľmi francúzskej metropoly aj s tými, "ktorí robia všetko, čo je možné, aby sa postavili tejto dramatickej situácii".

Taliansky premiér Giuseppe Conte označil požiar za "ranu do srdca pre Francúzov a pre nás, Európanov". Francúzov a Parížanov o svojej podpore uistili napríklad aj rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a kancelár Sebastian Kurz alebo španielsky premiér Pedro Sánchez.

"Je mi smutno, keď vidím tie hrozivé zábery parížskej katedrály Notre-Dame, ktorá je zahltená plameňmi. Napísal som SMS prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, pre ktorého je to rovnaká tragédia ako pre celý francúzsky národ," napísal na Twitteri Andrej Babiš.

Generálna tajomníčka UNESCO Audrey Azoulayová uviedla, že jej svetová kultúrna organizácia poskytne Francúzsku pomoc, aby "zachránila a zrenovovala toto nedoceniteľné dedičstvo". UNESCO v Paríži sídli.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 03 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 04 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 05 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:50