StoryEditor

"Prišiel čas vziať si našu krajinu späť." Klaus mladší predstavil novú stranu, pomáhať mu bude aj známa ekonómka

10.06.2019, 16:20
Václav Klaus mladší bol z ODS vylúčený v polovici marca. Teraz predstavil svoju novú stranu Trikolóra.

Poslanec Václav Klaus mladší predstavil svoje nové hnutie Trikolóra, ktoré zakladá po tom, čo ho vylúčila ODS. "Prišiel čas vziať si našu krajinu späť," zdôraznil syn exprezidenta Václav Klaus mladší.

Českú republiku by si mali vziať späť ľudia, ktorí riadne pracujú a platia dane. "Chceme brániť konzervatívne hodnoty a zdravý rozum," povedal Klaus. "Rodina, ktorá sa skladá z otca, mamy a detí, je hodnota, ktorú chceme brániť," uviedla poslankyňa Zuzana Majerová Zahradníková, ktorá opustila ODS a pridala sa k novému hnutiu.

Podľa ODS poškodzoval meno strany

Moderátor, herec Marek Vašut prečítal pri predstavení nového hnutia pozdrav dvoch senátorov - Jaroslava Zemana zvoleného za ODS v Jabloneckom kraji a senátora Iva Valentu, majiteľa stávkového holdingu Synot.

Klaus mladší odpovedal vyhýbavo na otázky idnes.cz, či bude jeho hnutie kandidovať už budúci rok v krajských voľbách, aj s ktorými stranami chce spolupracovať a s ktorými naopak spoluprácu vylučuje.

Klaus mladší bol z ODS vylúčený v polovici marca. "Václav Klaus mladší svojím konaním a vystupovaním dlhodobo poškodzuje dobré meno ODS a robí to aj napriek tomu, že bol niekoľkokrát varovaný, po tom, čo dostal niečo, čo sme nazvali žltou kartou," povedal po rokovaní výkonnej rady šéf strany Petr Fiala.

Vyčítal Klausovi mladšiemu, že otvorene podporuje vystúpenie Česka z Európskej únie alebo to, že spochybňuje účasť vojakov Armády Českej republiky vo vojenských misiách a že podporoval kandidáta SPD Ladislava Jakla v minuloročných senátnych voľbách.

Známe tváre

Majerová Zahradníková ukončila členstvo v ODS na vlastnú žiadosť. Pred tým ako členka školského výboru Snemovne nepodporila, keď sa občianski demokrati rozhodli dostať Klausa z čela strany.

To sa im podarilo až na druhýkrát, keď Snemovňa Klausa na žiadosť ODS odvolala z výboru. So svojím otcom, exprezidentom Václavom Klausom, sa poslanec Václav Klaus mladší podľa informácií MF DNES dohodol, že má byť "garantom pre oblasť zahraničia".

Spolupracovať s novou stranou majú napríklad aj kardiochirurg Jan Pirk, lekár a bývalý poslanec ODS Boris Šťastný, ekonómka Markéta Šichtařová či šéf Madety Jan Teplý starší. Minulý týždeň občianski demokrati v Šestajoviciach pri Prahe rozpustili stranícku bunku s tým, že chcú pokračovať v Klausovej novej strane.

Podľa tlačovej správy priviedla členov miestneho združenia k tomuto kroku dlhodobá nespokojnosť s tým, že sa ODS pod vedením Fialu podľa nich posúva do politického stredu. Na predstavenie projektu Klausa mladšieho dorazili napríklad právnik a bývalý poslanec Zdeněk Koudelka či Michal Semín z Inštitútu sv. Jozefa, ktorý sa angažuje v zoskupení Akcie D.O.S.T a ​​teraz sa uchádza o pozíciu v Rade ČTK. "Učili sme spolu na gymnáziu, sme kamaráti a medzi Akciou D.O.S.T a ​​Václavom Klausom mladším je dlhodobá spolupráca a názorová blízkosť," povedal Semín.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:57