StoryEditor

Zelenskyj a Porošenko diskutovali na štadióne, v búrlivej atmosfére sa vzájomne obviňovali

19.04.2019, 20:16
Autor:
ČTKČTK
Obaja kandidáti spolu debatovali za búrlivej atmosféry na kyjevskom olympijskom štadióne.

Tisíce ľudí prišli dnes na olympijský štadión v centre Kyjeva sledovať duel dvoch finalistov prezidentských volieb, herca a politického nováčika Volodymyra Zelenského a súčasnej hlavy štátu Petra Porošenkao. Debata na štadióne s kapacitou 70-tísíc divákov, ktorý však ani zďaleka nebol naplnený, bola vyvrcholením predvolebnej kampane pred nedeľňajším hlasovaním.

Postavil na nohy armádu

"Volím Porošenka, pretože sú za ním výsledky. Postavil na nohy armádu, vo svete o nás vedia. Je pravda, že reformy ešte veľmi nefungujú, ale preto sa musia dokončiť. Inak príde zvrat a budeme zase tam, kde sme boli," povedal spravodajcovi ČTK cestou na štadión dvadsaťdvaročný Mykola, ktorý prišiel podporiť svojho favorita až z Charkova na východe krajiny.

"Rád by som počul od kandidáta Zelenského, o ktorom nič nevieme, či sa nezmení orientácia Ukrajiny, či pôjdeme do NATO," vyhlásil tridsaťpäťročný Vitalij, podľa svojich slov bývalý demonštrant z kyjevského Majdanu. "Porošenko má svoje chyby, ale aj úspechy," dodal.

"Podporujem Porošenka aj preto, že môžeme voľne zájsť do Česka, chvíľu pobudnúť a zase sa vrátiť domov," povedala päťdesiatnička Ljubov, ktorá robí riaditeľku v bytovom podniku blízko Kyjeva.

Je to naša nádej

Devätnásťročná Kaťa naopak prišla na štadión podporiť Zelenského, ktorý sa podľa prieskumov javí ako jasný favorit nedeľňajších volieb: "Je mladý, perspektívny, s novými nápadmi. Má bližšie k ľuďom ako doterajší prezident. Je to naša nádej, naša príležitosť na lepšiu budúcnosť," vyhlásila za súhlasného prikyvovania kamarátok.

Nielen pred štadiónom, ale aj na tribúnach a na hracej ploche sa zdali byť Porošenkovi prívrženci v prevahe, súdiac aspoň podľa intenzity ovácií či naopak piskotu. Prezidentov štáb však organizoval aj zvážanie záujemcov z regiónov.

Tvrdé útoky

Obaja uchádzači si síce na úvod podali ruky, ale potom už si zasadzovali tvrdé údery: Zelenskyj označil súčasného prezidenta za omyl Ukrajiny. Porošenko sa obhajoval, že za päť rokov urobil viac ako jeho predchodcovia za štvrť storočia nezávislosti a prirovnal politického nováčika k "zajacovi vo vreci", pričom vo vreci sa možno skrýva aj "čert".

"Lepšie byť zajacom vo vreci, než vlkom v baranej koži," oponoval Zelenskyj. "Nie som váš oponent, ale váš rozsudok," zahrozil hlave štátu. Porošenko vzápätí poprel obvinenia z úst svojho rivala, že cukríky svojej firmy Rosen predáva aj proruským separatistom na východe krajiny.

Prišlo 22-tisíc ľudí

Celé predstavenie, ako komentátori diskusiu pred jasajúcim a pískajúcimi kotlom fanúšikov oboch kandidátov prekrstili, sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Kyjevská polícia podľa svojho náčelníka zmobilizovala 10-tisíc strážcov zákona. Ministerstvo vnútra zase uisťovalo, že sa Ukrajina naučila čeliť hrozbe teroristických útokov.

Na sociálnych sieťach sa síce objavili predpovede, že na štadióne bude viac policajtov než divákov, ale tých polícia nakoniec napočítala 22-tisíc.

Dôkladné kontroly, vyžadujúce desiatky minút čakania v radoch pred štadiónom, zrejme viedli k tomu, že stovky ľudí radšej sledovali duel politikov na veľkoplošných obrazovkách pred športovým stánkom, pamatujícím letnú olympiádu v roku 1980, kedy bola hlavným usporiadateľským mestom Moskva, zápasy futbalových majstrovstiev Európy 2012 aj finále Ligy majstrov sezóny 2017-18, kedy na kyjevskom trávniku Real Madrid porazil Liverpool.

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:57