Reuters
StoryEditor

Rada Európy obnovila hlasovacie práva Rusku. Výsledok cynickej diplomacie, reaguje Ukrajina

17.05.2019, 13:06
Autor:
ČTKČTK
Rusko prišlo o hlasovacie práva v Rade Európy v roku 2014 po anexii ukrajinského Krymu.

Ministri zahraničia členských krajín Rady Európy dnes na stretnutí v Helsinkách obnovili hlasovacie práva Rusku, ktoré o ne prišlo v roku 2014 po anexii ukrajinského Krymu. Moskva kvôli tomu prestala platiť členské príspevky a hrozila, že z Rady Európy, ktorá dohliada na dodržiavanie ľudských práv, odíde.

Agentúra AP informovala, že ministri veľkou väčšinou podporili deklaráciu, v ktorej sa uvádza, že všetci členovia Rady Európy "majú mať právo zúčastniť sa" práce v dvoch hlavných orgánoch Rady Európy "na rovnakom základe".

Vo štvrtok na rokovaní ministrov nečakane neprišiel šéf ukrajinskej diplomacie Pavel Klimkin, čo si pozorovatelia vyložili tak, že Kyjev očakáva, že Rusko plné hlasovacie práva znovu získa.

Dnes ukrajinský zástupca pri Rade Európy uviedol, že jeho krajina a ďalších päť štátov hlasovalo proti prijatiu deklarácie, ktorú označil za výsledok "cynickej diplomacie", ktorej snahou bolo zachrániť "dlhodobého partnera". Ukrajina je kvôli konfliktu so svojím východným susedom ostro proti tomu, aby v Rade Európy znovu vystupoval ako plnoprávny člen.

Zástancovia členstvo Ruska v RE sú Nemecko a Francúzsko, ktoré inak sankcie uvalené na Moskvu za jej postup na Ukrajine podporujú. "Rusko do Rady Európy patrí - so všetkými právami a povinnosťami, ktoré k tomu patria," povedal šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas, ktorý sa dnes stretol so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom.

Odchod Ruska z Rady Európy by znamenal, že sa Rusi nebudú môcť obracať na Európsky súd pre ľudské práva ako poslednú inštanciu, kde môžu napadnúť rozhodnutie ruskej justície.

Agentúra AP pripomína, že tribunál so sídlom v Štrasburgu sa v posledných rokoch stal dôležitým miestom pre Rusov, ktorí sa nemôžu domôcť spravodlivosti doma kvôli notorickej korupcii a vplyvu vlády na tamojší súdny systém. Podľa výročnej správy súdu za minulý rok sa viac ako pätina prípadov, ktorými sa zaoberal, týkala ruských občanov.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:27