Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.TASR/J. Kotian
StoryEditor

Svetoví lídri reagujú na triumf Zelenského. Trump mu poslal jasný odkaz

22.04.2019, 11:30
Autor:
ČTKČTK
Pozrite si reakcie svetových politických lídrov na víťazstvo Volodymyra Zelenského v druhom kole ukrajinských volieb.

K úspechu v prezidentských voľbách na Ukrajine už víťazovi Volodymyrovi Zelenskému zablahoželalo niekoľko zahraničných politikov, vrátane amerického či francúzskeho prezidenta, lídrov Európskej únie či ruského premiéra Dmitrija Medvedeva.

"Nerobím si o tom žiadne ilúzie"

Medvedev na Facebooku napísal, že si nerobí ilúzie ohľadom vlády budúceho prezidenta, dodal však, že stále existuje šanca na zlepšenie spolupráce medzi Ruskom a Ukrajinou.

"Nemám žiadne pochybnosti: čo sa týka Ruska, že sa bude nová hlava štátu (na Ukrajine) držať svojej rétoriky z volebnej kampane. Bude opakovať svoje ideologické vzorce zamerané na rôzne sociálne skupiny," citovala z odkazu ruského premiéra agentúra TASS.

"Nerobím si o tom žiadne ilúzie," dodal Medvedev. "Zároveň ale stále existujú šance na zlepšenie spolupráce s našou krajinou," napísal ruský premiér s tým, že nová vláda by mala "pochopiť hlbokú hodnotu vzťahov" Ruska a Ukrajiny.

Politický nováčik, herec a zabávač Volodymyr Zelenskyj s drvivou prevahou vyhral v nedeľu druhé kolo prezidentských volieb na Ukrajine. Po sčítaní 96 percent hlasov má Zelenskyj 73,1 percenta a jeho súper, súčasný prezident Petro Porošenko 24,5 percenta.

Akčný plán

Zelenskyj voličom v kampani sľúbil boj s korupciou, udržanie väzieb so Západom a ukončenie konfliktu na východe krajiny, kde si za posledných päť rokov vojna medzi armádou a proruskými povstalcami podporovanými Moskvou vyžiadala približne 13-tisíc obetí na životoch. Zelenskyj tvrdí, že má na ukončenie vojny akčný plán, o ktorom chce informovať v najbližšom čase.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk zablahoželali Zelenskému v spoločnom liste. V ňom budúcemu prezidentovi sľúbili, že môže počítať so "silnou podporou Európskej únie na reformnej ceste Ukrajiny, okrem iného pri upevňovaní vlády práva, boji s korupciou, udržiavanie makroekonomickej stability a reformy energetického sektora".

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v želaní Zelenskému k víťazstvu vo voľbách vyjadril nádej, že "ich krajina spoločným úsilím udrží a ešte zvýši pozitívnu dynamiku bilaterálnej spolupráce".

Porošenko sa snažil vo volebnej kampani vykresliť prípadné víťazstvo Želenského ako "experiment", v ktorom bude Ukrajina podriadená Rusku, ktorého prezident Vladimir Putin údajne sníva o slabom prezidentovi-nováčikovi.

Odkaz od Trumpa

Zelenskému už telefonicky zablahoželal aj americký prezident Donald Trump, ktorý sľúbil ďalšiu podporu Ukrajine pri udržaní územnej celistvosti a "odvrátení ruskej agresie".

Francúzsky prezident Emmanuel Macrona víťazovi volieb gratuloval s tým, že Francúzsko bude ďalej podporovať reformy na Ukrajine aj Zelenského sľúbený boj s korupciou.

Český minister zahraničia Tomáš Petříček uviedol, že prezidentské voľby na Ukrajine ukázali silu občianskej spoločnosti. Verí tiež, že nový prezident nepoľaví v reformnom úsilí. Ukrajina má pred sebou podľa ministra ešte veľa práce.

01 - Modified: 2024-04-13 14:40:27 - Feat.: - Title: Prejav podpory v kľúčovom okamihu. Berlín oznámil, že dodá Ukrajine tretí systém protivzdušnej obrany Patriot 02 - Modified: 2024-03-30 14:09:42 - Feat.: - Title: Zelenskyj pokračuje v reorganizácii. Z funkcie odvolal svojho dlhoročného prvého asistenta aj poradcov 03 - Modified: 2024-03-30 08:32:46 - Feat.: - Title: Príjmy Zelenského rodiny vlani vzrástli. K ich zvýšeniu došlo v dôsledku obnovenia platieb nájomného 04 - Modified: 2024-02-25 17:32:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj uviedol, že Rusko sa vopred dostalo k plánom o vlaňajšej ofenzíve 05 - Modified: 2024-02-25 16:28:19 - Feat.: - Title: Zelenskyj dúfa, že sa na jar vo Švajčiarsku uskutoční mierový summit. Rusko sa stavia k návrhu odmietavo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:28