Flickr.com/Marion Doss
StoryEditor

Námorníci mali tajné zoznamy ženskej posádky. Hodnotili a písali, čo by so ženami chceli robiť

21.05.2019, 11:10
Medzi vojakmi na palube ponorky amerického námorníctva mesiace obiehalo niekoľko zoznamov, v ktorých muži hodnotili svoje kolegyne ako tovar a písali, čo by s nimi radi robili. So správou o týchto zoznamoch prišiel portál Military, ktorý získal informácie z interného vyšetrovania.

Vo februári minulého roka sa USS Florida stala len druhou ponorkou amerického námorníctva, ktorej posádka zažila integráciu žien do svojich radov. Z celkovo 173-člennej posádky bolo na palube 32 žien. A bohužiaľ trvalo len štyri mesiace, než došlo k prvým problémom.

Na velenie námorníctva sa v júni obrátili dvaja členovia posádky, ktorí zistili, že v rámci interného počítačového systému existovali dva zoznamy vojačiek. Pri každom mene mohli muži doplniť počet hviezd podľa krásy a zoznamy boli pravidelne dopĺňané o "sexuálne detaily".

"Ženská posádka bola hodnotená podľa vzhľadu, rôznych charakteristík a sexuálnych aktivít, ktoré s nimi chceli muži robiť a to vrátane veľmi násilných sexuálnych aktov," uviedol o 74-stranovom dokumente, ktorý vyšetrovatelia poskytli reportérom, portál Military.com.

"Zoznamy znásilnení"

Dva zoznamy vojačiek začali médiá okamžite nazývať "zoznamy znásilnení", hoci denník The Washington Post uviedol, že súčasťou príspevkov od vojakov nebol "žiadny návrh na nekonsenzuálny styk".

Potom, čo námorníci nahlásili existenciu "neprístojných dokumentov" začiatkom júna, začal sa jeho existenciou zaoberať veliaci dôstojník Gregory Kercher, ktorý mal na starosti prevenciu sexuálnych útokov v armáde. Kercher však podľa informácií Military.com nezačal akékoľvek formálne vyšetrovanie, ale naopak len na problém upozornil členov posádky, ktorí mali k zoznamom prístup.

Vec však neupadla do zabudnutia. Zo zatiaľ neznámych dôvodov sa informácie o zoznamoch dostali ku Kercherovým veliacim dôstojníkom a tí začali oficiálne vyšetrovanie. Hoci nie je jasné, kedy presne vyšetrovanie začalo, médiá boli schopná určiť, že ponorka v tej dobe bola na misii v Indickom oceáne.

Väčší problém

Pracovníkom Námornej vyšetrovacej služby (NCIS), ktorým bolo vyšetrovanie pochybného správania vojakov pridelené, sa nepodarilo zoznamy v rámci interného systému dohľadať. Prišli však na väčší problém v rámci námorníctva - "v rámci reťazca velenia absolútne neexistovala dôvera".

Keď sa o vyšetrovaní posádka dozvedela, okamžite vraj došlo k rozkolu medzi mužmi a ženami. Jedna z členiek posádky následne uviedla, že "začala podozrievať všetkých mužov na palube".

"Veľká časť žien sa začala obávať o svoju bezpečnosť," napísal vo vyjadrení pre médiá admirál Jeff Jablon, ktorý v tom čase zodpovedal za velenie nad skupinou ponoriek. Tvrdil, že o zoznamoch malo potuchy len málo z členov posádky. "Muži, ktorí sa dozvedeli o existencii zoznamov (pri vyšetrovaní), boli rovnako pobúrení ako ženy," dodal.

Čo prinieslo vyšetrovanie

Výsledky vyšetrovania nakoniec v rámci námorníctva priniesli pre ženy žiaduce akcie. Gregory Kercher, ktorý sa zrejme pokúsil existenciu zoznamov utajiť, bol zo svojej pozície vyhodený. Podľa admirála Jablona Kercher "nedosahoval požadované štandardy a neaplikoval normy, ktoré boli potrebné pre takto závažnú udalosť."

Prepustení boli aj ďalší dvaja námorníci a proti niekoľkým ďalším mužom z velenia, ktoré nebolo schopné zakročiť, boli "podniknuté dodatočné administratívne akcie". Správu o vyšetrovaní agenti NCIS uzavreli tvrdením, že systém nahlasovania podobných incidentov bol neefektívny.

"Hoci nemôžem zaručiť, že sa takýto incident nebude opakovať, som schopný zabezpečiť, že budeme pokračovať v zlepšovaní štandardov velenia," uviedol admirál Chas Richard pre Military.com s tým, že ktokoľvek, kto nebude spĺňať nastavené normy, si ponesie následky.

01 - Modified: 2024-03-10 19:21:21 - Feat.: - Title: Rusko odvolalo vrchného veliteľa námorníctva, kompetencie prevzal šéf Severnej flotily 02 - Modified: 2024-01-15 21:38:29 - Feat.: - Title: Dvaja príslušníci US Navy SEALs sú nezvestní od minulotýždňovej misie v Somálsku, hľadali nezákonný tovar 03 - Modified: 2023-12-26 20:51:26 - Feat.: - Title: Čína vymenovala v čase silnejúceho napätia v Juhočínskom mori nového šéfa námorníctva 04 - Modified: 2023-10-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ruské ponorky stráži boh morí. Briti sa obávajú o svoje káble a ich spojenie so svetom 05 - Modified: 2023-07-30 10:44:37 - Feat.: - Title: Ruské námorníctvo tento rok dostane 30 nových lodí, oznámil Putin
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:25